TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Учениците и родителите не им веруваат на стручните служби во школите, вели истражување на Народниот правобранител

Сакам да кажам - 20.11.2023

Ниска е довербата на учениците и родителите во стручните служби во училиштата, покажа истражувањето „Правата на децата во нашите училишта“ на Фондацијата за образовни и културни иницијативи „Чекор по чекор“ во соработка со Народниот правобранител и ...

Истражување: Насилство во училиштата има, социо-економскиот статус најчесто одредува кои деца се жртви, а кои насилници

Слободен Печат - 20.11.2023

Децата во македонските училишта во голем дел се запознаени со содржината на Конвенцијата за правата на детето на Обединетите нации која Македонија ја ратификуваше пред 30 години, покажува истражувањето кое го спроведе Фондацијата за образовни и ...

Честитка од Министерството за правда по повод 20 Ноември – Светскиот ден на детето: Да ги направиме децата среќни секој ...

365 - 20.11.2023

Министерството за правда го честита 20 Ноември – Светски ден на детето. „На Светскиот ден на детето, сите заедно да направиме можности и простор, децата и младите да го кренат својот глас за прашањата што им се важни.

Деца го преземаат Собранието

Deutsche Welle - 20.11.2023

Агендата во македонското Собрание денеска ќе ја кројат децата - ќе говорат за темите што тие ги сметаат за најважни. Пратениците ќе слушаат, а децата ќе говорат. Ова не е честа слика во македонското секојдневие, но денеска ќе биде реалност.

Истражување: До Омбудсманот поднесени 191 претставки за повреда на правата на децата, насилството се уште присутно во ...

Бизнис Вести - 20.11.2023

Оваа година, заклучно со минатиот петок, кај Народниот правобранител поднесени се 191 претставки за повреда на правата на децата од различни области. И натаму најголем број на претставки се за повреди на правата на детето во рамки на семејството, ...

ЦИВИЛ на Светскиот ден на децата: Конвенцијата за правата на детето мора да биде минимална основа, а не недостижен сон! ...

CivilMedia - 20.11.2023

Конвенцијата на Обединетите нации за правата на детето стапува во сила на 20 ноември 1989 година. Оттогаш, овој датум се одбележува како Светски ден на децата. Еден од начините на кој се одбележува овој ден е осветлување на зградите и обележјата во ...

Денеска е Меѓународен ден на детето: Човештвото им го должи на децата најдоброто што го има!

Порта - 20.11.2023

Генералното собрание на Обединетите нации ја усвои Декларацијата за правата на детето на 20 ноември 1959 година и Конвенцијата за правата на детето во 1989 година. Овој ден се одбележува како Меѓународен ден на детето, со цел да се сензибилизира ...

„Си го сакам детето, го носам на балет, кошарка, фудбал. Погледнете како се жртвувам, а всушност ја исполнувам мојата ...

Деца - 20.11.2023

– Многу трауми се пренесуваат од генерација на генерација, важно е да се запомни дека нашите родители биле многу подобри од нивните родители – вели американскиот психолог Линдзи Гибсон, авторка на книгата „Возрасни деца на емоционално незрели ...

Родителски однесувања кои се скандал во светот, а се нормални во регионот

Деца - 20.11.2023

Една стара анегдота вели дека една баба по пристигнувањето на аеродромот „Никола Тесла“ во Белград, го „построила“ внукот откако го зеле неговиот багаж и со повишен глас му одржала лекција – му викала и му го „истурила“ сето она што го трпела два ...

УНИЦЕФ и Собранието ќе го одбележат Светскиот ден на детето

Бизнис Вести - 20.11.2023

По повод Светскиот ден на детето – 20 Ноември, Канцеларијата на УНИЦЕФ во Скопје и Собранието на Република Северна Македонија ќе организираат настан насловен „Децата го преземаат Собранието“.

Трибина по повод Светскиот ден на правата на децата

Тера - 19.11.2023

По повод 20 ноември, Светскиот ден на правата на децата, Комисијата за образование на битолската СДСМ организираше трибина заедно со комисиите за образование од Пелагонискиот регион и централната комисија на тема ,,Да градиме здрави генерации ...

Психолог советува: Научете го вашето дете-ученик да го планира времето

Деца - 19.11.2023

Рамнотежата помеѓу училиштето/работата и приватниот живот е исто толку важна за децата колку и за возрасните. Кога ќе пораснат, ќе треба ефикасно да управуваат со своето време. Само правилното управување со времето може да им помогне да ги постигнат ...

Сексуалното насилство демне илјадници деца на Балканот

Во Центар - 18.11.2023

Секое трето дете во светот е жртва на физичко насилство, секое второ дете страда од психичко малтретирање, а околу 1 милијарда деца се жртви на сексуално насилство, покажуваат последните анализи.

