TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Рокот истече, дилемите останаа – ќе се казнува ли истакнување на Сонцето од Кутлеш

Алфа - 13.08.2019

Вчера на полноќ истече законскиот рок од одредбата на Преспанскиот Договор на кој што се согласи македонската Влада, а со кој во период од шест месеци требаше да биде отстранет симболот од првото знаме на независна Македонија – Сонцето од Кутлеш, од ...

Владата со препорака до општините да го отстранат Сонцето од Вергина од сите јавни површини и јавна употреба

365 - 13.08.2019

На денешната 149-та владина седница беше разгледана и усвоена и информацијата за имплементација на член 8 став (3) од Преспанскиот договор со Грција. Владата им препорача на единиците на локалната самоуправа да ја почитуваат обврската предвидена во ...

Владата побара општините да го отстранат симболот на Сонцето на Вергина од сите јавни места

еМагазин - 13.08.2019

Владата им препорача на единиците на локалната самоуправа да ја почитуваат обврската од член 8 став (3) од Конечната спогодба за решавање на разликите опишани во резолуциите 817 (1993) и 845 (1993) на Советот за безбедност на ОН за престанување на ...

Сонцето од „Кутлеш“ ќе се отстранува од јавниот простор

Канал5 - 12.08.2019

Грижливо одбран датум или само коинциденција. На денот кога собранието за прво државно знаме во независна Македонија го избира знамето со ѕвездата од Вергина, 27 години подоцна државава треба да го тргне од јавните институции , ако е некаде ...

Истече рокот од 6 месеци, Владата „охрабрува“ граѓаните да го остранат Сонцето од Кутлеш од сите јавни површини

365 - 12.08.2019

Забраната на употребата на „Сонцето од Вергина“ (ака. Сонцето/Ѕвездата од Кутлеш) на сите јавни површини во Северна Македонија стапи на сила од понеделник, потсети денеска грчки „Катимерини“, укажувајќи на тоа дека денеска истекува „транзициониот“ ...

Од денес Сонцето од Кутлеш нема да се истакнува на сите јавни места и објекти

Алфа - 12.08.2019

Сонцето од Кутлеш, симболот на македонската држава, денеска ќе згасне од сите јавни места и објекти. Истекува рокот за кој власта е испазари со Грција, а кој значи откажување од еден цел период од македонската историја.

Сонцето од Кутлеш, од денес не смее да стои на ниту еден јавен објект

Скопје инфо - 12.08.2019

Симболот на првото знаме на независна Македонија, Сонцето од Кутлеш, од денес не смее да стои на ниту еден споменик, ниту пак институција или јавно место. Ова е „запечатено“ во договорот од Нивици на кој се согласи македонската Влада во јуни ...

#ЧеНиСеФататЗаЗнамето – Пишува Роберт Димитриевски

Expres - 12.08.2019

Баш ме интересира како мислат политичкиве мртовци од денеска да ја спроведуваат забраната за јавна употреба на првото знаме на независна Македонија со сонцето од Кутлеш. Мислеше ли нешто воопшто „патриотот-визионер“ кога го потпишуваше безвредното ...

Препорака од Владата до општините да го отстранат симболот на Сонцето на Вергина од сите јавни места

Канал5 - 13.08.2019

Владата им препорача на единиците на локалната самоуправа да пристапат кон отстранување на симболот на Сонцето на Вергина од сите јавни места и јавна употреба. Владата им препорача на единиците на локалната самоуправа да ја почитуваат обврската од ...

Сонцето од „Кутлеш“ ќе се отстранува од јавниот простор

Press24 - 12.08.2019

Знамето со ѕвездата од Вергина ќе биде тргнато од јавните институции во Македонија, ако е некаде истакнато како национален симбол, ако е дел од натписите или доколку го има на некој од спомениците, објави Канал 5 .

