TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Јанкуловски го брани предлогот за нов синдикат

Алсат-М - 24.01.2020

Ректорот на УКИМ, Никола Јанкуловски, останува на ставот дека се неосновани нападите за колективниот договор и формирањето на нова синдикална организација. За обвинувањата од Независниот академски синдикат за обидот за упад во синдикалното ...

Синдикат на Клинички центар: Министерството за образование формира паралелен синдикат на УКИМ

24 Вести - 24.01.2020

Генералниот секретар на универзитетот Кирил и Методиј по барање на министерството за образование работи на основање на синдикат на вработените на УКИМ со образложение дека тој е потребен за планираното зголемување на платите на вработените на ...

МОН и дел од јавните универзитети се договориле за формирање на нов синдикат

Телма - 24.01.2020

Министерот за образование и наука, Адеми и ректори на неколку јавни универзитети се договориле за формирање на новиот синдикат со цел пред изборите во април да го потпишат колективниот договор , за да се изборат за остварување на точката за ветеното ...

Јанкуловски: Формирање на синдикат на универзитетите не е спротивно со ниеден закон

Слободен Печат - 24.01.2020

Заради краткиот период, тој вели, на состанок на ректорите на јавните универзитети со ресорниот министер заеднички одлучиле со Министерството за образование и наука единствена точка на колективниот договор да биде покачувањето на платите.

Став на Синдикатот на Клинички центар за иницијативата за формирање Синдикат на УКИМ

Канал5 - 24.01.2020

„Синдикатот на Клинички центар категорично се спротивставува на покренатата иницијатива за формирање на Синдикат на УКИМ, Скопје“. Во електронскиот допис со работен наслов „Основање синдикат на УКИМ" генералниот секретар на УКИМ во прилог доставува ...

СОНК : МОН не смее да се оградува од потпишување колективен договор во високото образование

Телма - 23.01.2020

Вчерашното соопштение на МОН е оградување од одговорност за потпишувањето на колективниот договор во високото образование. Во текстот никаде не прочитавме дека СОНК е репрезентативен синдикат и дека само тој има право да потпише колективен договор.

СОНК: МОН не смее да дава предлози за формирање нов универзитетски синдикат

Опсервер - 23.01.2020

– Самостојниот синдикат за образование, наука и култура – СОНК реагира во однос на дел од ставовите што вчера ги соопшти Министерството за образование и наука во врска со начинот на зголемување на платите во високото образование за 10 отсто, кое ...

Тројански коњ во автономијата на универзитетите во Македонија

Факултети - 23.01.2020

Во година пред парламентарни и ректорски избори, својот став го кажаа повеќе членови на синдикатите Ако државата преку ректорите на јавните универзитети се обиде на мускули да го донесе колективниот договор за вработените во високото образование, ...

MОН: Исплатата на повисоките плати во образованието мора да биде во согласност со законот

Точка - 22.01.2020

Моделот, односно решението за исплата на повисоките плати во образованието мора биде во согласност со позитивните правни прописи во земјата, велат од Министерството за образование и наука, откако Независниот академски синдикат и Синдикатот за ...

МОН: Исплатата на повисоки плати во високото образование мора да биде согласно со законските прописи

Либертас - 22.01.2020

– Почитувајќи ја автономијата на високо образовните установи и слободата во работењето и управувањето, Министерството за образование и наука не смее, не дало и нема да даде насока како вработените на високо образовните установи синдикално да се ...

МОН негира дека дале насока за синдикално организирање на вработените од високо образовните институции

Телма - 22.01.2020

Од Министерството за образование негираат дека тие дале насока до вработените на високо образовните установи синдикално да се организираат, откако такви сомнежи упатија Независниот академски синдикат и СОНК кои реагираа на повикот од ректорите, а на ...

MОН: Исплатата на повисоките плати во образованието мора да биде во согласност со законот

Н.Македонија - 22.01.2020

Моделот, односно решението за исплата на повисоките плати во образованието мора биде во согласност со позитивните правни прописи во земјата, велат од Министерството за образование и наука, откако Независниот академски синдикат и Синдикатот за ...

Борба за работнички права – академската фела „извиси“ за повисоки плати?

360 степени - 22.01.2020

„Универзитетските професори и другите вработени во високото образование се изманипулирани и измамени“, реагираат синдикатите во образованието по барањето на ректоратите на јавните универзитети испратено до факултетите за формирање синдикати со цел ...

