TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Василици- Колачиња со мед за кои се верува дека носат среќа.

MTM - 12.01.2019

Домаќинките во Македонија, традиционално секоја година за православниот празник Василица прават Василици- колачиња со мед за кои се верува дека ако се јадат за Стара Нова Година, ќе ви донесат среќа, и бериќет во текот на годината.

Охрид подготвен за Василица, со традиционална одлична понуда

OhridNews - 12.01.2019

Православните христијани на 13 јануари вечерта го одбележуваат доаѓањето на Стара Нова година – Василица. Овој ден е познат по традицијата и обичаите, како што се маскенбалите и питата со паричка.

Во понеделник е Василица, ова се обичаите за празникот

Пулс24 - 11.01.2019

Православните христијани кои се водат според Јулијански календар утре ќе ја пречекаат Православната или Старата нова година. Голем број македонски семејства Василица ја празнуваат како домашна слава, а оние кои го носат името на Свети Василиј Велики ...

Во недела е Стара нова година, ова никако не смеете да го заборавите!

Скопје24 - 11.01.2019

Православните христијани кои се водат според Јулијански календар во недела ќе ја пречекаат Православната или Старата нова година. Голем број македонски семејства Василица ја празнуваат како домашна слава, а оние кои го носат името на Свети Василиј ...

Утре се слави Стара нова година, а во понеделник Василица

Скопје инфо - 12.01.2019

Православните христијани кои се водат според Јулијански календар утре ќе ја пречекаат Православната или Старата нова година. Голем број македонски семејства Василица ја празнуваат како домашна слава, а оние кои го носат името на Свети Василиј Велики ...

Утре се прославува Стара нова година, се крши лепче со паричка

Вечер - 12.01.2019

Православните христијани кои се водат според Јулијански календар утре ќе ја пречекаат Православната или Старата нова година. Голем број македонски семејства Василица ја празнуваат како домашна слава, а оние кои го носат името на Свети Василиј Велики ...

Во понеделник е Василица, ова се обичаите за празникот

Нетпрес - 12.01.2019

Православните христијани кои се водат според Јулијански календар утре ќе ја пречекаат Православната или Старата нова година. Голем број македонски семејства Василица ја празнуваат како домашна слава, а оние кои го носат името на Свети Василиј Велики ...