TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Транспаренси: зад Македонија е само Косово

Глас на Америка - 25.01.2017

Транспаренси Интернешенел го објави Индексот на перцепција на корупција во светот, пад на рангирањето на Македонија Македонија забележа пад од 24 места на ранг – листата на Индексот на перцепција на корупција за 2016-та што го изготвува Транспаренси ...

Maкедонија сѐ покорумпирана, институциите заробени

Фокус - 25.01.2017

За само една година, Македонија бележи пад од 24 места и според Индексот на перцепција на корупција(ИПК) е најниско рангирана досега. Според Транспаренси интернешнл, Македонија на мерењето за 2016 година е на 90 место од 176 земји во светот, додека ...

Зголемено нивото на корупција, македонија на 90-место

ТВ21 - 25.01.2017

Македонија бележи фрапантен пад од 24 места на листата за Индекс на корупција. Во 2016 нашата држава има индекс 37 и го дели 90 место заедно со Либерија, Колумбија, Индонезија и Мароко на листата која денеска ја објави „Транспаренси интернешнал“.

Пад на Македонија за 24 места на Индексот за корупција

Телма - 25.01.2017

За само една година, Македонија бележи пад од 24 места на Индексот за перцепција на корупцијата на Транспаренси Интернешнел. Од 176 земји во светот, сега сме на 90 место, со 37 поени. Во регионот, зад нас е само Косово, кои се на на 95 место со 36 ...

Балканот во канџите на корупцијата

Deutsche Welle - 25.01.2017

Независно судство, сузбивање на корупцијата, почитување на правната држава - на Балканот имаат почесно место во официјалните говори, но во пракса работата изгледа сосем поинаку. Борбата против корупцијата и старите клики беа едни од најважните ...

Македонија и Белорусија со најголем пад во индексот на корупција

Р.С.Европа - 25.01.2017

Македонија на листата на Индексот на перцепција на корупцијата 2016 година се наоѓа на 90 место, а од 2015 до минатата година има пад од 24 места. Од Транспаренси Интернешнел Македонија велат дека проблемот со корупцијата во земјата ескалира.

Тасева: Ескалира проблемот со корупцијата, институциите се заробени

Нова ТВ - 25.01.2017

Според Индексот на перцепција на корупција, Македонија бележи фрапантен пад од 24 места и од 2015 година, во 2016 е рангирана на најниското досега за нас – 90 место. Индексот кој денес го објави „Транспаренси Интернешнл“, покажува дека од 176 земји ...

Корупцијата ја зароби Македонија „за век и векови, амин“

Deutsche Welle - 25.01.2017

Последниот извештај на Транспаренси интернешнл ја сместува Македонија меѓу земјите со високо ниво на корупција. Експерти велат дека земјата има нефункционални институции за борба против корупција Македонија е на европското дно според перцепцијата на ...

Глобален раст на корупцијата

Глас на Америка - 25.01.2017

Новиот извештај на Транспаренси Интернешнал укажува на раст на систематската корупција која води до разочарување на јавноста, и заедно со социјалната нееднаквост создава плодна почва за популистичката политика.

ТИ: Македонија 90. според индексот на корупција за 2016

Идивиди - 25.01.2017

Македонија со 37 поени е позиционирана на 90. место на листата од 176 земји во светот според индексот на перцепција на корупцијата за 2016 година, што го објави денеска Транспаренси интернешенл.

Хрватска и Унгарија се новите лица на корупцијата во Европската Унија

МКД - 25.01.2017

Перцепцијата на корупцијата во Хрватска и Унгарија е толку висока што двете земји паднаа според глобалниот распоред во споредба со минатата година, објави денес антикорупциското здружение Транспаренси интернешнел во Брисел.

ТРАНСПАРЕНСИ ИНТЕРНЕШНЛ: Ескалира корупцијата во јавниот сектор

Академик - 25.01.2017

„Транспаренси интернешнл“ денеска го објави годишното рангирање за нивото на корупција во 176 земји за 2016 година. Од „Транспаренси интернешнл“ велат дека 2016 година покажала дека системската корупција ја засилува социјалната нееднаквост секаде во ...

ТИ: Македонија меѓу најкорумпираните во регионот, зад нас само Косово

Нова ТВ - 25.01.2017

Транспаренси интернешeнл го објави овогодишното рангирање за нивото на корупција во 176 земји во светот. Според листата, земји со најмал индекс на корупција, 100, се Данска и Нов Зеланд. Во 2016 година, Македонија е на 90.

Македонија на европското дно според перцепцијата на корупција

Радио МОФ - 25.01.2017

Македонија се наоѓа на 90-тото место (од 176 држави во светот), во друштво на Либерија, Мароко, Аргентина и Бенин, според последниот индекс на перцепција на корупција за 2016 година на Транспаренси Интернешнал.

