TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Експресно поминаа измените – придонеси и за хонорарците!

Фактор - 24.07.2014

Собранието ги изгласа законските измени со кои, меѓу другото, се предвидува работниците со авторски договор и договор на дело исто така да си плаќаат придонеси на приходите.

Здраствено ќе плаќате по 2 пати? – И вработените и хонорарците за секој прилив ќе си плаќаат придонеси!

МК News - 24.07.2014

Според одговорите што ги добивме од Министерството за финансии, во Македонија на сцена стапува повеќекратно плаќање придонеси, односно едно лице ќе треба да одвојува приближно околу 40 отсто од секој ...

Секој хонорарец ќе чини 23% повеќе

Вест - 24.07.2014

По скратена постапка Собранието ги усвои измените и дополнувањата на законите за придонеси од задолжително социјално осигурување, за работни односи, за пензиско и инвалидско осигурување, за ...

За и против- на хонорарците да им се плаќаат придонеси

Нова ТВ - 24.07.2014

За и против на хонорарците да им се плаќаат придонеси за пензиско и здравствено осигуривање. Кристина Озимец, новинар и Џеал Хоџиќ, активист, ги стротивствауваат ставовите за највониот закон.

Собранието ги изгласа измените, за хонорарците ќе се плаќаат придонеси

Сител - 24.07.2014

Работниците ќе можат да изберат да работат до три години повеќе од границата за пензионирање, а работодавачите за договори на дело ќе плаќаат придонеси ако износот е над минималната плата.

И вработените и хонорарците за секој прилив ќе си плаќаат придонеси!

Фокус - 24.07.2014

Според одговорите што ги добивме од Министерството за финансии, во Македонија на сцена стапува повеќекратно плаќање придонеси, односно едно лице ќе треба да одвојува приближно околу 40 отсто од секој ...

Усвоени законските измени за старосната граница за пензионирање

МРТ - 24.07.2014

Собранието ги донесе измените на Законот за работни односи и на Законот за вработување и осигурување во случај на невработеност. Можност за мажите да работат до 67, а жените до 65 години.

За двоен хонорар двојно оданочување?

Алсат-М - 24.07.2014

Хаос и серија дилеми отвораат новите законски измени според кои – оние кои работат хонорарно или со договр на дело, или кои покрај редовната работа имаат и хонорарни примања, ќе треба и за тие пари ...

Придонесите ќе ги осакатат хонорарите

+инфо - 24.07.2014

Стопанствениците се исплашени од законските измени што ги усвои Владата, а според кои тие ќе треба да им плаќаат придонеси за пензиско и за здравствено осигурување и на хонорарно ангажираните ...

Законот за хонорарците нејасен, министерот Ставрески се прави наудрен!

Фокус - 24.07.2014

Од Министерството за финансии одбија да ни дадат одговор на сите неразјаснети прашања во однос на предлог-законот со кој се предвидува дека и на хонорарците ќе мора да им биде платено здравственото и ...

Груевски: Придонеси на хонорарци се плаќаат во 95 проценти од државите во Европа

А1 On - 24.07.2014

Од законските измени со кои на работниците со договор на дело или авторски договор работодавачот ќе мора да им плаќа придонеси за пензиско и здравствено осигурување ако имаат поголеми примања од ...

Подобри услови или опасност за намалување на примањата?

Н.Македонија - 24.07.2014

Повеќето експерти и синдикалци велат дека новите мерки се добредојдени за работниците и за државата, но сепак гледаат и можност за манипулации од работодавците Задолжително социјално и здравствено ...

Дупли давачки со измените на законот за работни односи

Локално - 24.07.2014

Од 1-ви јануари догодина сите оние што работат хонорарно или со авторски хонорар, а е поголем од износот на 12 минимални плати или да бидат пријавени како вработени или ке бидат избришани од ...

Владата удри и по хонорарците, од први јануари ќе ги брише од евиденција!

