TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Научници веруваат дека Земјиното јадро престанало да се врти

Факултети - 25.01.2023

Според ново истражување, се чини дека внатрешното јадро на Земјата престанало да се врти. Иако ова звучи лошо, научниците велат дека тоа не е толку страшно. Новото истражување оди во прилог на теорија според која јадрото застанува и ја менува ...

Научниците се збунети: Дали јадрото на Земјата почна да се врти во друга насока?

Centar - 25.01.2023

Тим од научници презентираше наоди кои сугерираат дека внатрешното јадро на нашата планета можеби почнало да се врти во спротивна насока. Ротација на јадрото Внатрешното јадро на Земјата – врела железна топка со големина на Плутон – престана да се ...

Нешто чудно се случува со јадрото на Земјата

Кајгана - 24.01.2023

Научниците не можат да постигнат консензус за периодот на промена во насоката на ротација на јадрото на Земјата. Јадрото на планетата Земја застана, а потоа го промени правецот на ротација во однос на обвивката.

Нешто чудно се случува во земјиното јадро: Научниците тврдат дека го променило правецот на ротација

Вечер Прес - 26.01.2023

Внатрешното јадро на нашата планета почна да се врти во спротивна насока. Илјадници километри под површината на нашата планета можеби се случува нешто чудно. Преовладувачките научни теории велат дека јадрото на Земјата ротира побрзо од обвивката на ...