TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Премиерот Спасовски смета дека банките имаат простор да ги намалат каматите

Алсат-М - 02.04.2020

Премиерот Оливер Спасовски смета дека банките во моментов имаат простор да ги намалат каматите на кредитите. Во интервју за „Еконономски магазин“ на Алсат, Спасовски потенцираше дека во услови на криза секој треба нешто да даде, а државата да ...

Спасовски очекува солидарност од банките, доколку ја нема ќе се донесе уредба

Press24 - 02.04.2020

Владата очекува дека банките во земјава ќе бидат солидарни во овој момент не гледајќи го само својот интерес и профит. Според премиерот Оливер Спасовски, доколку не сакаат да бидат солидарни, тогаш уредба со законска сила може во секој момент да ...

За амортизирање на кризата: Просечната камата на кредитите 5,67 отсто, а на депозитите 1,15 отсто

Мета - 02.04.2020

Неколку банки во земјава ( НЛБ Банка , Комерцијална банка , Стопанска банка Скопје , УНИ Банка и Халк банка ) ги објавија понудите за промена на кредитните услови за граѓаните согласно новите законски прописи кои имаат за цел да се амортизира ударот ...

(ВИДЕО) Спасовски: Очекувам банките да не го гледаат само својот профит, уредбата за замрзнување на кредитите во секој ...

А1 On - 02.04.2020

По понудените решенија за одложување на кредитите техничкиот премиер Оливер Спасовски вели дека чекаат да видат какви ќе бидат ефектите. Тој, одговарајќи на новинарско прашање неја исклучи можноста од донесување на уредба за замрзнување на кредитите ...

Спасовски: Ако банките не се солидарни, може да се донесе и друга уредба за банкарскиот сектор

360 степени - 02.04.2020

Мерките кои се донесени, се и за да го одржат банкарскиот систем стабилен, рече премиерот Оливер Спасовски одговарајќи на прашањето дали може да се направи нешто за банките да не ги наплаќаат каматите за кредитите во периодите додека се одложува ...

Спасовски: Банките да бидат солидарни, кон државата и граѓаните

+инфо - 02.04.2020

Дали постои некој начин со уредба да ги натера банките да се откажат од онаа камата што тие ја наплаќаат за време на грејс-периодот, Спасовски одговори дека доколку нема солидарност од страна на комерцијалните банки во овој перидот, како кон ...

Не е лесно да се стигне до бескаматните кредити на Развојна банка, велат стопанственици

Независен - 02.04.2020

За некои од фирмите проблем е што како критериум се зема вкупната задолженост и краткорочните обврски, наместо обврските по кредити кои достасуваат во тековната година Патот до бескаматните кредити на Развојната банка кои беа промовирани како мерка ...

ДАЛИ СИТЕ БАНКАРСКИ КАМАТИ ЌЕ СЕ НАМАЛАТ ДО 5,75 ОТСТО - банкарите ја чекаат Уредбата во Службен весник

Фактор - 02.04.2020

Дали и за колку ќе се намалат каматните стапки што банките ги наплатуваат од своите клиенти. Како што е познато, пред околу десетина дена Владата донесе Уредба со законска сила, со која се преполовува затезната камата.

АНАЛИЗА: Има ли можност да не се наплатува камата за грејс периодот? Банките лани од камати и провизии заработиле 114 ...

Слободен Печат - 02.04.2020

Министерката за финансии Нина Ангеловска ја брани одлуката на банките со неопходноста од ликвидност, зачувување на стабилноста на банкарскиот систем и зголемената потреба од кредитирање што ќе се јави во иден период.

Што е подобро мораториум или грејс период за плаќање на кредитите?

+инфо - 02.04.2020

Најголем дел од банките веќе ја претставија понудата за одложување на отплатата на кредитите за граѓаните и фирмите и одговорија на Уредба со законска сила за начинот на промена на договорните услови за кредитни изложености кај банките и ...

Глигор Бишев: Банките се јавно добро. Кога тие се здрави и стабилни, целокупното општество е здраво и просперитетно

Банкарство.мк - 02.04.2020

„Банките се јавно добро. Кога тие се здрави и стабилни, целокупното општество е здраво и просперитетно. Нестабилен и руиниран банкарски сектор води кон длабока и долгорочна рецесија и исклучување на земјата од приливот на капитал од странство.

„Корона-каматите“ треба да се изучуваат како пример за општествена неправда

еМагазин - 02.04.2020

Не престануваат реакциите во јавноста откако повеќето банки ги објавија понудите за промена на кредитни услови поради кризата со корона вирусот со кои се овозможува одложување на плаќањето на обврските и месечните рати за шест месеци, но продолжува ...

