TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Нема да се распишуваат тендери за набавки до 1000 евра

Сител - 14.02.2018

Наместо 500, илјада евра ќе биде прагот за јавни набавки без тендер. Новиот закон предвидува зголемување на лимитот? на 2 000 евра и за секторските дејности. Сомнителните тендери пак ќе ги детектира електронскиот систем на Бирото за јавни набавки, ...

Прва јавна дебата за измена на Законот, ќе се стави ли крај на манипулациите кај јавните набавки?!

ТВ21 - 14.02.2018

Подигнување на прагот кај јавните набавки, зголемена контрола и менување на старото правило за добивање на тендерот односно приоритет да биде квалитетот, а не најниската цена. Ова се само дел од предлог измените на законот за јавни набавки кои ...

Кои јавни набавки мирисаат на корупција ќе алармираат црвени знаменца

Телма - 14.02.2018

Преку електронски систем ќе се одредува кои јавни набавки ќе се контролираат, сите нема да бидат ставани под лупа. Црвени знаменца вградени во системот ќе алармираат кои зделки се сомнителни дека можат да бидат коруптивни, во тоа ни помага и Светска ...

„Црвени знаменца“ за сомнителните тендери

Алсат-М - 14.02.2018

„ Црвени знаменца“ преку кои ќе се ловат сомнителните тендери и укинување на цената како единствен критериум во јавните набавки. Ова се дел од предвидените измени во Законот за јавни набавки преку кои власта очекува да ја намали корупцијата и да го ...

Јавна расправа за Законот за јавни набавки

МРТ - 14.02.2018

Целта е да се зголемат транспарентноста, но и контролата на постапките, вели ресорниот министер Драган Тевдовски. Во текстот на Законот се вградени предлози и решенија со кои се надминуваат слабостите нотирани од стручната јавност и од Европската ...

За набавки до 1.000 евра нема да треба тендер, предвидува предлог законот за јавни набавки

Сакам да кажам - 14.02.2018

Со новиот предлог закон за јавни набавки, кој треба да биде донесен до октомври годинава, а да почне да се применува од јануари следната година, се подигаат праговите со кои за јавни набавки мора да се распише тендер.

„Црвено знаменце“ ќе алармира дека јавната набавка е коруптивна

+инфо - 14.02.2018

Јавните набавки ќе подлежат и на системска проверка, а поголемите набавки ќе имаат и претходна контрола, убедуваат подготвувачите на новиот закон. „Црвено знаменце“ ќе алармира дека јавната набавка е коруптивна,ќе има системска контрола, а ...

Дебата: Новиот закон за јавни набавки ќе овозможи заштита од корупција

Канал5 - 14.02.2018

Јавните набавки треба да бидат привлечни за корисниците, со ефикасни и едноставни постапки, а не дополнително оптоварување во работата, порачааа учесниците на првата јавна дебата за новиот предлог закон за јавни набавки.

Тевдовски ја брифира бизнис заедницата за законот за јавни набавки

24 Вести - 14.02.2018

В о Стопанската комора министерот за финансии Драган Тевдовски ја информираше бизнис заедницата за предложениот текст на законот за јавни набавки, но и за реформите во овој сектор кои треба да го доближат до европската ...

Дебата за реформите во јавните набавки

Канал5 - 14.02.2018

Информативен настан за реформите во јавните набавки со посебен осврт на нацрт-текстот на законот за јавни набавки, ќе се одржи денеска во Стопанската комора на Македонија. Ќе бидат презентирани реформите во јавните набавки, по што ќе се одржи ...

Експертите стравуваат дека новиот закон за јавни набавки нема да штити од корупција

Телма - 13.02.2018

Владата го предлага и го фали, експертите не се убедени дека ќе ја спречи корупцијата. Предложениот Закон за јавни набавки допрва ќе се дебатира, но ќе успее ли да ги реши клучните проблеми на државните тендери, преку кои годишно се трошат околу ...

