TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Денес е спомен на Светиот Архангел Гавриил: Празник на најголемиот гласник на Бога!

Скопје24 - 08.04.2021

Зборувајќи за Благовештението, светите отци толкуваат дека е испратен архангел со такво име што ќе означи кој и каков ќе биде Оној што ќе се роди од Пречистата Дева. Ќе биде значи Маж – Бог, крепок, силен Бог.

Денеска се празнува Светиот Архангел Гавриил

Слободен Печат - 08.04.2021

Тој е благовесникот на воплотувањето на Синот Божји. Еден од големите седум ангели што претстојат пред престолот Божји. Му го јави на Захарија раѓањето на светиот Јован Претеча и самиот за себе рече: „Јас сум Гавриил кој стојам пред Бога“ (Лука 1, ...

Денеска е Собор на Свети Архангел Гаврил, празник на големиот Господов гласник

Курир - 08.04.2021

Денеска е Собор на св. арх. Гаврил. Тој е еден од големите седум ангели што претстојат пред престолот Божји. Гаврил значи „сила Божја“, поради што и неговото јавување на Благовештението има и симболично значење, укажува на силата на тој што ќе се ...

СОБОР НА СВ. АРХАНГЕЛ ГАВРИЛ: Празник на големиот Господов гласник

Денешен - 08.04.2021

Гаврил значи „сила Божја“, поради што и неговото јавување на Благовештението има и симболично значење, укажува на силата на тој што ќе се роди од Пресвета Дева Марија, дека тој ќе биде силен, семоќен, односно дека тој ќе биде Бог Спасител.

СВ. АРХАНГЕЛ ГАВРИЛ: Еден од седумте серафими најблиски до Бога

Денешен - 08.04.2021

Денеска е 26 март (според стар стил) и се слави Собор на Св. архангел Гаврил. Тој е благовесникот на воплотувањето на Синот Божји. Еден од големите седум ангели што претстојат пред престолот Божји.

Денеска е Благовештение – еден од најголемите христијански празници

iPortal - 07.04.2021

Празникот Благовештение е еден од најголемите празници на Христовата Црква. Тоа е момент кога се слави веста за повторното воспоставување на единството на Бога и човекот. Момент кога пред нас повторно се отвораат еднаш затворените врати на вечниот и ...

Денеска е Благовец: Бакнете ја мајката, на малите деца дупнете им ги ушите – Ова се сите обичаи

Курир - 07.04.2021

Празникот Свето Благовештение се вбројува во постојаните празници и секогаш е на 7 април според новиот, (или на 25 март според стариот) календар. Меѓу народот повеќе е познат како Благовец, Благоец, Блошчојне… Се смета за тежок празник поради што ...

Празник на радосната вест: Среќен именден Благоја, Баже, Благица, Блага

Курир - 07.04.2021

Денеска е Свето Благовештение – Благовец, празник на радосната вест и на пролетната убавина. Празникот Свето Благовештение, меѓу народот познат како Благовец, Благоец, Блошчојне и сл. се смета за тежок празник.