УНИ Банка ја објави понудата за промена на кредитините услови за граѓаните поради корона вирусот

еМагазин - 02.04.2020

УНИ Банка ја објави понудата за промена на договорни услови на кредитни изложености на физички лица согласно новите прописи донесени за време на вонредната состојба поради кризата со корона вирусот.

Економски мерки во регионот и во Македонија: Колку различни, толку и исти

Фактор - 02.04.2020

За да се намали економскиот удар кој го зададе КОВИД-19 во регионот, владите на Балканот усвоија пакети за помош, кои вклучуваат заеми со нула стапка, одложување на исплати на кредити и даноци и стимулации за зачувување на работни места.

БАНКАРИТЕ СЕ ПРАВДААТ - ако ги простиме каматите, ќе влеземе во загуби и потоа нема да можеме да кредитираме

Фактор - 02.04.2020

Доколку не пресметуваме камати додека трае грејс-периодот од плаќањето на кредитните обврски, ќе мора да работиме со загуби, а тоа ќе ја ограничи нашата можност да даваме кредити. Вака банкарите за Фактор ја образложуваат својата „непопустливост“, ...

Банките ќе заработат околу 137 милиони евра, ако сите прифатат одложување на кредитите?

Фокус - 01.04.2020

Најголем дел од банките во земјава одлучија да дозволат одложување на плаќањето на ратите за кредитите до шест месеци. И ако на почетокот граѓаните беа задоволни од оваа одлука, полека таа станува една од најкритикуваните.

Не сум знаел/а дека во рата за кредит има и камата…

Банкарство.мк - 02.04.2020

Деновиве актуелна е ситуацијата со коринавирусот Ковид-19 и мерките кои ги донесоа банките во земјава, по донесената Уредба со законска сила за начинот на промена на договорните услови за кредитни изложености кај банките и штедилниците.

Спасовски: Концептот за одложување на кредитите е добар, на граѓаните треба да им се помогне, но неопходен ни е и ...

Centar - 01.04.2020

Концептот за одложување на кредитите е добар, и тоа е помошта што треба на граѓаните и на фирмите да им ја понудиме во овој момент. Тоа е помош од државата, преку банкарскиот систем, да создаде услови и да им помогне на граѓаните во овие моменти, ...

Владата обезбедува помош за малите и средни претпријатија

iPortal - 01.04.2020

На денешната седница Владата донесе Одлука за субвенционирање на каматата спрема Европската инвестициона банка која ќе се пресметува на преостанатиот дел од заемот во износ од 50.962.187,00 евра одобрен со Финансискиот договор, наменет за ...

Владата ги правда банките

24 Вести - 01.04.2020

На банките сепак им е важен профитот и во корона кризата. Не ги простуваат каматите на кредитите. Одложувањето на плаќањето на ратите на шест месеци за граѓаните нема да биде бесплатно, туку ќе ги чини пари.

Економски мерки: За сите по нешто, за работниците – нешто помалку!

Слободен Печат - 01.04.2020

На овој начин работниците остануваат во најнеповолна положба и единствени од „солдарниот“ пакет на субјекти кои ќе го понесат бремето на кризата. Ако мерките на Владата можат да се сублимираат во неколку реченици тоа би било: кредити и поволности за ...

Банките ќе пресметуваат камата за месеците во кои граѓаните ќе бидат ослободени од плаќање

Алсат-М - 01.04.2020

Банките за дадениот грејс период од шест месеци ќе пресметуваат камата на долгот во мирување, која по истекот на рокот ќе биде распределена на делот од остатокот на кредитот. Сите граѓани ќе можат да добијат поединечки пресметки колку ќе им изнесува ...

СМАРТ ненаменски потрошувачки кредит со ризико животно осигурување со 4,85% годишна фиксна каматна стапка

Фокус - 01.04.2020

ТТК Банка АД Скопје, во соработка со „Триглав Осигурување Живот“ АД Скопје, овозможува корисникот на кредитот дополнително самостојно да го обезбеди својот кредит, а притоа да добие поповолни кредитни услови.

Ангеловска: Банките никаде не ги простуваат каматите на кредитите

Телма - 01.04.2020

Со грејс периодот за плаќање на ратите за кредитите, граѓаните добија и дополнителни камати од банките. По Уредбата на Владата, дел од банките веќе ги информираа клиентите дека можат да го стопираат плаќањето на ратите и за шест месеци.

(ВИДЕО) Ангеловска: Каматите на кредитите не може да бидат опростени или укинати, банкарскиот систем мора да ...

А1 On - 01.04.2020

Банките ќе пресметуваат камати на одложените кредити за да се овозможи нормално функционирање на банкарскиот сектор. Министерката за финансии Нина Ангеловска вели дека функционирањето на банкарскиот систем е исклучително важно оти тој треба да ...

