Не постои ништо во текот на летото што е освежувачко како лубеницата. Иако може да се најдат на некои места во текот на целата година, најдобро е да ги јадете во текот на летото, бидејќи тогаш тие имаат најмногу хранливи материи.
Лубеницата е зеленчук без маснотии, кој содржи многу малку натриум и многу витамини здрави за нашето тело. Нутриционистот Ким Роз истакнува дека лубеницата обезбедува многу потребни хранливи материи кои се важни за целиот организам.
Кивито за првпат станало популарно на Нов Зеланд, а плодовите на ова овошје денес ги уживаат луѓето ширум целиот свет. Зад добриот вкус лежат многуте хранливи материи, како што се витамин Ц, К и Е, фолна киселина, калиум, растителни влакна и ...