Квалитетот, а не цената ќе биде одлучувачки при јавните набавки

Сител - 13.02.2018

Најниската цена повеќе нема да биде главен критериум при јавните набавки. Наместо тоа приоритет ќе има економски најповолната понуда односно најдобриот однос помеѓу цената и квалитетот. Според првиот финансиер Тевдовски досегашната пракса довела до ...

За јавни набавки до 1000 евра нема да се распишуваат тендери

Press24 - 14.02.2018

Илјада евра ќе биде лимитот за јавни набавки без тендер, објави Сител . Со новиот закон лимитот се зголемува на 2000 евра за секторските дејности. Сомнителните тендери ќе бидат детектирани од електронскиот систем на Бирото за јавни набавки, вели ...

Голема зделка: МВР купува мазут за 20 милиони денари

еМагазин - 13.02.2018

Министерството за внатрешни работи објави оглас за доделување на договор за јавна набавка на мазут за потребите на министерството. Според објавата на Бирото за јавни набавки се работи за договор со проценета вредност од 20.000.000 денари без ДДВ.

Наместо најниска цена – најдобра вредност како критериум за јавна набавка

Орбис - 13.02.2018

Новиот Предлог закон за јавни набавки предвидува значајни промени во насока на надминување на утврдените слабости во системот на јавни набавки, усогласување со укажувањата и препораките на Европската комисија и подобрување на транспарентноста, ...

„Црвено знаменце“ ќе алармира дека јавната набавка е коруптивна

Press24 - 14.02.2018

Директорот на Бирото за јавни набавки, Ѓорѓи Георгиевски информира дека претходна контрола ќе ја врши Бирото за јавни набавки, а предмет на ваква контрола ќе бидат поголемите јавни набавки, како и набавки одбрани по одредени принципи и ризици ...

Тевдовски: Со новиот закон за јавни набавки, освен цената ќе биде важен и квалитетот

Мета - 14.02.2018

Со новиот Закон за јавни набавки, освен цената како најважен услов во распишувањето на тендер за јавна набавка од страна на државните органи, ќе биде важен и квалетитетот рече денеска министерот за финансии, Драган Тевдовски кој измените на законот ...

МВР набавува прикриен систем за комуникации преку радио станици

еМагазин - 13.02.2018

Министерството за внатрешни работи објави барање за прибирање на понуди за набавка на прикриен систем за комуникации преку радио станици. Според објавата ба Бирото за јавни набавки се работи за договор со проценета вредност од 1.200.000 денари без ...

Реформи во јавните набавки

CivilMedia - 14.02.2018

Информативен настан за реформите во јавните набавки со посебен осврт на нацрт-текстот на законот за јавни набавки, ќе се одржи денеска во Стопанската комора на Македонија. Ќе бидат презентирани реформите во јавните набавки, по што ќе се одржи ...

За јавни набавки до илјада евра нема да се распишуваат тендери

Република - 14.02.2018

Илјада евра ќе биде лимитот за јавни набавки без тендер, објави „Сител“. Со новиот закон лимитот се зголемува на две илјади евра за секторските дејности. Сомнителните тендери ќе бидат детектирани од електронскиот систем на Бирото за јавни набавки, ...

Наместо најниска цена – најдобра вредност како критериум за јавна набавка

Слободен Печат - 13.02.2018

Новиот Предлог закон за јавни набавки предвидува значајни промени во насока на надминување на утврдените слабости во системот на јавни набавки, усогласување со укажувањата и препораките на Европската комисија и подобрување на транспарентноста, ...

Црвено знаменце ќе алармира на корупција во јавните набавки

Фокус - 14.02.2018

Нацрт текстот на новиот Закон за јавни набавки предвидува користење на црвени знамиња, со цел да се укаже дека некоа јавна набавка има индикации да биде коруптивна. Бирото за јавни набавки ќе прави контрола на тендерите, но не на секој оглас, туку ...

Новиот закон за јавни набавки ќе овозможи заштита од корупција ...

Н.Македонија - 14.02.2018

Новиот закон за јавни набавки ќе овозможи заштита од корупција Јавните набавки треба да бидат привлечни за корисниците, со ефикасни и едноставни постапки, а не дополнително оптоварување во работата, порачаа учесниците на првата јавна дебата за ...

