TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Кога Бенито Мусолини побара автономија на Македонија во 1928 година!

365 - 13.03.2018

Бенито Амилкаре Андреа Мусолини (1883-1945), познат како “Дуче” (водач), управува со Италија како диктатор од 1922 до 1943 година. Во овој период создава фашистичката држава со силата на државен терор и пропаганда.

Потполн непознато:Ова е единствениот град во Југославија во кој влегол Хитлер, а еве како бил пречекан (видео)

Канал5 - 12.03.2018

Југословенската држава имала долга традиција на антифашистичкото движење и борба против Хитлер и нацистите. Затоа оваа епизода од историјата најчесто поминувала незабележана и ретко се спомнувала – постоел еден град во Југославија кој Адолф Хитлер ...

(ВИДЕО) Хитлер посетил еден југословенски град - еве како го пречекале

Фактор - 12.03.2018

Германскиот диктатор Хитлер го посетил градот Марибор во Словенија, иако никогаш не е разјаснето зошто го избрал токму овој град. Марибор кој е втор по големина град во Словенија, станал единствено место во Југославија кое Хитлер го посетил.

Хитлер ја посетил Југославија само еднаш и тоа во овој град – еве како бил пречекан (ВИДЕО)

Маркукуле - 12.03.2018

Југословенската држава има долга традиција антифашистички движења и борби против Хитлер и нацистите. Затоа оваа епизода од историјата главно поминала и незабележано и ретко се споменува дека постоел еден град во Југославија кој Хитлер го посетил и ...

(ВИДЕО) Хитлер во Југославија бил само еднаш: Еве како бил дочекан!

Екран - 14.03.2018

Таквите настапи биле кратки, ненајавени и тоа во окупираните територии кога тој наизглед спонтано ќе се појавел на улиците на некој град кој е освоен покажувајќи дека градот многу му значи.