УНИЦЕФ и Собранието ќе го одбележат Светскиот ден на детето

Независен - 20.11.2023

По повод Светскиот ден на детето – 20 Ноември, Канцеларијата на УНИЦЕФ во Скопје и Собранието на Република Северна Македонија ќе организираат настан насловен „Децата го преземаат Собранието“.

УНИЦЕФ и Собранието ќе го одбележат Светскиот ден на детето

Курир - 20.11.2023

На настанот ќе се обратат претседателот на Собранието Талат Џафери и претставничката на УНИЦЕФ во земјава Патриција Ди Џовани, а потоа е предвидено децата да ја преземат собраниската седница на која ќе се говори на теми кои тие ги избрале како ...

УНИЦЕФ и Собранието ќе го одбележат Светскиот ден на детето

24 Вести - 20.11.2023

По повод Светскиот ден на детето - 20 Ноември, Канцеларијата на УНИЦЕФ во Скопје и Собранието на Република Северна Македонија ќе организираат настан насловен „Децата го преземаат Собранието“.

УНИЦЕФ и Собранието ќе го одбележат Светскиот ден на детето

Слободен Печат - 20.11.2023

По повод Светскиот ден на детето – 20 Ноември, Канцеларијата на УНИЦЕФ во Скопје и Собранието организираат настан насловен „Децата го преземаат Собранието“. На настанот ќе се обратат претседателот на Собранието, Талат Џафери и претставничката на ...

УНИЦЕФ и Собранието ќе го одбележат Светскиот ден на детето

Канал5 - 20.11.2023

По повод Светскиот ден на детето - 20 Ноември, Канцеларијата на УНИЦЕФ во Скопје и Собранието на Република Македонија ќе организираат настан насловен „Децата го преземаат Собранието“. На настанот ќе се обратат претседателот на Собранието Талат ...

УНИЦЕФ и Собранието ќе го одбележат Светскиот ден на детето

24Инфо - 20.11.2023

По повод Светскиот ден на детето – 20 Ноември, Канцеларијата на УНИЦЕФ во Скопје и Собранието на Република Северна Македонија ќе организираат настан насловен „Децата го преземаат Собранието“.

УНИЦЕФ и Собранието ќе го одбележат Светскиот ден на детето

Република - 20.11.2023

По повод Светскиот ден на детето – 20 Ноември, Канцеларијата на УНИЦЕФ во Скопје и Собранието на Република Македонија ќе организираат настан насловен „Децата го преземаат Собранието“. На настанот ќе се обратат претседателот на Собранието Талат ...

Децата го преземаат Собранието

МКД - 20.11.2023

Децата денеска ја преземаат собраниската седница на која ќе се говори за прашања кои тие ги сметаат дека се најважни. По повод Светскиот ден на детето – 20 Ноември, Канцеларијата на УНИЦЕФ во Скопје и Собранието организираат настан насловен „Децата ...

Деца го преземаат Собранието

Либертас - 20.11.2023

Пратениците ќе слушаат, а децата ќе говорат. Ова не е честа слика во македонското секојдневие, но денеска ќе биде реалност. На Светскиот ден на детето, 20-ти ноември, во Големата купола на македонското Собрание под наслов „Децата го преземаат ...

„Децата го преземаат Собранието“

Вечер Прес - 20.11.2023

По повод Светскиот ден на детето – 20 Ноември, Канцеларијата на УНИЦЕФ во Скопје и Собранието на Република Северна Македонија ќе организираат настан насловен „Децата го преземаат Собранието“.

Истражување: Насилството присутно во училиштата

Независен - 20.11.2023

Оваа година, заклучно со минатиот петок, кај Народниот правобранител поднесени се 191 претставки за повреда на правата на децата од различни области. И натаму најголем број на претставки се за повреди на правата на детето во рамки на семејството, ...

До Омбудсманот поднесени 191 претставки за повреда на правата на децата, насилството се уште присутно во училиштата

CivilMedia - 20.11.2023

Оваа година, заклучно со минатиот петок, кај Народниот правобранител поднесени се 191 претставки за повреда на правата на децата од различни области. И натаму најголем број на претставки се за повреди на правата на детето во рамки на семејството, ...

Истражување: До Омбудсманот поднесени 191 претставки за повреда на правата на децата, насилството сè уште присутно во ...

Рацин - 20.11.2023

Оваа година, заклучно со минатиот петок, кај Народниот правобранител поднесени се 191 претставки за повреда на правата на децата од различни области. И натаму најголем број на претставки се за повреди на правата на детето во рамки на семејството, ...