TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Завршни подготовки за карневалот „Ѕвегорска Сурова”

Локално - 12.01.2019

Во делчевското село Ѕвегор течат последните подготовки за василичарскиот обичај „Сурова”. Според организаторите на карневалот, веќе се подготвени околу 100 маски кои низ селото ќе продефилираат на 14. јануари за време на празникот Василица.

Завршни подготовки за карневалот „Ѕвегорска Сурова”

Сител - 12.01.2019

Во делчевското село Ѕвегор течат последните подготовки за василичарскиот обичај „Сурова”. Според организаторите на карневалот, веќе се подготвени околу 100 маски кои низ селото ќе продефилираат на 14. јануари за време на празникот Василица.

Завршни подготовки за карневалот „Ѕвегорска Сурова”

Н.Македонија - 12.01.2019

Во делчевското село Ѕвегор течат последните подготовки за василичарскиот обичај „Сурова”. Според организаторите на карневалот, веќе се подготвени околу 100 маски кои низ селото ќе продефилираат на 14. јануари за време на празникот Василица.

ВАСИЛИЧАРСКИ ОБИЧАИ ВО ТИКВЕШИЈАТА, ДЕЛЧЕВСКО И ДЕБАРСКО: Џоломари, ѕвегорци и суројчари ќе ги бркаат лошите духови

Вечер - 13.01.2019

Василичарски обичаи насекаде низ Македонија ќе се одржат денеска на верскиот правник Василица. Џоломарите се подготвени да ги избркаат лошите духови од Тиквешијата. Станува збор за група мажи со кожувчиња и грпки, лица исцрнети со саѓи, стапови и ...