Се отстранува Сонцето од Кутлеш од сите јавни објекти

Нетпрес - 12.08.2019

Симболот на првото знаме на независна Македонија, Сонцето од Кутлеш, од денес не смее да стои на ниту еден споменик, ниту пак институција или јавно место. Ова е „запечатено“ во договорот од Нивици на кој се согласи македонската Влада во јуни ...

Препорака од Владата до општините да го отстранат симболот на Сонцето на Вергина од сите јавни места

Опсервер - 13.08.2019

Владата им препорача на единиците на локалната самоуправа да ја почитуваат обврската од член 8 став (3) од Конечната спогодба за решавање на разликите опишани во резолуциите 817 (1993) и 845 (1993) на Советот за безбедност на ОН за престанување на ...

Сонцето од „Кутлеш“ ќе се отстранува од јавниот простор

Курир - 12.08.2019

Знамето со ѕвездата од Вергина ќе биде тргнато од јавните институции во Македонија, ако е некаде истакнато како национален симбол, ако е дел од натписите или доколку го има на некој од спомениците, објави Канал 5 .

Сонцето од Кутлеш, од денес не смее да стои на ниту еден јавен објект

Скопје24 - 12.08.2019

Симболот на првото знаме на независна Македонија, Сонцето од Кутлеш, од денес не смее да стои на ниту еден споменик, ниту пак институција или јавно место. Ова е „запечатено“ во договорот од Нивици на кој се согласи македонската Влада во јуни ...

Препорака од Владата до општините да го отстранат симболот на Сонцето на Вергина од сите јавни места

Вечер - 13.08.2019

Владата им препорача на единиците на локалната самоуправа да ја почитуваат обврската од член 8 став (3) од Конечната спогодба за решавање на разликите опишани во резолуциите 817 (1993) и 845 (1993) на Советот за безбедност на ОН за престанување на ...

„Kaтимерини“ потсети што е договорено за Сонцето од Кутлеш

Фактор - 12.08.2019

Забраната на употребата на „Сонцето од Вергина“ (ака. Сонцето/Ѕвездата од Кутлеш) на сите јавни површини во Северна Македонија стапи на сила од понеделник, потсети денеска грчкиот весник „ Катимерини “, укажувајќи на тоа дека денеска истекува ...

ВЛАДАТА ГО ЗГАСНУВА МАКЕДОНСКИОТ СИМБОЛ: Денес над Македонија заоѓа Сонцето од Кутлеш

Денешен - 12.08.2019

Македонскиот симбол од првото знаме на независна Република Македонија, Сонцето од Кутлеш, од денеска не смее да стои на ниту еден споменик, ниту пак институција или јавно место. Тоа е „запечатено“ во Договорот со Грција.

Oпштините да го симнат симболот на Сонцето на Вергина од сите јавни места

+инфо - 13.08.2019

Владата им препорача на единиците на локалната самоуправа да ја почитуваат обврската од член 8 став (3) од Конечната спогодба за решавање на разликите опишани во резолуциите 817 (1993) и 845 (1993) на Советот за безбедност на ОН за престанување на ...

Сонцето од Кутлеш веќе нема да свети: Нема казни за граѓаните што ќе го носат со себе

Независен - 13.08.2019

Симболот од Кутлеш заминува во историјата. Шест месеци по официјализацијата на договорот за името во Мала Преспа, Македонија ќе треба да почне со применување на одредбата според која, нема да го употребува симболот на поранешното знаме во јавен ...

Шест месеци по Преспанскиот договор, од денеска власта треба да го отстранува сонцето од Кутлеш од сите јавни објекти

МКД - 12.08.2019

Симболот на првото знаме на независна Македонија, сонцето од Кутлеш, од денес не смее да стои на ниту еден споменик, ниту пак институција или јавно место, пишува во Преспанскиот договор . На оваа обврска, која ја презема македонската Влада, денеска ...

Владата им препорача на општините да го отстранат симболот на Сонцето на Вергина од сите јавни места

Слободен Печат - 13.08.2019

Како што соопшти владината прес-служба, на денешната седница Владата разгледала и усвоила информација за примена на член 8 став (3) од Конечната спогодба за решавање на разликите опишани во резолуциите 817 (1993) и 845 (1993).

