TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

МНД Битола: 2020 година во знак на 100 години од раѓањето на академик Блаже Конески

Битола Њуз - 23.02.2021

Денес во просториите на МНД Битола се одржа прес конференција, на која за годишната програма на МНД Битола зборуваше д-р Невена Груевска, претседател на МНД-Битола и потпретседателот на МНД-Битола, проф. д-р Сашо Кочанковски.

МНД-Битола со серијал академски настани за делото на Блаже Конески

MakPress - 23.02.2021

Македонско научно друштво-Битола во програмските активности за тековната година главен акцент ќе има на големиот јубилеј – 100 години од раѓањето на великанот, академик Блаже Конески, истакна д-р Невена Груевска, претседател на МНД-Битола.

Објавена книга во која светската критика пишува за делото на Конески

+инфо - 23.02.2021

Еден друг добитник на „Златниот венец“, Шпанецот Хусто Хорхе Падрон, констатира дека Конески навлегува во сферата на мисловноста и интимноста, евоцирајќи ги подеднакво модерното и историското и поврзувајќи го митското со секојдневното, со јазик на ...

Книга со текстови за Конески од странски автори во издание на „Матица македонска“

Кајгана - 23.02.2021

Скопје, 23 февруари 2021 (МИА) – „Матица македонска“ објави книга со наслов „Светската критика за делото на Конески – 100 години од раѓањето на великанот од Небрегово“, во која се презентирани триесет текстови од истакнати писатели, критичари и ...

Книга со текстови за Конески од странски автори во издание на „Матица македонска“

24 Вести - 23.02.2021

„Матица македонска“ објави книга со наслов „Светската критика за делото на Конески – 100 години од раѓањето на великанот од Небрегово“, во која се презентирани триесет текстови од истакнати писатели, критичари и научници од други земји кои во ...

Книга со текстови за Конески од странски автори во издание на „Матица македонска“

Независен - 23.02.2021

Манфред Јенихен во поезијата на Блаже Конески го потенцира финото чувство на национално достоинство, а пак Јон Милош неговото орфејско чувство за поезија Матица македонска“ објави книга со наслов „Светската критика за делото на Конески – 100 години ...

Книга со текстови за Конески од странски автори во издание на „Матица македонска“

Опсервер - 23.02.2021

– „Матица македонска“ објави книга со наслов „Светската критика за делото на Конески – 100 години од раѓањето на великанот од Небрегово“, во која се презентирани триесет текстови од истакнати писатели, критичари и научници од други земји кои во ...

Книга со текстови за Конески од странски автори во издание на „Матица македонска“

PressingTV - 23.02.2021

„Матица македонска“ објави книга со наслов „Светската критика за делото на Конески – 100 години од раѓањето на великанот од Небрегово“, во која се презентирани триесет текстови од истакнати писатели, критичари и научници од други земји кои во ...

Книга со текстови за Конески од странски автори во издание на „Матица македонска“

MakPress - 23.02.2021

„Матица македонска“ објави книга со наслов „Светската критика за делото на Конески – 100 години од раѓањето на великанот од Небрегово“, во која се презентирани триесет текстови од истакнати писатели, критичари и научници од други земји кои во ...

Познатиот грчки писател Костас Валетас за Конески – „патријарх на македонското писмо“

Вечер Прес - 23.02.2021

„Без да се запознае творештвото на Конески не може да се има претстава за современиот научен, културен или општествен пејзаж на Македонија“, вели Цилина Јуда, во својата критика која е дел од книгата со наслов „Светската критика за делото на Конески ...

МНД-Битола со серијал академски настани за делото на Блаже Конески

Канал5 - 23.02.2021

Македонско научно друштво-Битола во програмските активности за тековната година главен акцент ќе има на големиот јубилеј – 100 години од раѓањето на великанот, академик Блаже Конески, истакна д-р Невена Груевска, претседател на МНД-Битола.

МНД-Битола со серијал академски настани за делото на Блаже Конески

Опсервер - 23.02.2021

Македонско научно друштво-Битола во програмските активности за тековната година главен акцент ќе има на големиот јубилеј – 100 години од раѓањето на великанот, академик Блаже Конески, истакна д-р Невена Груевска, претседател на МНД-Битола.