ТИ: Македонија претпоследна во регионот според Индексот на корупција за 2016 година

Капитал - 25.01.2017

„Транспаренси интернешнл“ го објави Индексот на перцепција на корупцијата за 2016 година. Македонија е на 90-то место место меѓу 176 земји од светот, со пад во однос на 2015 година – сега има 37 поени, за разлика од 42 во 2015.

Македонија за една година падна 24 места на индексот на корупција

Мета - 25.01.2017

Македонија за една година падна 24 места подолу на глобалниот индекс на перцепција на корупцијата (ИПК) на „Транспаренси интернешнел“ (ТИ) и на мерењето за 2016 година е на 90. место, додека на индексот за 2015 година била на 66. позиција.

Објавена нова листа: Македонија меѓу високо корумпираните држави во светот, од регионот само Косово зад нас!

Точка - 25.01.2017

Организацијата "Transparency International" денес објавила Индекс за перцепција на корупцијата за 2016.година. Според податоците на оваа организација, државите во кои има најмалку корупција се Данска, Нов Зеланд и Финска.

ТИ: Македонија со пад од 24 места по индексот на перцепција на корупција

Макфакс - 25.01.2017

За 2016 година, Македонија се најде на 90. место со 37 поени, што е пад од 24 места за разлика од 2015 година, кога била на 66 место според Индексот за перцепција на корупцијата, објави во вторник невладината Транспаренси интернешнал.

Ти: Македонија и Косово лани меѓу најкорумпираните земји во европа

ТВ21 - 25.01.2017

„Транспаренси интернешнл“ го објави годинешното рангирање за нивото на корупција во 176 земји. Индексоте нула за најкорумпираните, а 100 за најмалку корумпираните држави. Во 2016 година, Македонија е на 90-то место со 37 поени, а во однос на 2015 ...

Србија и понатаму помеѓу земјите со висока корупција

Мета - 25.01.2017

Србија, според индексот за корупција, има 42 поени и се наоѓа на 72. место од вкупно 176 земји, односно и понатаму се наоѓа помеѓу земјите со високо ниво на корупција, соопшти денеска „Транспарентност“ – Србија.

Македонија на 90 место по корупција во светот

Р.С.Европа - 25.01.2017

Транспаренси интернешнал денеска го претстави Индексот на корупција во светот. Годинава се рангирани 176 земји. Индексот е 0 за најкорумпираните, а 100 за најнекорумпираните земји. Македонија има индекс 37 и го дели 90 место со Колумбија, Либерија, ...

Зголемен е индексот за перцепција на корупцијата во Македонија, оцени ТИ

Мета - 25.01.2017

Македонија, според меѓународната организација „ Транспаренси интернешнл“ , со индекс на перцепција на корупција 37, се наоѓа на 90. место од 176 земји колку што се рангирани во 2016 година, објавено е на веб-страницата на организацијата.

Што е популизам?

МКД - 24.01.2017

Едноставно кажано, популистите не тврдат: „Со нас се 99 проценти од народот“. Наместо тоа, подразбираат: „Со нас се 100 проценти од народот“. Не памтам ниту една изборна кампања во Америка што толку била поврзувана со „популизмот“ како кампањата од ...

Што е тоа „популизам“?

Оff.net - 24.01.2017

Јан-Вернер Милер предава политика на Принстон. Во август минатата година објави нова книга во која во предвечерјето на победата на Трамп, и во ерата на подемот на популизмот се обидува да објасни - што е точно тоа од што истовремено се плашиме, а ...

Балканот во канџите на корупцијата

Канал 77 - 26.01.2017

Независно судство, сузбивање на корупцијата, почитување на правната држава – на Балканот имаат почесно место во официјалните говори, но во пракса работата изгледа сосем поинаку.Борбата против корупцијата и старите клики беа едни од најважните најави ...

Македонија во друштво на Мозамбик, Мавританија и Суринам по индекс на корупција

Таратур - 25.01.2017

Македонија на листата на Индексот на перцепција на корупцијата 2016 година се наоѓа на 90 место, а од 2015 до минатата година има пад од 24 места. Од Транспаренси Интернешнел Македонија велат дека проблемот со корупцијата во земјата ескалира.

Корупцијата ја зароби Македонија

Слободен Печат - 25.01.2017

По­след­ни­от из­веш­тај на „Тран­спа­рен­си ин­тер­неш­нал“ ја смес­ту­ва Ма­ке­до­ни­ја ме­ѓу зем­ји­те со ви­со­ко ни­во на ко­руп­ција, ка­ко Ко­лум­бија, Ин­до­не­зи­ја и Ли­бе­рија. Во че­ти­ри­те про­фе­сии во Ма­ке­до­ни­ја кои се ...

