TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Венера е пеколна планета, но дали новите истражувања потврдуваат живот на неа?

Слободен Печат - 16.09.2020

Истражувачите откриле невообичаено високи концентрации на молекулата фосфин – запалива хемикалија, која ја поврзуваат со микробна активност – во атмосферскиот слој токму над горната површина на планетата Венера.

Траги од живот откриени на „мртвата“ Венера

Слободен Печат - 16.09.2020

Во атмосферата на Венера е откриен гасот фосфин, кој на Земјата го има само како производ на бактерии, но астрономите категорично ја отфрлаат можноста дека на „сестрата-близначка“ на нашата планета има или имало услови за живот.

Пред повеќе од 50 години Карл Сејган предвидел живот во облаците на Венера

Факултети - 16.09.2020

Милиони вљубеници во вселената се израдуваа во понеделникот кога беше објавено истражување во кое се покажува дека во атмосферата на Венера има фосфин, хемиско соединение кое може да биде нуспроизвод на биолошки живот.

Како би изгледале вонземјаните на Венера, се појавија и првите анимации(ВИДЕО)

Канал5 - 15.09.2020

Идејата дека на Венера има живот не е нова. Соседната планета долго време се сметаше за сестра близначка на Земјата, а во некои антички митологии се сметала за населена. Венера е слична по големина, има слична гравитација, сличен состав, карпеста е ...

Дали облаците од Венера се „полни со живот“?

Таратур - 15.09.2020

Откако во нејзината атмосферата открија гас што не можат да си го објаснат, астрономите сега ја разгледуваат идејата дека во облаците на планетата Венера има живи организми. Тој гас е фосфин – молекула составена од еден атом фосфор и три атоми ...

На Венера пронајден е гас што на Земјата е признак на живот

Бриф - 15.09.2020

Во атмосферата на Венера се откриени траги од гасот фосфин, што може да навести досега непознати за науката процеси на оваа наша соседна планета. Имено, тоа ги покренува претпоставките дека може да има живи организми во облаците во Венера, бидејќи ...

Пронајден гас на Венера кој на Земјата е предзнак за живот

+инфо - 15.09.2020

Имено, тоа ги покренува претпоставките дека може да има живи организми во облаците во Венера, бидејќи присуството на фосфинот на Земјата е признак на живот, објави Би-би-си. Во атмосферата на Венера се откриени траги од гасот фосфин, што може да ...

ВИДЕО: На Венера пронајден е гас што на Земјата е признак на живот

А1 On - 15.09.2020

Во атмосферата на Венера се откриени траги од гасот фосфин, што може да навести досега непознати за науката процеси на оваа наша соседна планета. Имено, тоа ги покренува претпоставките дека може да има живи организми во облаците во Венера, бидејќи ...

На Венера пронајден е гас што на Земјата е признак на живот

Курир - 15.09.2020

Во атмосферата на Венера се откриени траги од гасот фосфин, што може да навести досега непознати за науката процеси на оваа наша соседна планета. Имено, тоа ги покренува претпоставките дека може да има живи организми во облаците во Венера, бидејќи ...

На Венера пронајден е гас што на Земјата е признак на живот

iPortal - 15.09.2020

Во атмосферата на Венера се откриени траги од гасот фосфин, што може да навести досега непознати за науката процеси на оваа наша соседна планета. Имено, тоа ги покренува претпоставките дека може да има живи организми во облаците во Венера, бидејќи ...

На Венера пронајден е гас што на Земјата е признак на живот

MakPress - 15.09.2020

Во атмосферата на Венера се откриени траги од гасот фосфин, што може да навести досега непознати за науката процеси на оваа наша соседна планета. Имено, тоа ги покренува претпоставките дека може да има живи организми во облаците во Венера, бидејќи ...

Пронајден гас на Венера кој на земјата е предзнак за живот

Канал5 - 15.09.2020

Во атмосферата на Венера се откриени траги од гасот фосфин, што може да навести досега непознати за науката процеси на оваа наша соседна планета. Имено, тоа ги покренува претпоставките дека може да има живи организми во облаците во Венера, бидејќи ...

Русија подготвува лет за Венера

ТВ21 - 15.09.2020

Русија е во состојба самостојно да ја финансира националната мисија до Венера со рок за лансирање во 2030 година, изјави Анатолиј Петрукович, директор на Институтот за вселенски истражувања на Руската академија на науките.

Русија планира да лансира мисија до Венера во 2029 година

+инфо - 15.09.2020

Анатолиј Петрукович, директор на Институтот за вселенски истражувања на Руската академија на наукитеизјави дека се разгледува можноста за започнување на мисија во Венера во 2029 година. Русија е во состојба самостојно да ја финансира националната ...

