TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

ВМРО-ДПМНЕ: СДСМ се фали со проектите на ВМРО-ДПМНЕ

А1 On - 14.03.2018

„СДСМ повторно манипулира со граѓаните и се фали со проектите на ВМРО-ДПМНЕ. Процесот на пренесување на надлежностите за располагање со градежно земјиште од централно на локално ниво започна во 2011 година, со донесување на нов Закон за градежно ...

СДСМ: Се отвора можност за дополнителни 100 милиони евра за рамномерен развој на општините

А1 On - 14.03.2018

„Со предавањето на софтверскиот систем е-Градежно земјиште на Заедницата на единиците на локалните самоуправи (ЗЕЛС), а понатаму и до општините во Република Македонија, Владата предводена од СДСМ го продолжува процесот на децентрализација на ...

Владата ќе земе кредит од 120 милиони евра за да се раздолжат општините

Телма - 13.03.2018

Кредит од 120 милиони евра ќе земе Владата и овие пари ќе им ги даде на општините, за тие да ги исплатат своите заостанати долгови, потврди денес премиерот Зоран Заев. Владата веќе донела таква одлука и сега ги чека понудите од банките со цел да ...

Со 120 милиони евра владата ќе ги враќа долговите на општините

Алсат-М - 13.03.2018

Старите долгови на општините од околу 120 милиони евра ќе се раздолжат со нов кредит што Владата ќе го земе во име на локалните самоуправи. Владата веќе почнала преговори со меѓународните и домашните кредитори.

Владата ќе се задолжува за да ја покрие финансиската „дупка“ во општините

24 Вести - 13.03.2018

Со нови кредити ќе се враќаат старите долгови на општините. Владата ќе се задолжи за 120 милиони евра - пари со кои ќе треба да се „покријат” општинските долгови кон добавувачите. Ова денеска го потврди премиерот Зоран Заев, кој вети кредит со ниска ...

Продажбата и закупот на државното земјиште ќе се спроведува од ЗЕЛС

Build - 13.03.2018

Наместо државата, спроведувањето на постапките за отуѓување и давање под закуп на државното неизградено земјиште во иднина ќе го вршат општините. Министерот за транспорт и врски Горан Сугарески и претседателот на ЗЕЛС денеска потпишаа договор за ...

Договор за пренесување на право на трајно користење

24 Вести - 13.03.2018

Министерот за транспорт и врски Горан Сугарески и претседателот на ЗЕЛС Петре Шилегов потпишаа договор за за пренесување на правото на трајно користење, управување и одржување на информацискиот систем.

(ВИДЕО) Заев: Продолжуваме со децентрализацијата, со софтверот за градежно земјиште општините ќе бидат помоќни

А1 On - 13.03.2018

Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев денеска присуствуваше на примопредавањето на софтверскиот систем е-Градежно земјиште, кое Министерството за транспорт и врски му го предаде на Заедницата на единиците на локалните ...

Државата ќе се задолжи 120 милиони евра за да ги плати долговите на општините

Сител - 13.03.2018

Владата ќе се задолжува за да ги раздолжи општините. Премиерот Заев потврди дека државата ќе подигне кредит од близу 120 милиони евра за да можат локалните самоуправи да ги исплатат долговите кон добавувачите.

Општините ќе управуваат со државно земјиште

МРТ - 13.03.2018

Општините од државата ќе добијат 120 милиони евра со кои ќе се раздолжат кон доверителите. Кредитот ќе го враќаат во рок од 15 или 20 години, со каматна стапка од 2 и 3 насто. Општините ќе добијат 120 милиони евра преку целосно спроведување на ...

Владата ќе земе кредит од 120 милиони евра да се покријат долговите на општините

Сакам да кажам - 13.03.2018

Владата ќе земе кредит да се исплатат долговите на општините. Ова денеска го најави премиерот Зоран Заев кој рече дека одлуката е веќе донесена државата да подигне кредит и да го пренесе на општините да ги исплатат своите обврски кон добавувачи.

Заев: Дополнителни сто милиони евра за рамномерен регионален развој

CivilMedia - 13.03.2018

Сакаме целосно да го спроведеме Законот за рамномерен регионален развој, кој значи сто милиони евра дополнителни пари на општините од она што досега државата го спроведувала и од она што треба дополнително да го обезбедиме како обем, изјави денеска ...

