TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Има ли и други училишта што наплаќале за издавање свидетелства?

Сител - 23.06.2021

Сојузот на средошколци реагира на начинот на кој биле спроведени инспекциите во четирите средни училишта каде постоеше сомнеж дека наплаќале за изготвување на свидетелства. Средношколците ја поздравуваат одлуката на државниoт просветен инспекторат ...

Државниот инспекторат за образование потврди дека имало случаи кога од учениците биле земани пари за свидетелства во ...

Алсат-М - 22.06.2021

Државниот инспекторат за образование потврди дека имало случаи кога од учениците биле земани пари за свидетелства во две средни училишта во земјава. Во објавениот извештај се наведува дека во средното медицинско училиште „Никола Штејн“ во Тетово е ...

Две средни училишта земале пари за сведителства потврди просветниот инспекторат

Сител - 22.06.2021

Средното медицинско училиште во Тетово и гимнацијата „Мирче Ацев“ во Прилеп наплаќале пари за свидетелства. Ова го покажал извештајот од спроведените инспекции во 4-те средни училишта во кои постоеше сомнеж дека класните раководители од учениците ...

Две средни училишта земале пари за свидетелства – инспекторите бараат да им се вратат парите на учениците

Алфа - 22.06.2021

Се потврдува скандалот кој го објави Сојузот на средношколци дека училишта во земјава им наплаќале на учениците за свидетелства и покрај законот кој предвидува целосно бесплатно основно и средно образование.

Реакција на Народниот правобранител во врска со наплатувањето за издавање на свидетелствата

Академик - 22.06.2021

Народниот правобранител и годинава констатира дека продолжува праксата дел од училиштата неосновано и надвор од закон да им наплаќаат на учениците/родителите/старателите за издавање на свидетелства за завршено образование.

Во две средни училишта наплаќале пари за свидетелства, утврди Просветниот инспекторат

Локално - 22.06.2021

По информациите дека училишта наплаќале за свидетелства, по иницијатива на Сојузот на средношколци, Просветниот инспекторат извршил увид во четири училишта, по што било утврдено дека средното медицинско училиште во Тетово и гимнацијата „Мирче Ацев“ ...

Порталб: Во две од четирите средни училишта е докажано дека се земале пари за издавање свидетелства

Мета - 22.06.2021

Веста на Порталб.мк во врска со училиштата кои прават „пазар“ со свидетелствата што законски се бесплатни за учениците, денеска официјално беше потврдена од Просветниот инспекторат, по завршувањето на неколкудневната инспекција во четири средни ...