На сонцето од Кутлеш му истече рокот?

Н.Македонија - 13.08.2019

Сонцето од Кутлеш, симбол што беше употребен на првото државно знаме по прогласувањето на независноста на земјата, повеќе не смее да стои на ниту еден споменик, институција или јавно место.

Влада: Општините да го отстранат Сонцето на Вергина од сите јавни места

Press24 - 13.08.2019

Владата им препорача на единиците на локалната самоуправа да ја почитуваат обврската од член 8 став (3) од Конечната спогодба за решавање на разликите опишани во резолуциите 817 (1993) и 845 (1993) на Советот за безбедност на ОН за престанување на ...

Препорака од Владата до општините да го отстранат симболот на Сонцето на Вергина од сите јавни места

24Инфо - 13.08.2019

Владата им препорача на единиците на локалната самоуправа да ја почитуваат обврската од член 8 став (3) од Конечната спогодба за решавање на разликите опишани во резолуциите 817 (1993) и 845 (1993) на Советот за безбедност на ОН за престанување на ...

Препорака од Владата до општините да го отстранат симболот на Сонцето на Вергина од сите јавни места

MTM - 13.08.2019

Владата им препорача на единиците на локалната самоуправа да ја почитуваат обврската од член 8 став (3) од Конечната спогодба за решавање на разликите опишани во резолуциите 817 (1993) и 845 (1993) на Советот за безбедност на ОН за престанување на ...

Владата им препорача на општините да го отстранат симболот на Сонцето на Вергина од јавните места

Р.С.Европа - 13.08.2019

Владата им препорача на единиците на локалната самоуправа да пристапат кон отстранување на симболот на Сонцето на Вергина од сите јавни места и јавна употреба, односно да ја почитуваат обврската од член 8 став (3) од Конечната спогодба за решавање ...

Владата и препoрача на општините да го отстранат симболот на Сонцето на Вергина од сите јавни места

Нетпрес - 13.08.2019

Владата им препорача на единиците на локалната самоуправа да ја почитуваат обврската од член 8 став (3) од Конечната спогодба за решавање на разликите опишани во резолуциите 817 (1993) и 845 (1993) на Советот за безбедност на ОН за престанување на ...

ВЛАДАТА СО НАРЕДБА : Општините да го отстранат Сонцето на Вергина од сите јавни места

Курир - 13.08.2019

Владата им препорача на единиците на локалната самоуправа да ја почитуваат обврската од член 8 став (3) од Конечната спогодба за решавање на разликите опишани во резолуциите 817 (1993) и 845 (1993) на Советот за безбедност на ОН за престанување на ...

Владата им препорача на општините да го тргнат Сонцето од Вергина од јавните места

МКД - 13.08.2019

Владата на денешната седница им препорача на единиците на локалната самоуправа да ја почитуваат обврската од член 8 став (3) од Конечната спогодба за решавање на разликите опишани во резолуциите 817 (1993) и 845 (1993) на Советот за безбедност на ОН ...

НАРЕДБА ОД ВЛАДАТА: Општините веднаш да го згаснат Сонцето од Кутлеш

Денешен - 13.08.2019

Владата им порача на општините да го тргнат Сонцето од Кутлеш од јавните објекти кои се во нивна надлежност. Во препораката од Владата до единиците на локалната самоуправа се вели да ја почитуваат обврската од член 8 став (3) од Конечната спогодба ...

Препорака од Владата до општините да го отстранат симболот на Сонцето на Вергина од сите јавни места

Либертас - 13.08.2019

Владата им препорача на единиците на локалната самоуправа да ја почитуваат обврската од член 8 став (3) од Конечната спогодба за решавање на разликите опишани во резолуциите 817 (1993) и 845 (1993) на Советот за безбедност на ОН за престанување на ...