Либертас - 24.07.2014

Владата на премиерот Груевски по итна постапка достави измени во законот со кој од евиденција од 1-ви јануари догодина сите оние што работат хонорарно или со авторски хонорар, а е поголем од износот ...

АНАЛИЗА: Кој, колку и по кој основ ќе мора да плаќа придонеси за вработените?

Фактор - 24.07.2014

За едно лице ќе се плаќа и по неколку пати исти давачки за пензиско, социјално и здравствено осигурување. Граѓани што заработуваат хонорари по основ на различни ангажмани, сами ќе треба да плаќаат ...

Бенефит за сите- од доктори до хонорарци

Нетпрес - 24.07.2014

Директорите, докторите, професорите, политичарите, адвокатите, судиите, вработените во државната администрација, веројатно ќе бидат оние што ќе имаат најмногу бенефит од измените на неколкуте закони ...

Собранието без расправа ги донесе измените за придонеси и за хонорарците!

Локално - 24.07.2014

Собранието ги изгласа законските измени со кои, меѓу другото, се предвидува работниците со авторски договор и договор на дело исто така да си плаќаат придонеси на приходите.

ВИДЕО: Кристина Озимец и Џеал Хоџиќ за предлогот за измени на Законот за работни односи

Либертас - 24.07.2014

За и против на хонорарците да им се плаќаат придонеси за пензиско и здравствено осигуривање. Дали со тоа ќе бидат отпуштани работниците и ќе им се намалат хонорарите или конечно ќе добијат пристојни ...

Придонеси на хонорарци се плаќаат во 95 проценти од државите во Европа

МРТ - 24.07.2014

Од законските измени со кои на работниците со договор на дело или авторски договор работодавачот ќе мора да им плаќа придонеси за пензиско и здравствено осигурување ако имаат поголеми примања од ...

Бенефит за сите- од доктори до хонорарци

Точка - 24.07.2014

Директорите, докторите, професорите, политичарите, адвокатите, судиите, вработените во државната администрација, веројатно ќе бидат оние што ќе имаат најмногу бенефит од измените на неколкуте закони ...

Премиерот дециден: придонеси на хонорарци се плаќаат речиси во цела Европа

Телеграф - 24.07.2014

Во минатиот период забележавме и имавме поплаки од многу луѓе дека не добиваат вработување на определено време со цел сопствениците на компаниите да го избегнат плаќањето на придонесите Од законските ...

Новите владини мерки – бенефит за сите

Lider - 24.07.2014

Директорите, докторите, професорите, политичарите, адвокатите, судиите, вработените во државната администрација, веројатно ќе бидат оние што ќе имаат најмногу бенефит од измените на неколкуте закони ...

Придонеси на хонорарци се плаќаат во 95 проценти од државите во Европа

Денешен - 24.07.2014

Од законските измени со кои на работниците со договор на дело или авторски договор работодавачот ќе мора да им плаќа придонеси за пензиско и здравствено осигурување ако имаат поголеми примања од ...

Груевски: Придонеси на хонорарци се плаќаат во 95 проценти од државите во Европа

Република - 24.07.2014

Од законските измени со кои на работниците со договор на дело или авторски договор работодавачот ќе мора да им плаќа придонеси за пензиско и здравствено осигурување ако имаат поголеми примања од ...

Придонеси на хонорарци се плаќаат во 95 проценти од државите во Европа

Lider - 24.07.2014

Од законските измени со кои на работниците со договор на дело или авторски договор работодавачот ќе мора да им плаќа придонеси за пензиско и здравствено осигурување ако имаат поголеми примања од ...

Груевски: Придонеси на хонорарци се плаќаат во 95 проценти од европските држави

Press24 - 24.07.2014

Од законските измени со кои на работниците со договор на дело или авторски договор работодавачот ќе мора да им плаќа придонеси за пензиско и здравствено осигурување ако имаат поголеми примања од ...

