TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

ПРЕП. ЈОВАН КУКУЗЕЛ: Момчето од околината на Дебар во Цариград стана омилен певец на царскиот двор

Денешен - 14.10.2021

Денеска е 1 октомври (по стар стил) и се слави Преподобен Јован Кукузел. Словен од околината на Дебар. Како момче беше земен во музичката школа во Цариград, каде што стана омилен певец на царскиот дворец.

УТРЕ Е ПОКРОВ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА: Празник на вечното покровителство на Мајката Божја

Курир - 13.10.2021

Настанот што се празнува на 1 октомври (с.с.) се случил на овој ден 911 година за време на цар Лав Мудри (Филозоф). Тогаш за време на ноќното бдеење во црквата посветена на Богородица во Цариград, кога била преполна со народ, во четвртиот час по ...

УТРЕ Е ПОКРОВ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА: Празник на вечното покровителство на Мајката Божја

Zoom - 13.10.2021

Настанот што се празнува на 1 октомври (с.с.) се случил на овој ден 911 година за време на цар Лав Мудри (Филозоф). Тогаш за време на ноќното бдеење во црквата посветена на Богородица во Цариград, кога била преполна со народ, во четвртиот час по ...