TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Ромите се посебно на удар кога општествата се поларизираат

Deutsche Welle - 01.08.2020

Втори август е Европски ден на сеќавање за холокаустот врз Синтите и Ромите. Сеќавање не е доволно, потребно е решително сузбивање на расизмот и национализмот, смета Романи Розе од Централниот совет на Синтите и Ромите.

Комеморативна церемонија по повод 76 години од холокаустот на Ромите во Втората светска војна, организирана од НРЦ

Опсервер - 01.08.2020

Скопје, 1 август 2020 () – Непризнавањето на холокаустот врз Ромите и Синтите претставува одраз на долгогодишната дискриминација со која се среќаваме во секојдневниот живот. Истите механизми што доведоа до истребување на Ромите и Синтите се се уште ...

ОБСЕ/ОДИХР: Сеќавање и едукација за 2 август 1944 како ден на најголемиот геноцид врз Ромите

CivilMedia - 01.08.2020

Канцеларијата на ОБСЕ за демократски институции и човекови права (ОДИХР) се придружува на меѓународната заедница во одбележувањето 76 години откако нацистите убија 3.000 Роми, жени и деца во Зигунерлер, „Кампот на Ромите“ во Аушвиц-Биркенау на 2 ...

Комеморативна церемонија по повод 76 години од холокаустот на Ромите

А1 On - 01.08.2020

Непризнавањето на холокаустот врз Ромите и Синтите претставува одраз на долгогодишната дискриминација со која се среќаваме во секојдневниот живот. Истите механизми што доведоа до истребување на Ромите и Синтите се се уште присутни во општеството.

Комеморативна церемонија по повод 76 години од холокаустот на Ромите во Втората светска војна, организирана од НРЦ

Слободен Печат - 01.08.2020

Свеста за геноцидот врз Ромите, вели таа, е зголемена во последните години, но многу работи остануваат и треба да се направат. Непризнавањето на холокаустот врз Ромите и Синтите претставува одраз на долгогодишната дискриминација со која се среќаваме ...

Комеморативна церемонија по повод 76 години од холокаустот на Ромите во Втората светска војна, организирана од НРЦ

Либертас - 01.08.2020

Непризнавањето на холокаустот врз Ромите и Синтите претставува одраз на долгогодишната дискриминација со која се среќаваме во секојдневниот живот. Истите механизми што доведоа до истребување на Ромите и Синтите се се уште присутни во општеството.

Комеморативна церемонија по повод 76 години од холокаустот на Ромите во Втората светска војна, организирана од НРЦ

24Инфо - 01.08.2020

Непризнавањето на холокаустот врз Ромите и Синтите претставува одраз на долгогодишната дискриминација со која се среќаваме во секојдневниот живот. Истите механизми што доведоа до истребување на Ромите и Синтите се се уште присутни во општеството.

Комеморативна церемонија по повод 76 години од холокаустот на Ромите во Втората светска војна, организирана од НРЦ

Локално - 01.08.2020

Непризнавањето на холокаустот врз Ромите и Синтите претставува одраз на долгогодишната дискриминација со која се среќаваме во секојдневниот живот. Истите механизми што доведоа до истребување на Ромите и Синтите се се уште присутни во општеството.

Комеморативна церемонија по повод 76 години од холокаустот на Ромите во Втората светска војна, организирана од НРЦ

Вечер Прес - 01.08.2020

Непризнавањето на холокаустот врз Ромите и Синтите претставува одраз на долгогодишната дискриминација со која се среќаваме во секојдневниот живот. Истите механизми што доведоа до истребување на Ромите и Синтите се се уште присутни во општеството.

Комеморативна церемонија по повод 76 години од холокаустот на Ромите во Втората светска војна

Окно - 01.08.2020

Непризнавањето на холокаустот врз Ромите и Синтите претставува одраз на долгогодишната дискриминација со која се среќаваме во секојдневниот живот. Истите механизми што доведоа до истребување на Ромите и Синтите сè уште се присутни во општеството.

Комеморативна церемонија по повод 76 години од холокаустот на Ромите во Втората светска војна, организирана од НРЦ

MakPress - 01.08.2020

Непризнавањето на холокаустот врз Ромите и Синтите претставува одраз на долгогодишната дискриминација со која се среќаваме во секојдневниот живот. Истите механизми што доведоа до истребување на Ромите и Синтите се се уште присутни во општеството.

Шиковска на комеморацијата за холокаустот на Ромите: Свеста за геноцидот е зголемена во последните години

Денешен - 01.08.2020

Непризнавањето на холокаустот врз Ромите и Синтите претставува одраз на долгогодишната дискриминација со која се среќаваме во секојдневниот живот. Истите механизми што доведоа до истребување на Ромите и Синтите се се уште присутни во општеството.