Општините добија право на управување со градежното неизградено земјиште

Локално - 13.03.2018

Заедницата на единиците на локалната самоуправа на Република Македонија (ЗЕЛС) денеска потпиша договор со Министерството за транспорт и врски со кој доби право на трајно користење, управување, одржување и можност за надградба на информацискиот ...

Владата ќе се задолжи за 120 милиони евра, за да ги раздолжи општините

еМагазин - 13.03.2018

Владата ќе земе кредит од 120 милиони евра, за да ги раздолжи општините. Премиерот Зоран Заев денеска информираше дека веќе се чекаат понудите од повеќе финансиски институции и домашни банки за да се избере најповолната понуда, а општините ќе ги ...

„СДСМ повторно манипулира со граѓаните и се фали со проектите на ВМРО-ДПМНЕ“

Курир - 14.03.2018

СДСМ повторно манипулира со граѓаните и се фали со проектите на ВМРО-ДПМНЕ. Процесот на пренесување на надлежностите за располагање со градежно земјиште од централно на локално ниво започна во 2011 година, со донесување на нов Закон за градежно ...

СДСМ: Се обезбедуваат достапни сервиси за граѓаните

Канал5 - 14.03.2018

Се обезбедуваат достапни сервиси за граѓаните, продолжува децентрализацијата, се отвора можност за дополнителни 100 милиони евра за рамномерен развој на општините. Со предавањето на софтверскиот систем е-Градежно земјиште на Заедницата на единиците ...

Со кредит ќе се крпат долговите на општините, скопски Карпош урива рекорди

Независен - 14.03.2018

Скопската општина Карпош е една од десетиците локални самоуправи во државава која ќе се спаси од финансиски колапс благодарение на Владата. Премиерот Зоран Заев вчера најави дека Владата одлучила да земе кредит во висина од околу 120 милиони евра во ...

Oпштините побрзо ќе ги услужуваат граѓаните со софтверот за градежно земјиште

Мета - 13.03.2018

Министерството за транспорт и врски го предаде на Заедницата на единиците на локалните самоуправи (ЗЕЛС) софтверскиот систем „е-Градежно земјиште“ кој треба да го користат општините во Македонија.

Заев најави - Долговите на општините ќе се вадат со кредит од 100 милиони евра

Фактор - 13.03.2018

Премиерот Зоран Заев денеска изјави дека Владата сака во целост да го спроведе Законот за рамномерен регионален развој, кој значи сто милиони евра дополнителни пари на општините од она што досега државата го спроведувала и од она што треба ...

Општините ќе управуваат со градежното неизградено земјиште

+инфо - 13.03.2018

Овој систем досега го користат 46 општини кои ги имаат исполнето сите услови утврдени со закон и се стекнале со право да управуваат со неизграденото градежно земјиште, сопственост на Република Македонија.

СДСМ: Владата ја продолжува децентрализацијата и обезбедува достапни сервиси за граѓаните

Макфакс - 14.03.2018

Со предавањето на софтверскиот систем е-Градежно земјиште на Заедницата на единиците на локалните самоуправи (ЗЕЛС), а понатаму и до општините во Република Македонија, Владата предводена од СДСМ го продолжува процесот на децентрализација на ...

(ВИДЕО) Заев на предавањето на системот е-Градежно земјиште на ЗЕЛС: Обезбедуваме достапни сервиси за граѓаните, ги ...

Бриф - 13.03.2018

Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев денеска присуствуваше на примопредавањето на софтверскиот систем е-Градежно земјиште, кое Министерството за транспорт и врски му го предаде на Заедницата на единиците на локалните ...

Заев: Дополнителни сто милиони евра за рамномерен регионален развој

Либертас - 13.03.2018

Сакаме целосно да го спроведеме Законот за рамномерен регионален развој, кој значи сто милиони евра дополнителни пари на општините од она што досега државата го спроведувала и од она што треба дополнително да го обезбедиме како обем, изјави денеска ...

Општините добија право на управување со градежното неизградено земјиште

Слободен Печат - 13.03.2018

Заедницата на единиците на локалната самоуправа на Република Македонија (ЗЕЛС) денеска потпиша договор со Министерството за транспорт и врски со кој доби право на трајно користење, управување, одржување и можност за надградба на информацискиот ...