Владата им препорача на локалните власти да почнат со бришење на „Сонцето од Вергина“

PressingTV - 13.08.2019

На денешната седница на Владата била разгледана и усвоена информацијата за имплементација на член 8 став (3) од Конечната спогодба за решавање на разликите опишани во резолуциите 817 (1993) и 845 (1993) на Советот за безбедност на ОН за престанување ...

Владата им препорача на општините да ја отстранат Вергината од јавните места

MakPress - 13.08.2019

Владата им препорача на единиците на локалната самоуправа да ја почитуваат обврската од член 8 став (3) од Конечната спогодба за решавање на разликите опишани во резолуциите 817 (1993) и 845 (1993) на Советот за безбедност на ОН за престанување на ...

Владата нареди општините да го отстранат Сонцето на Вергина од сите јавни места

Република - 13.08.2019

Владата им препорача на единиците на локалната самоуправа да ја почитуваат обврската од член 8 став (3) од Конечната спогодба за решавање на разликите опишани во резолуциите 817 (1993) и 845 (1993) на Советот за безбедност на ОН за престанување на ...

Препорака од Владата до општините да го отстранат симболот на Сонцето на Вергина од сите јавни места

Нова ТВ - 13.08.2019

Владата им препорача на единиците на локалната самоуправа да ја почитуваат обврската од член 8 став (3) од Конечната спогодба за решавање на разликите опишани во резолуциите 817 (1993) и 845 (1993) на Советот за безбедност на ОН за престанување на ...

Препорака од Владата до општините да го отстранат симболот на Сонцето на Вергина од јавните места

1tv - 13.08.2019

Владата им препорача на единиците на локалната самоуправа да ја почитуваат обврската од член 8 став (3) од Конечната спогодба за решавање на разликите опишани во резолуциите 817 (1993) и 845 (1993) на Советот за безбедност на ОН за престанување на ...

Влада: Општините да го отстранат сонцето од Кутлеш

Expres - 13.08.2019

Владата им препорача на единиците на локалната самоуправа да го отстранат симболот на Сонцето на Кутлеш од сите јавни места и јавна употреба. Како што соопшти владината прес-служба, на денешната седница Владата разгледала и усвоила информација за ...

Општините ќе го отстрануваат Сонцето на Вергина од јавни места

ММС - 13.08.2019

Владата им препорача на единиците на локалната самоуправа да ја почитуваат обврската од член 8 став (3) од Конечната спогодба за решавање на разликите опишани во резолуциите 817 (1993) и 845 (1993) на Советот за безбедност на ОН за престанување на ...

Препорака од Владата до општините да го отстранат симболот на Сонцето на Вергина од сите јавни места

Сител - 13.08.2019

Владата им препорача на единиците на локалната самоуправа да ја почитуваат обврската од член 8 став (3) од Конечната спогодба за решавање на разликите опишани во резолуциите 817 (1993) и 845 (1993) на Советот за безбедност на ОН за престанување на ...

Препорака од Владата до општините да го отстранат симболот на Сонцето на Вергина од сите јавни места

4NEWS - 13.08.2019

Владата им препорача на единиците на локалната самоуправа да ја почитуваат обврската од член 8 став (3) од Конечната спогодба за решавање на разликите опишани во резолуциите 817 (1993) и 845 (1993) на Советот за безбедност на ОН за престанување на ...

Владата им препорача на општините да го тргнат Сонцето од Вергина од јавните места

Тера - 13.08.2019

Владата на денешната седница им препорача на единиците на локалната самоуправа да ја почитуваат обврската од член 8 став (3) од Конечната спогодба за решавање на разликите опишани во резолуциите 817 (1993) и 845 (1993) на Советот за безбедност на ОН ...

Владата им препорача на локалните самоуправи да го остранат Сонцето на Вергина

Кумановски м. - 14.08.2019

Владата на Република Северна Македонија денеска ја усвои информацијата со која се препорачува на единиците на локална самоуправа да го остранат Сонцето на Вергина од сите јавни места и јавна употреба.