TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Кога Сонцето наликува на „огнена“ полумесечина: Неверојатни фотки од соларната еклипса ширум светот

Црнобело - 11.06.2021

Дел од жителите на североисточниот дел на САД, како и во одделни држави во Европа и Азија, вчера имаа можност да го проследат затемнувањето на Сонцето, што наликуваше на огнен прстен на небото.

ФОТО: Огнен прстен на небото, првата ваква еклипса во 2021 година

Слободен Печат - 11.06.2021

Помрачување на Сонцето се случува кога Месечината поминува помеѓу Сонцето и Земјата, со што прави сенка на Земјата. Така целосно или половично ја блокира сончевата светлина во некои предели.

Фотографија на денот: „Подгрицнато“ Сонце

Deutsche Welle - 11.06.2021

Низ целата северна хемисфера, луѓето беа сведоци на реткиот природен спектакл на прстенесто затемнување на Сонцето. Најдобриот поглед на вчерашното затемнувањето на Сонцето имаа луѓето на крајниот север на Земјата, додека појужно во Европа тоа беше ...

Фото на денот: Небесен спектакл

Денар - 11.06.2021

Жителите на планетата Земја, од Канада, преку Гренланд и Арктичкиот океан до Далечниот исток на Русија, имаа можност на 10 јуни да го набљудуваат прстенестото затемнувањето на Сонцето. Привидната големина на Месечината, поради големото растојание од ...

Делови од светот уживаа во делумното затемнување на Сонцето (фотогалерија)

Сакам да кажам - 10.06.2021

Од Њујорк до Лондон, луѓето од северната хемисфера денеска можеа да уживаат во делумното затемнување на Сонцето, кое над Арктик беше во форма на огнен прстен. Ова беше првото од двете затемнувања на Сонцето оваа година.

Небесен спектакл: Делумно затемнување на Сонцето/ФОТО

Вечер Прес - 10.06.2021

Привидната големина на Месечината, поради големото растојание од Земјата, не беше доволна за да го покрие сончевиот диск. Феноменот можеше да се види најдолго и тоа 231 секунда, од северозападен Гренланд во 12:41 часот.

Од Њујорк до Лондон луѓето уживаа во делумното затемување на сонцето

Фактор - 10.06.2021

Делови од светот уживаа во делумното затемување на сонцето. Ова беше првото од двете затемнувања на Сонцето оваа година. Од Њујорк до Лондон, луѓето од северната хемисфера денеска го видоа делумното затемнување на Сонцето, кое над Арктик беше во ...

(Фото) Делумното затемнување на Сонцето маѓепса многумина

Независен - 10.06.2021

Додека во земјите од регионот затемнувањето на Сонцето беше само делумно и речиси незабележливо, во другите делови на светот беа снимени спектакуларни фотографии. Така, во Лондон, набљудувањето на делумното затемнување на Сонцето беше попречено од ...

Небесен спектакл: Делумно затемнување на Сонцето (фото)

Курир - 10.06.2021

Затемнувањето на Сонцето или „огнениот прстен“, како што го нарекуваат астрономите, беше видлив низ целата северна хемисфера во текот на денот. Затемнувањето е прстенесто, што значи дека Месечината е доволно далеку од Земјата за да делува помала од ...

Во ист ден нè очекува затемнување на сонцето и млада Месечина: На овие хорскопски знаци животот им се менува од корен

Скопје24 - 10.06.2021

Ануларно затемнување на Сонцето се случува кога Месечината е најдалеку од Земјата, па дури и за време на затемнување, може да се види сончевиот круг – „огнениот прстен“! Имајќи предвид дека небото ќе ја осветли младата Месечина истиот ден, па оттука ...

Во ист ден нè очекува затемнување на сонцето и млада Месечина: Денеска на овие хорскопски знаци животот им се менува од ...

Екран - 10.06.2021

*Хороскопските препораки и совети не треба да се сфаќаат особено сериозно, а за сите индикации и нуспојави обратете се на стручњак… Прстенестото затемнување на Сонцето се случува кога Месечината е најдалеку од Земјата, па дури и за време на ...

Во ист ден нè очекува помрачување на сонцето и млада месечина: Денес на овие знаци ќе им се смени животот од корен!

Убавина и Здравје - 10.06.2021

Прстенестото помрачување на сонцето настанува кога месечината е најдалеку од Земјата, па за време на помрачувањето се гледа Сончев круг – „прстен од оган“ Прстенестото помрачување на сонцето настанува кога месечината е најдалеку од Земјата, па за ...

Во ист ден нè очекува помрачување на сонцето и млада месечина: Денес на овие знаци ќе им се смени животот од корен!

Lider - 10.06.2021

Прстенестото помрачување на сонцето настанува кога месечината е најдалеку од Земјата, па за време на помрачувањето се гледа сончев круг или „огнен прстен“. Името огнено го добил по тоа што на истиот ден на небото ќе се појави и млада месечина.

Сонцето ќе се претвори во огнен прстен при денешното затемнување

Сакам да кажам - 10.06.2021

Големи делови од северната хемисфера денеска ќе сведочат на затемнување на Сонцето, кое притоа ќе биде прстенесто. Тоа значи дека Месечината ќе помине меѓу Земјата и Сонцето, но нема целосно да ја блокира неговата светлина, со што на небото ќе се ...

Денес на небото „огнен прстен“: Познато е каде сите ќе можат да ја видат оваа ретка појава

Скопје24 - 10.06.2021

Ако Месечината го покрие Сонцето од блиската страна на својата орбита, таа целосно ја блокира ѕвездата, а потоа зборуваме за целосно затемнување, но ако затемнувањето е, како што е сега, на крајната страна, тогаш имаме делумно затемнување, кое има ...

Помрачување на Сонцето во вид на „огнен прстен“ ќе биде видливо од планетата

Кумановски м. - 10.06.2021

Луѓето од поголемиот дел од северната хемисфера ќе можат да видат спектакуларно прстенесто затемнување на Сонцето во четврток. Прстенесто затемнување значи дека Месечината делумно го прикрива Сонцето, така што околу него е видлив огнен прстен кој ...

Денес е затемнување на Сонцето

Порта - 10.06.2021

Повеќето од северната хемисфера денес ќе бидат сведоци на затемнување на Сонцето, кое ќе биде видливо во некои делови на Европа по 12 часот. Тоа ќе се случи кога Месечината ќе се попречи на сонцето и со тоа блокира 40 проценти од сончевите зраци, а ...

Утре прстенесто затемнување на Сонцето:Очекувајте наплив од големи удари на судбината

Вечер Прес - 09.06.2021

Речиси 50 години сме немале толку силно прстенесто затемнување на Сонцето какво што ќе се случи на 10 јуни, а астролозите истакнуваат дека оваа енергија може значително да влијае на психата и расположението на луѓето, но и да предизвика природни ...

Како да го ублажите негативното влијание на затемнувањето на Сонцето?

Кафе пауза - 09.06.2021

Затемнувањето на Сонцето во Близнаци ќе се случи на 10 јуни, а неговиот господар е ретроградниот Меркур. Сè што ќе правите во следните неколку дена може да има значително влијание врз вашата иднина.