СДСМ: Владата ја продолжува децентрализацијата и обезбедува достапни сервиси за граѓаните

Вечер - 14.03.2018

Со предавањето на софтверскиот систем е-Градежно земјиште на Заедницата на единиците на локалните самоуправи (ЗЕЛС), а понатаму и до општините во Република Македонија, Владата предводена од СДСМ го продолжува процесот на децентрализација на ...

Општините ќе управуваат со софтверскиот систем е-Градежно земјиште

Академик - 13.03.2018

Министерството за транспорт и врски денеска ѝ го предаде софтверскиот систем е-Градежно земјиште на Заедницата на единиците на локалните самоуправи (ЗЕЛС), која понатаму ќе го проследи до општините во Република Македонија.

Заев: Дополнителни сто милиони евра за рамномерен регионален развој

Локално - 13.03.2018

Сакаме целосно да го спроведеме Законот за рамномерен регионален развој, кој значи сто милиони евра дополнителни пари на општините од она што досега државата го спроведувала и од она што треба дополнително да го обезбедиме како обем, изјави денеска ...

Општините добија право на управување со градежното неизградено земјиште

Стандард - 13.03.2018

Заедницата на единиците на локалната самоуправа на Република Македонија (ЗЕЛС) денеска потпиша договор со Министерството за транспорт и врски со кој доби право на трајно користење, управување, одржување и можност за надградба на информацискиот ...

СДСМ: Владата ја продолжува децентрализацијата и обезбедува достапни сервиси за граѓаните

Sky - 14.03.2018

Со предавањето на софтверскиот систем е-Градежно земјиште на Заедницата на единиците на локалните самоуправи (ЗЕЛС), а понатаму и до општините во Република Македонија, Владата предводена од СДСМ го продолжува процесот на децентрализација на ...

Примопредавање на софтверскиот систем е-Градежно земјиште од централно на локално ниво

Шеталиште - 13.03.2018

Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев денеска присуствуваше на примопредавањето на софтверскиот систем е-Градежно земјиште, кое Министерството за транспорт и врски му го предаде на Заедницата на единиците на локалните ...

Општините добија право на управување со градежното неизградено земјиште

Република - 13.03.2018

Заедницата на единиците на локалната самоуправа на Република Македонија (ЗЕЛС) денеска потпиша договор со Министерството за транспорт и врски со кој доби право на трајно користење, управување, одржување и можност за надградба на информацискиот ...

СДСМ: Владата ја продолжува децентрализацијата и обезбедува достапни сервиси за граѓаните

Точка - 14.03.2018

Со предавањето на софтверскиот систем „Е-градежно земјиште“ на Заедницата на единиците на локалните самоуправи (ЗЕЛС), а понатаму и до општините во Република Македонија, Владата предводена од СДСМ го продолжува процесот на децентрализација на ...

(ВИДЕО) Заев: Обезбедуваме достапни сервиси за граѓаните, ги јакнеме капацитетите на општините

iPortal - 13.03.2018

Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев денеска присуствуваше на примопредавањето на софтверскиот систем е-Градежно земјиште, кое Министерството за транспорт и врски му го предаде на Заедницата на единиците на локалните ...

Општините добија право на управување со градежното неизградено земјиште

Press24 - 13.03.2018

Заедницата на единиците на локалната самоуправа на Република Македонија (ЗЕЛС) денеска потпиша договор со Министерството за транспорт и врски со кој доби право на трајно користење, управување, одржување и можност за надградба на информацискиот ...

СДСМ: Се отвора можност за дополнителни 100 милиони евра за рамномерен развој на општините

iPortal - 14.03.2018

Со предавањето на софтверскиот систем е-Градежно земјиште на Заедницата на единиците на локалните самоуправи (ЗЕЛС), а понатаму и до општините во Република Македонија, Владата предводена од СДСМ го продолжува процесот на децентрализација на ...

Наскоро ќе се одблокира сметката на општина Охрид?

OhridNews - 13.03.2018

Државата ќе подигне кредит со кој ќе се сервисираат долговите на општините, кои ќе бидат обврзани понатаму долгорочно да ги вратат дадените средства на банките, но со поволна, значително помала од сегашната.

Општините добија право на управување со градежното неизградено земјиште

Сител - 13.03.2018

Заедницата на единиците на локалната самоуправа на Република Македонија (ЗЕЛС) денеска потпиша договор со Министерството за транспорт и врски со кој доби право на трајно користење, управување, одржување и можност за надградба на информацискиот ...