Русија подготвува лет за Венера

Либертас - 15.09.2020

– Русија е во состојба самостојно да ја финансира националната мисија до Венера со рок за лансирање во 2030 година, изјави Анатолиј Петрукович, директор на Институтот за вселенски истражувања на Руската академија на науките.

Мисии во вселената: Русија се подготвува за лет кон Венера

Слободен Печат - 15.09.2020

Русија е подготвена за самостојно финансирање на националната мисија до Венера со рок за лансирање во 2030 година, изјави Анатолиј Петрукович, директор на Институтот за вселенски истражувања на Руската академија на науките.

Русија подготвува лет за Венера

Вечер Прес - 15.09.2020

Русија е во состојба самостојно да ја финансира националната мисија до Венера со рок за лансирање во 2030 година, изјави Анатолиј Петрукович, директор на Институтот за вселенски истражувања на Руската академија на науките.

Русија подготвува лет за Венера

Во Центар - 15.09.2020

Русија е во состојба самостојно да ја финансира националната мисија до Венера со рок за лансирање во 2030 година, изјави Анатолиј Петрукович, директор на Институтот за вселенски истражувања на Руската академија на науките.

НАСА: Откритието на фосфин на Венера е „најзначаен настан“ досега

+инфо - 15.09.2020

Живот на Венера? Откритие на фосфин, нуспроизвод на анаеробната биологија, е еден од најважните настани што води кон заклучок за вонземски живот - истакна Џим Брајденстајн, директор на американската Национална аеронаутичка и вселенска агенција ...

Пронајдени знаци на живот на Венера

Иновативност - 15.09.2020

На 14ти септември пронајдени се знаци на живот во облаците на Венера велат Њујорк Тајмс (NYTimes) и Национална Географија (National Geographic) . До ова откритие е дојдено откако се пронајдени траги од токсичниот гас фосфин, а за овој гас е откриено ...

НАСА: Откривањето фосфин на Венера води кон можноста за вонземски живот

Кајгана - 15.09.2020

Американски и британски научници открија дека во горните слоеви на атмосферата на Венера има фосфин (гас кој го испуштаат некои живи организми), со што се укажува на можноста од постоење живот надвор од Земјата.

НАСА: Откритито на фосфин на Венера е „најзначаен настан“ досега

Либертас - 15.09.2020

Американски и британски научници открија дека во горните слоеви на атмосферата на Венера има фосфин (гас кој го испуштаат некои живи организми), со што се укажува на можноста од постоење живот надвор од Земјата.

НАСА: Откритието на фосфин на Венера е „најзначаен настан“ досега

Frontline - 15.09.2020

Група астрономи од Институтот за технологија Масачусетс и од англинскиот Кардиф, вчера во списанието „Нејчур астрономи“објавија истражување во кое се тврди дека во атмосферата на Венера постои фосфин.

Во атмосферата на Венера се откриени траги од гасот фосфин, што може да навести досега непознати за науката процеси на ...

Алфа - 15.09.2020

Имено, тоа ги покренува претпоставките дека може да има живи организми во облаците во Венера, бидејќи присуството на фосфинот на Земјата е признак на живот, објави БиБиСи. Фосфинот е гас чија молекула се состои од еден атом на фосфор и три атоми на ...

НАСА: Откритито на фосфин на Венера е „најзначаен настан“ досега

Независен - 15.09.2020

Американски и британски научници открија дека во горните слоеви на атмосферата на Венера има фосфин (гас кој го испуштаат некои живи организми), со што се укажува на можноста од постоење живот надвор од Земјата.

Русија подготвува лет за Венера

MakPress - 15.09.2020

Русија е во состојба самостојно да ја финансира националната мисија до Венера со рок за лансирање во 2030 година, изјави Анатолиј Петрукович, директор на Институтот за вселенски истражувања на Руската академија на науките.

НАСА: Откривањето фосфин на Венера е „најзначаен настан“ досега

Вечер Прес - 15.09.2020

Американски и британски научници открија дека во горните слоеви на атмосферата на Венера има фосфин (гас кој го испуштаат некои живи организми), со што се укажува на можноста од постоење живот надвор од Земјата.

НАСА: Откритито на фосфин на Венера е „најзначаен настан“ досега

MakPress - 15.09.2020

Американски и британски научници открија дека во горните слоеви на атмосферата на Венера има фосфин (гас кој го испуштаат некои живи организми), со што се укажува на можноста од постоење живот надвор од Земјата.