МОН: Не сме дале насока да се формира синдикат но мора да се најде модел за исплата на платите

MakPress - 23.01.2020

Почитувајќи ја автономијата на високо образовните установи и слободата во работењето и управувањето, Министерството за образование и наука не смее, не дало и нема да даде насока како вработените на високо образовните установи синдикално да се ...

СОНК: МОН не смее да дава предлози за формирање нов универзитетски синдикат

Република - 23.01.2020

Самостојниот синдикат за образование, наука и култура – СОНК реагира во однос на дел од ставовите што вчера ги соопшти Министерството за образование и наука во врска со начинот на зголемување на платите во високото образование за 10 отсто, кое беше ...

СОНК: МОН не смее да дава предлози за формирање нов универзитетски синдикат

Слободен Печат - 23.01.2020

Самостојниот синдикат за образование, наука и култура – СОНК реагира во однос на дел од ставовите што вчера ги соопшти Министерството за образование и наука во врска со начинот на зголемување на платите во високото образование за 10 отсто, кое беше ...

СОНК: МОН не смее да дава предлози за формирање нов универзитетски синдикат

Press24 - 23.01.2020

Самостојниот синдикат за образование, наука и култура – СОНК реагира во однос на дел од ставовите што вчера ги соопшти Министерството за образование и наука во врска со начинот на зголемување на платите во високото образование за 10 отсто, кое беше ...

СОНК: МОН не смее да дава предлози за формирање нов универзитетски синдикат

24Инфо - 23.01.2020

Самостојниот синдикат за образование, наука и култура – СОНК реагира во однос на дел од ставовите што вчера ги соопшти Министерството за образование и наука во врска со начинот на зголемување на платите во високото образование за 10 отсто, кое беше ...

СОНК: МОН не смее да дава предлози за формирање нов универзитетски синдикат

А1 On - 23.01.2020

Самостојниот синдикат за образование, наука и култура – СОНК реагира во однос на дел од ставовите што вчера ги соопшти Министерството за образование и наука во врска со начинот на зголемување на платите во високото образование за 10 отсто, кое беше ...

СОНК: МОН не смее да дава предлози за формирање нов универзитетски синдикат

Денешен - 23.01.2020

Самостојниот синдикат за образование, наука и култура – СОНК реагира во однос на дел од ставовите што вчера ги соопшти Министерството за образование и наука во врска со начинот на зголемување на платите во високото образование за 10 отсто, кое беше ...

СОНК до МОН: Како постоеше начин за исплата на последното зголемување на платите, а сега не постои?

MakPress - 23.01.2020

Самостојниот синдикат за образование, наука и култура – СОНК реагира во однос на дел од ставовите што вчера ги соопшти Министерството за образование и наука во врска со начинот на зголемување на платите во високото образование за 10 отсто, кое беше ...

Реакција на СОНК: МОН не смее да дава предлози за формирање нов универзитетски синдикат

Нова ТВ - 23.01.2020

Самостојниот синдикат за образование, наука и култура (СОНК) реагира во однос на дел од ставовите што вчера ги соопшти Министерството за образование и наука во врска со начинот на зголемување на платите во високото образование за 10 отсто, кое беше ...

СОНК: МОН не смее да дава предлози за формирање нов универзитетски синдикат

МКД - 23.01.2020

Самостојниот синдикат за образование, наука и култура – СОНК реагира во однос на дел од ставовите што вчера ги соопшти Министерството за образование и наука во врска со начинот на зголемување на платите во високото образование за 10 отсто, кое беше ...

Синдикат на Клинички: Идејата за Синдикат на УКИМ е нарачка

Нова ТВ - 24.01.2020

Синдикатот на Клинички центар категорично се спротивставува на покренатата иницијатива за формирање на Синдикат на УКИМ, Скопје, затоа што потекнува од Министерот за образование, а се спроведува преку останатите работодавачи (Генерален секретар на ...

Синдикатот на Клинички центар категорично се спротивставува на покренатата иницијатива за формирање на Синдикат на УКИМ

А1 On - 24.01.2020

Синдикатот на Клинички центар преку писмено соопштение го изрази својот став за иницијативата за формирање синдикат на УКИМ. Соопштението го пренесуваме во целост. „Во електронскиот допис со работен наслов „Основање синдикат на УКИМ“ генералниот ...