Спасовски: Владата ќе донесе уредба ако банките не ги почитуваат препораките на Народна Банка

Телма - 01.04.2020

Владата ќе донесе уредба со законска сила, доколку банките не ги почитуваат препораките од народната банка. Ова беше одговор на техничкиот премиер Оливер Спасовски во вчерашната Tоп Tема, прашан зошто граѓаните се доведени во заблуда дека им се ...

Банкарите не се откажуваат од своите профити, ќе пресметуваат камата и за периодот кога нема да се плаќаат ратите!

Вечер - 01.04.2020

Главницата, каматата и трошоци кои се доспеани а не се платени до моментот на одложување на отплатата, ќе бидат регулирани со крајот на периодот од 6 месеци, со распределба во новиот продолжен период на отплата на производот, појаснуваат банките.

Банките ќе ги одложат ратите, ама за тој период ќе наплаќаат камати

Слободен Печат - 01.04.2020

За станбен кредит од 35.000 евра за кој останале уште 300 рати, дополнителната камата за одложените 6 месеци е 602 евра, пресмета сајтот Банкарство.мк Двете најголеми банки – Комерцијална банка и Стопанска банка, како и дел од помалите банки, веќе ...

Бизнисот револтиран од новите мерки, банките ќе заработуваат и при одложување на кредитите

Алфа - 01.04.2020

Бизнисот револтиран од новиот сет мерки на Владата. 17-те мерки ни оддалеку не се она што го барале. Наместо системска поддршка за стопанството, добиле само делумна помош. Од Сојузот на стопански комори велат дека на овој начин не се постигнува ...

Ангеловска: Каматите на кредитите не се простуваат никаде

ТВ21 - 01.04.2020

Економската стабилност на земјата се заснова и зависи од банкарскиот сектор, кој сега е стабилен, а таков треба да остане и по завршување на корона кризата, но каматите на кредитите никаде не се простуваат, рече министерката за економија Нина ...

Ратите одложени но долгот поголем! Банките ќе засметуваат камати за месеците за кои ќе биде одложено плаќањето кредити

Слободен Печат - 01.04.2020

Дали мерката за одложување на ратите за кредит ќе им ја олесни финансиската состојба на граѓаните или дополнително ќе го олесни нивниот и онака тенок перичник? Граѓаните со реакции по најавата на новите мерки со кои се предвидува да им се олесни ...

Заев излажа и за неплаќањето кредитни рати: Ангеловска го правда, а експертите против пресметување камата

Курир - 01.04.2020

Заев излажа, како по навика, знаејќи дека Владата не може да решава за такво нешто или сепак, знаеше и навлезе во нешто за кое решаваат банките, давајќи си преголемо значење на себеси. Експертите се децидно против пресметување камата.

Ангеловска: Никаде не се простуваат каматите на кредитите

Независен - 01.04.2020

Министерката за финансии Нина Ангеловска не им забележува на банките затоа што тие пресметуваат камати на основицата на долгот во шестмесечниот период колку што трае одложувањето на ратите од кредитите.

Ангеловска: Има мораториуми за кредити, ама никој не ги простува каматите

+инфо - 01.04.2020

Министерката за финансии не им замерува на банките кои и покрај најавата дека треба да ги намалат каматите на кредитите за одреден переиод. Таа смета дека бванкарскиот сектор моментално треба да размислува за стабилноста, а одредени банки кои можат ...

На банките сепак им е важен и профитот

Р.С.Европа - 01.04.2020

Финансискиот товар врз граѓаните иако привремено ќе им се олесни со мерките за одложување на исплатата на кредитите на 6 месеци, потоа ќе се зголеми, бидејќи каматите за долгот нема да им бидат отпишани.

Јавна понуда од НЛБ Банка за промена на договорните услови за кредитни производи за клиенти – физички лица

Банкарство.мк - 01.04.2020

Со цел полесно надминување и ублажување на негативните ефекти предизвикани од пандемијата на COVID-19, НЛБ Банка објави ПОНУДА за поддршка на сите свои клиенти, физички лица преку посебни услови за олеснување на отплатата на сите кредитни ...

Банките никаде не простуваат камати, тие мора да останат стабилни за добро да ни ги чуваат парите, вели првата ...

Фактор - 01.04.2020

Првата финансиерка, Нина Ангеловска, вели дека во ниту една земја банките нема да им ги простат каматите на граѓаните, па дури и оние што воведоа мораториум на обврските. Таа смета дека е битно банките да останат стабилни, за да можат да и даваат ...