ТИ: Македонија 90. според индексот на корупција за 2016

Нетпрес - 25.01.2017

Македонија годинава има пад од пет поени во однос на 2015. Резултатот заснован на седум нови истражувања укажува на тоа дека корупцијата е согледана како сериозен проблем за развој на економијата, за владеење на правото, за странски инвестиции и за ...

ТИ: Македонија меѓу најкорумпираните во регионот, зад нас само Косово

Локално - 25.01.2017

Транспаренси интернешeнл го објави годишното рангирање за нивото на корупција во 176 земји во светот. Според листата, земји со најмал индекс на корупција, 100, се Данска и Нов Зеланд. Во 2016 година, Македонија е на 90.

Македонија на 90-то место по корупција во светот

Денар - 25.01.2017

За 2016 година, Македонија се најде на 90. место со 37 поени, што е пад од 24 места за разлика од 2015 година, кога била на 66 место според Индексот за перцепција на корупцијата , објави во вторник невладината Транспаренси интернешнал.

Македонија на 90-то место по корупција во светот

24 Вести - 25.01.2017

Транспаренси интернешнал денеска го претстави индексот на корупција во светот. Годинава се рангирани 176 земји. Индексот е 0 за најкорумпираните, а 100 за најнекорумпираните земји. Македонија има индекс 37 и го дели 90-то место со Колумбија, ...

ТИ: Зголемен е индексот за перцепција на корупцијата во Македонија

Репортер - 25.01.2017

Македонија, според меѓународната организација „ Транспаренси интернешнл “ , со индекс на перцепција на корупција 37, се наоѓа на 90. место од 176 земји колку што се рангирани во 2016 година, објавено е на веб-страницата на организацијата.

Македонија падна за 24. места на индексот за корупција

еМагазин - 25.01.2017

Македонија е на 90. место оваа година според индексот на корпупција од 176 држави во светот. Тоа е пад за 24. места споредено со минатата година кога Македонија беше рангирана на 66. мeсто на оваа листа.

Во регионот, од Македонија поголема корупција само во Косово

А1 On - 25.01.2017

Македонија со 37 поени е позиционирана на 90. место на листата од 176 земји во светот според индексот на перцепција на корупцијата за 2016 година, што го објави денеска Транспаренси интернешенл .

Македонија на 90 место по корупција во светот

Алсат-М - 25.01.2017

Транспаренси интернешнал денеска го претстави Индексот на корупција во светот. Годинава се рангирани 176 земји. Индексот е 0 за најкорумпираните, а 100 за најнекорумпираните земји. Македонија има индекс 37 и го дели 90 место со Колумбија, Либерија, ...

Транспаренси интернешнал: Корупцијата се засилува кога на власт се популисти

+инфо - 25.01.2017

Македонија е на 90 место со Јужен Судан, Северна Кореја и Сирија. Невладината Транспаренси интернешнал предупреди дека во државите каде има популистички лидери кои дошле на власт со ветувања за промена на статус-кво и борба со корупцијата, тој ...

ТРАНСПАРЕНСИ ИНТЕРНЕШНЕЛ: Македонија е на 90. место во светот по корупција

Телеграф - 25.01.2017

Резултатот заснован на седум нови истражувања укажува на тоа дека корупцијата е согледана како сериозен проблем за развој на економијата, владеење на правото, странски инвестиции и за стабилна демократија, вели претседателката на ТИ Македонија ...

Македонија на 90 место по индекс на корупција

Телма - 25.01.2017

Транспаренси Интернешнал денеска го претстави индексот на корупција во светот. Годинава се рангирани 176 земји. Индексот е 0 за најкорумпираните, а 100 за најнекорумпираните земји. Македонија има индекс 37 и го дели 90 место со Колумбија, Либерија, ...

ТИ: Корупцијата се засилува кога на власт се популисти

А1 On - 25.01.2017

Невладината Транспаренси интернешнал предупреди дека во државите каде има популистички лидери кои дошле на власт со ветувања за промена на статус-кво и борба со корупцијата, тој проблем се продлабочува.

ТИ: Македонија 90. според индексот на корупција за 2016

Сител - 25.01.2017

Македонија со 37 поени е позиционирана на 90. место на листата од 176 земји во светот според индексот на перцепција на корупцијата за 2016 година, што го објави денеска Транспаренси интернешенл.

Македонија на 90 место по корупција, заедно со Колумбија и Либерија

МКД - 25.01.2017

Невладината Транспаренси интернешнал во последниот индекс на корупција, објавен денеска, предупреди дека во државите каде има популистички лидери кои дошле на власт со ветувања за промена на статус-кво и борба со корупцијата, тој проблем се ...

Македонија во друштво со Либерија и Колумбија според корупција...

Н.Македонија - 25.01.2017

Македонија во друштво со Либерија и Колумбија според корупција Невладината Транспаренси интернешнал предупреди дека во државите каде има популистички лидери кои дошле на власт со ветувања за промена на статус-кво и борба со корупцијата, тој проблем ...