TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

25 години Дејтонски договор: Правда за Босна и Херцеговина

Deutsche Welle - 21.11.2020

По три години војна во Босна и Херцеговина, на 21 ноември 1995 година, во Дејтон беше постигнат мировен договор, но и Устав кој до ден-денес ја парализира земјата. Пишува Кристијан Шварц-Шилинг.

Инцко: Убеден сум дека во 2021 година можеме да отвориме поуспешно поглавје во БиХ

24Инфо - 21.11.2020

Високиот меѓународен претставник за БиХ Валентин Инцко рече дека дваесет и пет години откако Дејтонскиот мировен договор стави крај на војната во БиХ, земјата денес се соочува со огромни предизвици.

СИТЕ ТАЈНИ НА ДЕЈТОНОТ 25 ГОДИНИ ПОДОЦНА: Кој јадеше јастог, а кој гледаше фудбал (ВИДЕО)

Магазин - 21.11.2020

Денес се навршуваат 25 години од Генералниот рамковен договор за мир во БиХ и неговите 12 анекси се парафирани во американската база Рајт Петерсон во Дејтон, со што заврши војната во БиХ и се воспостави нејзиниот уставен и правен поредок.

Столтенберг: НАТО одигра клучна улога во завршувањето на војната во БиХ

Слободен Печат - 21.11.2020

По повод 25-годишнината од Дејтонскиот договор, генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг денеска истакна дека НАТО одигра клучна улога во донесувањето на завојуваните сили на преговарачката маса и во завршувањето на четиригодишната војна во ...

Дваесет и пет години од Дејтонскиот мировен договор

Макфакс - 21.11.2020

Денеска се одбележуваат 25 години од парафирањето на Дејтонскиот мировен договор. „ Ова не е праведен мир, но е поправеден отколку продолжувањето на војната. Во оваа ситуација каква што е и во овој свет каков што е, подобар мир не можеше да се ...

Дејтонскиот договор не е врежан во камен

Слободен Печат - 21.11.2020

Денес економијата на БиХ е слаба, платите се ниски, јавните сервиси се неефикасни, градовите се загадени, младите и образoваните масовно заминуваат на печалба, а доминантните политичари на трите етнички заедници сѐ уште се повикуваат на војната во ...

Неправеден мир, но подобар од војна: Пред 25 години потпишан Дејтонскиот договор за БиХ

ММС - 21.11.2020

На денешен ден, 21 ноември 1995 година, во Дејтон (САД) беше постигнат договор за мировна спогодба во Босна и Херцеговина, со кој, откако беше потпишан на 14 декември истата година во Париз, официјално беше прекинта војната во БиХ.

Дваесет и пет години од Дејтонскиот мировен договор

Опсервер - 21.11.2020

Денеска се одбележуваат 25 години од парафирањето на Дејтонскиот мировен договор. „ Ова не е праведен мир, но е поправеден отколку продолжувањето на војната. Во оваа ситуација каква што е и во овој свет каков што е, подобар мир не можеше да се ...

Пред 25 години потпишан Дејтонскиот договор за БиХ

Нетпрес - 21.11.2020

Денес економијата на БиХ е слаба, платите се ниски, јавните сервиси се неефикасни, градовите се загадени, младите и образoваните масовно заминуваат на печалба, а доминантните политичари на трите етнички заедници сѐ уште се повикуваат на војната во ...

Дваесет и пет години од Дејтонскиот мировен договор

Вечер - 21.11.2020

Денеска се одбележуваат 25 години од парафирањето на Дејтонскиот мировен договор. „ Ова не е праведен мир, но е поправеден отколку продолжувањето на војната. Во оваа ситуација каква што е и во овој свет каков што е, подобар мир не можеше да се ...

Дваесет и пет години од Дејтонскиот мировен договор

24Инфо - 21.11.2020

Денеска се одбележуваат 25 години од парафирањето на Дејтонскиот мировен договор. „ Ова не е праведен мир, но е поправеден отколку продолжувањето на војната. Во оваа ситуација каква што е и во овој свет каков што е, подобар мир не можеше да се ...

Дваесет и пет години од Дејтонскиот мировен договор

А1 On - 21.11.2020

Дејтонскиот мировен договор денеска одбележува 25-годишнина од потпишувањето. На денешен ден 21 ноември 1995 година, по тринеделна мировна конференција во американската база Рајт Патерсон во Дејтон, Охајо, договорот го парафираа претседателот на ...

Дваесет и пет години од Дејтонскиот мировен договор

MTM - 21.11.2020

Денеска се одбележуваат 25 години од парафирањето на Дејтонскиот мировен договор. „ Ова не е праведен мир, но е поправеден отколку продолжувањето на војната. Во оваа ситуација каква што е и во овој свет каков што е, подобар мир не можеше да се ...

Дваесет и пет години од Дејтонскиот мировен договор

Точка - 21.11.2020

Денеска се одбележуваат 25 години од парафирањето на Дејтонскиот мировен договор. „Ова не е праведен мир, но е поправеден отколку продолжувањето на војната. Во оваа ситуација каква што е и во овој свет каков што е, подобар мир не можеше да се ...

Инцко: Убеден сум дека во 2021 година можеме да отвориме поуспешно поглавје во БиХ

Опсервер - 21.11.2020

Високиот меѓународен претставник за БиХ Валентин Инцко рече дека дваесет и пет години откако Дејтонскиот мировен договор стави крај на војната во БиХ, земјата денес се соочува со огромни предизвици.

Инцко: Убеден сум дека во 2021 година можеме да отвориме поуспешно поглавје во БиХ

Слободен Печат - 21.11.2020

Високиот меѓународен претставник за БиХ Валентин Инцко рече дека дваесет и пет години откако Дејтонскиот мировен договор стави крај на војната во БиХ, земјата денес се соочува со огромни предизвици.