Дебата за реформите во јавните набавки

А1 On - 14.02.2018

Информативен настан за реформите во јавните набавки со посебен осврт на нацрт-текстот на законот за јавни набавки, ќе се одржи денеска во Стопанската комора на Македонија. Ќе бидат презентирани реформите во јавните набавки, по што ќе се одржи ...

Нема да се распишуваат тендери за набавки до 1.000 евра

Вечер - 14.02.2018

Илјада евра ќе биде лимитот за јавни набавки без тендер, објави Сител . Со новиот закон лимитот се зголемува на 2000 евра за секторските дејности. Сомнителните тендери ќе бидат детектирани од електронскиот систем на Бирото за јавни набавки, вели ...

Наместо најниска цена – најдобра вредност како критериум за јавна набавка

Либертас - 13.02.2018

Новиот Предлог закон за јавни набавки предвидува значајни промени во насока на надминување на утврдените слабости во системот на јавни набавки, усогласување со укажувањата и препораките на Европската комисија и подобрување на транспарентноста, ...

Дебата: Новиот закон за јавни набавки ќе овозможи заштита од корупција

Сител - 14.02.2018

Јавните набавки треба да бидат привлечни за корисниците, со ефикасни и едноставни постапки, а не дополнително оптоварување во работата, порачааа учесниците на првата јавна дебата за новиот предлог закон за јавни набавки.

Ќе се дебатира за реформите во јавните набавки

+инфо - 14.02.2018

Ќе бидат презентирани реформите во јавните набавки, по што ќе се одржи дискусија на претставници на надлежните институции со бизнис заедницата. Информативен настан за реформите во јавните набавки со посебен осврт на нацрт-текстот на законот за јавни ...

Наместо најниска цена, најдобра вредност како критериум за јавна набавка...

Н.Македонија - 13.02.2018

Наместо најниска цена, најдобра вредност како критериум за јавна набавка Новиот предлог-закон за јавни набавки предвидува значајни промени во насока на надминување на утврдените слабости во системот на јавни набавки, усогласување со укажувањата и ...

Тевдовски: Со новиот закон за јавни набавки, освен цената ќе биде важен и квалитетот

Локално - 14.02.2018

Со новиот Закон за јавни набавки, освен цената како најважен услов во распишувањето на тендер за јавна набавка од страна на државните органи, ќе биде важен и квалетитетот рече денеска министерот за финансии, Драган Тевдовски кој измените на законот ...

Најниската цена заменета со најдобра вредност во критериумите за јавна набавка

+инфо - 13.02.2018

Во новиот закон се имплементираат забелешките на Европската комисија и на домашната стручна јавност во поглед на задолжителноста на е-аукции. Новиот Предлог закон за јавни набавки предвидува значајни промени во насока на надминување на утврдените ...

Тевдовски: Со новиот закон за јавни набавки, освен цената ќе биде важен и квалитетот

Либертас - 14.02.2018

Со новиот Закон за јавни набавки, освен цената како најважен услов во распишувањето на тендер за јавна набавка од страна на државните органи, ќе биде важен и квалетитетот рече денеска министерот за финансии, Драган Тевдовски кој измените на законот ...

Дебата: Новиот закон за јавни набавки ќе овозможи заштита од корупција

А1 On - 14.02.2018

Целта на новиот закон за јавни набавки е да ја зајакне транспарентноста и контролата на постапките, а во исто време да ги направи поедноставни и полесни за имплементација, рече министерот за финансии, д-р Драган Тевдовски, на првата јавна дебата за ...

ЈАВНА ДЕБАТА ЗА ЗАКОНСКИТЕ РЕФОРМИ ВО ЈАВНИТЕ НАБАВКИ: Покрај најниската цена, да се вреднува и квалитетот

Академик - 14.02.2018

Целта на новиот Закон за јавни набавки е да ја зајакне транспарентноста и контролата на постапките, а во исто време да ги направи постапките поедноставни и полесни за имплементација, изјави денеска министерот за финансии, Драган Тевдовски, на првата ...