Груевски: Придонеси на хонорарци се плаќаат во 95 проценти од европските држави

Курир - 24.07.2014

Од законските измени со кои на работниците со договор на дело или авторски договор работодавачот ќе мора да им плаќа придонеси за пензиско и здравствено осигурување ако имаат поголеми примања од ...

Груевски: Придонеси на хонорарци се плаќаат во 95 проценти од државите во Европа

Денар - 24.07.2014

Од законските измени со кои на работниците со договор на дело или авторски договор работодавачот ќе мора да им плаќа придонеси за пензиско и здравствено осигурување ако имаат поголеми примања од ...

Груевски: Придонеси на хонорарци се плаќаат во 95 проценти од европските држави

Вистина.мк - 24.07.2014

Од законските измени со кои на работниците со договор на дело или авторски договор работодавачот ќе мора да им плаќа придонеси за пензиско и здравствено осигурување ако имаат поголеми примања од ...

Груевски: Придонеси на хонорарци се плаќаат во 95 проценти од државите во Европа

Утрински - 24.07.2014

Од законските измени со кои на работниците со договор на дело или авторски договор работодавачот ќе мора да им плаќа придонеси за пензиско и здравствено осигурување ако имаат поголеми примања од ...

Груевски: Придонесите за хорнораците се барање на граѓаните

+инфо - 24.07.2014

Поплаките на граѓаните дека работодавачите одблегнуваат да плаќаат придонеси, биле повод за измените на законите со кои за хонорарците и работниците со договор на дело, работодаваците од 1 јануари ...

Груевски: Придонеси на хонорарци се плаќаат во 95 проценти од државите во Европа

Сител - 24.07.2014

Од законските измени со кои на работниците со договор на дело или авторски договор работодавачот ќе мора да им плаќа придонеси за пензиско и здравствено осигурување ако имаат поголеми примања од ...

За хонорарците или вработување или бркање

Вест - 23.07.2014

Компаниите реагираат дека плаќањето придонеси и на хонорарите ќе им ги зголеми трошоците, а од Министерството за труд објаснуваат дека "не станува збор за зголемување на трошоци во услови кога ...

Хонорарците ќе се вработуваат од 1 јануари

Пулс24 - 23.07.2014

Агенцијата за вработување ќе ги избрише од листата на невработени хонорарците и лицата кои работат со договор на дело или авторски договор, а кои остваруваат годишни приходи повисоки од 12 минимални ...

Од 1 јануари хонорарците да се вработат

Утрински - 23.07.2014

Агенцијата за вработување ќе ги избрише од листата на невработени хонорарците и лицата кои работат со договор на дело или авторски договор, а кои остваруваат годишни приходи повисоки од 12 минимални ...

Хонорарците се бришат од списокот на невработени

Тера - 23.07.2014

Владата од 1 јануари идната година ќе ги избрише од листата на невработени хонорарците и лицата кои работат со договор на дело или друг вид договор. Во исто време овие лица покрај персоналниот данок ...

Многу нејаснотии во измените на законот кој ги опфаќа хонорарците

А1 On - 23.07.2014

Измените и дополнувањата на Законот за придонеси од задолжително социјално осигурување кој налага хонорарците да се избришат од списокот на невработени има многу нејаснотии.

Хонорарците се бришат од списокот на невработени и ќе плаќаат придонеси

МК News - 23.07.2014

Владата од 1 јануари идната година ќе ги избрише од листата на невработени хонорарците и лицата кои работат со договор на дело или друг вид договор. Во исто време овие лица покрај персоналниот данок ...

Хонорарците се бришат од списокот на невработени и ќе плаќаат придонеси

+инфо - 23.07.2014

Владата од 1 јануари идната година ќе ги избрише од листата на невработени хонорарците и лицата кои работат со договор на дело или друг вид договор. Во исто време овие лица покрај персоналниот данок ...