TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Се поголем број деца имаат проблем со говорот

Канал5 - 22.10.2019

Повторување на гласови, слогови и зборови во изразувањето на детето може да биде знак за појава на пелтечење. Логопедите обајснуваат дека станува збор за голем проблем за кој не се третира правилно може да биде доживотен.

Едукација, трпеливост и право да се искажат вербално за децата и возрасните кои пелтечат

ММС - 22.10.2019

Проблеми со комуникацијата, средината како и работното место, се само еден дел од предизвиците со кои се соочуваат децата и возрасните кои имаат дисфункција на говорот односно пелтечењето.

Еден отсто возрасни и пет до седум отсто деца имаат дисфункција во ритамот и темпото на говорот

Либертас - 22.10.2019

Еден процент од возрасните и пет до седум отсто од децата во државава имаат говорно-јазично нарушување, кое претставува дисфункција во ритамот и темпото на говорот односно пелтечат. Тој процент кај децата е навистина голем број и треба да се работи ...

22. октомври – меѓународен ден на пелтечењето

4NEWS - 22.10.2019

Околу 70 милиони возрасни луѓе во светот имаат пелтечење. Октомври е назначен за Меѓународен ден на свесноста за пелтечењето во 1998 година. Извор: Сител ...

Логопедите алармираат: Сè повеќе деца имаат проблеми со говорот

Таратур - 23.10.2019

Повторување на гласови, слогови и зборови во изразувањето на детето се некои од симптомите кои можат да бидат знак за појава на пелтечење кај децата. Логопедите обајснуваат дека станува збор за голем проблем за кој не се третира правилно може да ...

Се повеќе деца со пречки во говорот, логопедите велат дека тоа е голем проблем

Скопје1 - 23.10.2019

Повторување на гласови, слогови и зборови во изразувањето на детето се некои од симптомите кои можат да бидат знак за појава на пелтечење кај децата. Логопедите обајснуваат дека станува збор за голем проблем за кој не се третира правилно може да ...