Спасовски: Во државата се посакува никој ништо да не плаќа

Телма - 31.03.2020

Банките најавија одложување на кредитите за три до шест месеци, но дали граѓаните се доведуваат во заблуда ако се знае дека за тој период ќе се пресметува камата по каматна стапка предвидена во самиот договор.

БАНКАРИТЕ СЕ ЈАВИЈА - ќе ги одложиме ратите шест месеци

Женски магазин - 31.03.2020

Како што и се очекуваше, така и направија. Банките ќе го одложат исплаќањето на ратите од кредитите до шест месеци, соопшти денеска Македонската банкарска асоцијација. Односно, тоа одложување ќе трае најдоцна до крајот на септември оваа година.

Криза за сите, освен за банките

24 Вести - 31.03.2020

Огромни профити – малку поволности за граѓаните. банкарските групации деновиве почнаа да излегуваат со проценка на мерките што ќе ги преземат за да се олесни состојбата на граѓаните што имаат кредити.

Ќе се пресметува камата и за грејс периодот, дел од банките нема да се откажат од својот профит

ТВ21 - 31.03.2020

Следните шест месеци можеби ќе немате обврска да плаќате кредит, но дел банките ќе ви пресметаат камата и за тој период. Ова значи дека дел од банките нема да се откажат од својот профит, а каматата за периодот за кој ќе биде одложено плаќањето на ...

Владата го донесе вториот пакет економски мерки за справување со кризата за да се сочуваат колку што може повеќе ...

Centar - 31.03.2020

Владата на Република Северна Македонија денеска ја одржа својата 32-ра седница на која беше разгледан и усвоен вториот пакет економски мерки за справување кризата. Деталите за сите мерки опфатени во овој втор сет мерки беа соопштение на ...

Спасовски призна: Граѓаните ќе треба да платат дополнителни камати за одложувањето на кредитите

Курир - 31.03.2020

Техничкиот премиер Оливер Спасовски во вечерашната емисија Топ тема на телевизија Телма истакна дека, граѓаните ќе треба да платат дополнителни камати за одложувањето на кредитите. -Ние можеме сега да побараме се да се одложи, во функција на некаква ...

ВМРО-ДПМНЕ: Спасовски призна дека граѓаните ќе треба да плаќаат дополнителни камати за одложување на кредитите

24Инфо - 31.03.2020

Факти кои го одбележаа денот: 1.Разочарувачки пакет на владата, короната ќе се преживее, гладот поради неспособноста на Заев и владата тешко. 2.Спасовски призна дека граѓаните ќе треба да плаќаат дополнителни камати за одложување на кредитите.

Дополнителна поддршка за економијата од 8 милиони евра за обртни средства и 50 милиони за заштита на ликвидноста

Frontline - 31.03.2020

Ова е една од вториот сет мерки презентирани денес од техничкиот премиер Оливер Спасовски. Дополнителни осум милиони евра се обезбедуваат преку Развојната банка за поддршка на микро, малите и средни претпријатија за обртни средства и околу 50 ...

Важна информација за граѓаните: Одредени банки ќе им наплатуваат камати за време грејс периодот

Centar - 31.03.2020

Банките деновиве излегоа со информација дека ќе ги замрзнат кредитите на граѓаните за шестмесечен период, откако Владата донесе уредба со која им овозможи полесно да може да ги преформулираат договорите за кредити со граѓаните.

Ова ќе биде една од најсериозните кризи кои сме ги имале, вели Спасовски

Локално - 31.03.2020

Уредбите за помош на граѓаните кои работат во малопродажбата и занаетчиите ќе бидат донесени утре, изјави вечерва премиерот Оливер Спасовски, посочувајќи дека токму овие мерки помагаат на малите компании, да се сочуваат работните места и да ...

Костадинов: Не им се заблагодарувајте на банките

Фактор - 31.03.2020

Коста Костадинов, портпаролот на СДСМ, им порача на граѓаните да не им се заблагодаруваат ба деловните банки доколку тие им овозможат да не ги плаќаат ратите и каматите во наредниот кризен период.

И не е се така розово во поволностите на банките – ќе пресметуваат камата за грејс периодот

Банкарство.мк - 31.03.2020

Деновиве е актуелна мерката за мораториум на кредитните изложености во банките, односно народски кажано банките им ги стопираат плаќањата на своите клиенти физички лица за период од 3 до 6 месеци.

АНАЛИЗА: Банките ќе пресметуваат камата додека трае грејс периодот за отплата на долговите

Банкарство.мк - 31.03.2020

По донесувањето на уредбата од страна на Владата на РСМ, изработена од Министерството за финансии и Народната банка со која се овозможува побрза и поедноставна промена на договорните услови за кредитите на засегнатите граѓани и фирми, банките ...