TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Денеска е Св. маченик Јаков Персиец

Курир - 10.12.2023

Се роди во Елапа, Персија, од родители христијани. Му беше миленик на персискиот цар Издигерд и имаше високо место на дворот. Почестите што му ги даваше царот му го замрачија умот, па во една прилика се најде себеси како заедно со царот им принесува ...

Утре се празнуваат овие светители

Курир - 20.12.2023

Преподобен Патапиј Преподобен Патапиј Роден е е и воспитан во верата и во страв Божји во Тива Мисирска од благоверни родители. Рано ја увиде и ја презре суетата на овој свет и се оддалечи во Мисирската пустина, каде што се предаде на подвиг на ...

Денеска се празнува Светиот маченик Јаков Персијанец

Екран - 10.12.2023

Роден е во персискиот град Елапа или Вилат, од христијански родители, воспитан во христијанската вера и оженет со христијанка. Персискиот цар Издигерд го засака Јаков заради неговата надареност и спретност и го направи прв благородник на својот ...

Го празнуваме Светиот маченик Јаков Персиец

4NEWS - 10.12.2023

Роден е во персискиот град Елапа или Вилат, од христијански родители, воспитан во христијанската вера и оженет со христијанка. Персискиот цар Издигерд го засака Јаков заради неговите надареност и способност и го направи прв благородник на својот ...

Денеска се празнува Светиот маченик Јаков Персиец

Слободен Печат - 10.12.2023

Роден е во персискиот град Елапа или Вилат, од христијански родители, воспитан во христијанската вера и оженет со христијанка. Персискиот цар Издигерд го засака Јаков заради неговите надареност и способност и го направи прв благородник на својот ...

Денеска се празнуваат повеќе светители

Нетпрес - 10.12.2023

Светиот маченик Јаков Персијанец Роден е во персискиот град Елапа или Вилат, од христијански родители, воспитан во христијанската вера и оженет со христијанка. Персискиот цар Издигерд го засака Јаков заради неговата надареност и спретност и го ...