TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Д-р Олгица Николовска: ТРЕТМАН НА РЕФЛУКС И РЕГУРГИТАЦИЈА КАЈ НОВОРОДЕНО И ДОЕНЧЕ

Pedijatar.mk - 26.11.2022

Како третман на рефлуксот и регургитацијата треба да се наведат сите постапки кои ќе овозможат квалитетна исхрана, раст и развој на бебето. Така никако не треба да го прејадувате бебето (оброците треба да бидат почести и во помала количина), бебето ...

Д-р Олгица Николовска: РЕФЛУКС И РЕГУРГИТАЦИЈА КАЈ БЕБИЊАТА

Pedijatar.mk - 25.11.2022

Рефлуксот е враќање на храната од желудник во езофагус, а регургитација е процес при кој храната од желудникот преку езофагусот се враќа во устата и истекува надвор. Ова настанува без напрегање, без напор, без вознемиреност на бебето ♦♦♦♦♦♦♦ Р ...