На Венера пронајден гас што може да сугерира живот

ТВ21 - 16.09.2020

Во атмосферата на Венера се откриени траги од гасот фосфин, што може да навести досега непознати за науката процеси на оваа наша соседна планета. Имено, тоа ги покренува претпоставките дека може да има живи организми во облаците во Венера, бидејќи ...

НАСА: Откритието на фосфин на Венера е „најзначаен настан“ досега

Опсервер - 15.09.2020

Вашингтон 15 септември 2020 () – Американски и британски научници открија дека во горните слоеви на атмосферата на Венера има фосфин (гас кој го испуштаат некои живи организми), со што се укажува на можноста од постоење живот надвор од Земјата.

Русија подготвува лет за Венера

Опсервер - 15.09.2020

Москва, 15 септември 2020 () – Русија е во состојба самостојно да ја финансира националната мисија до Венера со рок за лансирање во 2030 година, изјави Анатолиј Петрукович, директор на Институтот за вселенски истражувања на Руската академија на ...

Пронајдени знаци на живот на Венера

Мета - 15.09.2020

На 14ти септември пронајдени се знаци на живот во облаците на Венера велат Њујорк Тајмс (NYTimes) и Национална Географија (National Geographic) . До ова откритие е дојдено откако се пронајдени траги од токсичниот гас фосфин, а за овој гас е откриено ...

Потенцијалните знаци на живот на „немилосрдната планета“ ги збунуваат научниците

Н.Македонија - 15.09.2020

Астрономите пронајдоа потенцијални знаци на живот високо во атмосферата на Венера, навестувајќи дека има микроби кои живеат во сулфурните облаци на „пеколната немилосрдна планета“. Астрономите дадоа неколку сценарија за тоа како би можел да постои ...

На Венера откриен гасот “фосфин”, потенцијален знак за присуство на живот

Денар - 15.09.2020

Гасот што го има на Земјата е откриен и во атмосферата на Венера. „Целосно изненадувачко“ откривање на фосфинот може да навестува непознати процеси што се случуваат на „близнакот“ на Земјата. Фосфинот сугерира присуство на живот на Земјата.

НЕВЕРОЈАТНО ОТКРИТИЕ: Научниците пронајдоа траги на живот на Венера

Кумановски м. - 15.09.2020

Климата на Венера е повеќе од непријателска, но може да го направи животот возможен. Научниците велат дека откриле гас фосфин во тешките облаци со киселини над Венера, што укажува на тоа дека микробите можат да живеат во најблискиот сосед на Земјата ...

НАУЧНИЦИТЕ ОБЈАВИЈА: На Венера е откриен фосфин, гас што може да значи живот

Фактор - 15.09.2020

Ова е првпат фосфин да биде откриен на која било карпеста планета, освен на Земјата. Атмосферата на Венера содржи траги од фосфин, гас што може да се припише на живите организми на Земјата, објавија научниците.

Пронајдени можни знаци на живот на Венера

Кајгана - 15.09.2020

Научници тврдат дека во атмосферата на Венера е пронајден специфичен вид на гас наречен фосфин, кој потекнува од живи организми, пренесе BBC. Фосфинот е гас чија молекула се состои од еден атом на фосфор и три атоми на водород.

Дали тоа во облаците на Венера навистина е живот?

МКД - 15.09.2020

Тоа е извонредна можност - идејата дека во облаците на планетата Венера има живи организми. Тоа сега астрономите го разгледуваат откако во атмосферата открија гас што не можат да си го објаснат .

На Венера пронајдени трагови на живот?

Независен - 15.09.2020

Условите за Венера се толку непријатни што многу научници веруваа дека планетата е всушност мртва. Барем до сега Траги на гас што „лебди“ низ облаците на Венера би можеле да доаѓаат од живи организми, некои видови микроби различни од оние што ги ...

Голем пресврт за човештвото: На Венера пронајден знак на живот! (ВИДЕО)

USB - 15.09.2020

Фосфинот сугерира присутност на живот, а сега постои идеја дека постои живот и во облаците на Венера. Се работи за целосно изненадувачко откритие на фосфин, што би можело да навести непознати процеси кои се случуваат на Венера.

На Венера пронајден е гас што на Земјата е признак на живот

Опсервер - 15.09.2020

Хјустон, 1 5 септември 2020 () – Во атмосферата на Венера се откриени траги од гасот фосфин, што може да навести досега непознати за науката процеси на оваа наша соседна планета. Имено, тоа ги покренува претпоставките дека може да има живи организми ...