TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

БОЖИЌНИОТ ПОСТ ПОЧНУВА ВО ПОНЕДЕЛНИК: Ова е се` што треба да знаете за него

Курир - 25.11.2022

За православните христијански верници кои се водат според јулијанскиот календар, на 28 ноември почнува шестнеделниот божиќен пост. Постот ќе трае 40 дена, односно до Божиќ, 7 јануари, денот на раѓањето на Исус Христос.

БОЖИЌНИОТ ПОСТ ПОЧНУВА ВО ПОНЕДЕЛНИК: Ова е се` што треба да знаете за него

Пулс24 - 26.11.2022

Постот ќе трае 40 дена, односно до Божиќ, 7 јануари, денот на раѓањето на Исус Христос. Бидејќи датумот на Божиќ не се менува, постот секоја година почнува на 28 ноември, а завршува на Бадник, 6 јануари.

Божиќниот пост почнува во понеделник

Нетпрес - 26.11.2022

Во понеделник на 28 ноември 2022 година почнува Божиќниот пост, а завршува на Божиќ, петок, 6 јануари 2023 година. Се верува дека Божиќниот пост бил воведен уште во IV век, а целото времетраење од 40 дена го добил во 12 век.

Божиќниот пост почнува во понеделник

Press24 - 26.11.2022

Во понеделник на 28 ноември 2022 година почнува Божиќниот пост, а завршува на Божиќ, петок, 6 јануари 2023 година. Се верува дека Божиќниот пост бил воведен уште во IV век, а целото времетраење од 40 дена го добил во 12 век.

КОГА ПОЧНУВА БОЖИЌНИОТ ПОСТ 2022 ГОДИНА: Еве како правилно се применува

Centar - 27.11.2022

Се ближи Божиќниот пост за православните верници. Божиќниот пост, со кој верниците од Македонската православна црква се подготвуваат за прославата на раѓањето на Исус Христос, започнува во понеделник на 28 ноември 2022 година, а завршува на Божиќ, ...