Синдикатот на Клиничкиот центар е против иницијативата за формирање синдикат на УКИМ

Макфакс - 24.01.2020

Синдикатот на Клиничкиот центар категорично се спротивставува на иницијативата за формирање синдикат на УКИМ затоа што потекнува од министерот за образование, а се спроведува преку другите работодавци, што претставува директно мешање на власта во ...

Јанкуловски: Формирањето на синдикална организација на универзитетите не е спротивно со ниеден закон

Канал5 - 24.01.2020

Формирањето на синдикална организација на универзитетите не е спротивно со ниеден закон. Тоа го дозволува и член 220 од Законот за работни односи и неосновани се нападите врз нас ректорите, изјави денеска ректорот на УКИМ Никола Јанкуловски.

Јанкуловски: Формирањето на синдикална организација на универзитетите не е спротивно со ниеден закон

Press24 - 24.01.2020

Формирањето на синдикална организација на универзитетите не е спротивно со ниеден закон. Тоа го дозволува и член 220 од Законот за работни односи и неосновани се нападите врз нас ректорите, изјави денеска ректорот на УКИМ Никола Јанкуловски.

Синдикатот на Клинички е против иницијативата за формирање на Синдикат на УКИМ

24Инфо - 24.01.2020

Синдикатот на Клинички центар категорично се спротивставува на покренатата иницијатива за формирање на Синдикат на УКИМ, Скопје, затоа што потекнува од Министерот за образование, а се спроведува преку останатите работодавачи, што претставува ...

Јанкуловски: Формирањето на синдикална организација на универзитетите не е спротивно со ниеден закон

24Инфо - 24.01.2020

Формирањето на синдикална организација на универзитетите не е спротивно со ниеден закон. Тоа го дозволува и член 220 од Законот за работни односи и неосновани се нападите врз нас ректорите, изјави денеска ректорот на УКИМ Никола Јанкуловски.

Синдикатот на Клинички е против иницијативата за формирање на Синдикат на УКИМ

Точка - 24.01.2020

Синдикатот на Клинички центар категорично се спротивставува на покренатата иницијатива за формирање на Синдикат на УКИМ, Скопје, затоа што потекнува од Министерот за образование, а се спроведува преку останатите работодавачи, што претставува ...

Јанкуловски: Формирањето на синдикална организација на универзитетите не е спротивно со ниеден закон

Опсервер - 24.01.2020

– Формирањето на синдикална организација на универзитетите не е спротивно со ниеден закон. Тоа го дозволува и член 220 од Законот за работни односи и неосновани се нападите врз нас ректорите, изјави денеска ректорот на УКИМ Никола Јанкуловски.

Синдикатот на Клинички центар се спротивставува на формирање на Синдикат на УКИМ

MakPress - 24.01.2020

„Синдикатот на Клинички центар категорично се спротивставува на покренатата иницијатива за формирање на Синдикат на УКИМ, Скопје“. Во електронскиот допис со работен наслов „Основање синдикат на УКИМ" генералниот секретар на УКИМ во прилог доставува ...

Јанкуловски: Формирањето на синдикална организација на универзитетите не е спротивно со ниеден закон

Скопје1 - 24.01.2020

Формирањето на синдикална организација на универзитетите не е спротивно со ниеден закон. Тоа го дозволува и член 220 од Законот за работни односи и неосновани се нападите врз нас ректорите, изјави денеска ректорот на УКИМ Никола Јанкуловски.

Синдикатот на Клинички против формирањето синдикат на УКИМ, за ректорот Јанкуловски тој не е спорен

МКД - 24.01.2020

Синдикатот на Клиничкиот центар категорично се спротивставува на иницијативата за формирање синдикат на УКИМ затоа што потекнува од министерот за образование, а се спроведува преку другите работодавци, што претставува директно мешање на власта во ...

Јанкуловски: Формирање на синдикална организација на универзитетите не е спротивно со ниеден закон

MakPress - 24.01.2020

Формирањето на синдикална организација на универзитетите не е спротивно со ниеден закон. Тоа го дозволува и член 220 од Законот за работни односи и неосновани се нападите врз нас ректорите, изјави денеска ректорот на УКИМ Никола Јанкуловски.

Синдикат на Клинички: Иницијативата за Синдикат на УКИМ е нарачка од власта

Република - 24.01.2020

Синдикатот на Клиничкиот центар преку писмено соопштение категорично се спротивставува на иницијативата за формирање Синдикат на УКИМ затоа што потекнува од министерот за образование, а се спроведува преку другите работодавци, што претставува ...