TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Заев во посета на Стоби, пронајдена скулптура на Дионис

Сител - 12.07.2019

Мермерна скулптура на Дионис изработена во третиот век , е последниот археолошки пронајдок од истражувањата во Локалитетот Стоби. Од националната установа велат дека моментално се работи на истражувања околу храмот на Изида и епископската базилика.

На Стоби откриена скулптура на богот Дионис

Канал5 - 12.07.2019

Стоби бил крстоница на сите трговски и геополитчки случувања. Ископините ја покажуваат културата на векови живеење и творење во мозаици и амфитеатри. Мермерната скулптура на богот на виното Дионис ги воодушевила младите археолози кои во локалитетот ...

Во храмот на Изида во Стоби пронајдени фонтана и мозаик

Сакам да кажам - 12.07.2019

За време на археолошките истражувања на комплексот градби околу храмот на Изида, екипа од археолози на Националната установа Стоби и студенти по археологија, пронашле дел од мозаик, фрагменти од штуко декорација и фонтана кои го краселе објектот.

Заев во посета на Стоби: Овој локалитет постојано изненадува и затоа должност ни е да го чуваме и да го презентираме ...

Press24 - 12.07.2019

Претседателот на Владата на Македонија Зоран Заев, заедно со министерот за култура Хусни Исмаили и директорката на Управата за културно наследство Елеонора Петрова, денеска, го посетија археолошкиот локалитет Стоби, каде што неодамна беше откриена ...

Премиерот Заев во посета на Стоби: Овој локалитет сѐ уште изненадува со нови откритија

Слободен Печат - 12.07.2019

Стоби е крстосница на цивилизациите и на народите на овие простори, и наша должност е непроценливото археолошко богатство да го откриваме, да го чуваме и достојно да го негуваме, вели Заев.

Во Стоби откриена скулптура на богот Дионис

Канал5 - 12.07.2019

Во археолошкиот локалитет Стоби неодамна е откриена скулптура на богот Диониос. Што ова значи за културно историското наследство на земјава , повеќе од мирјана Мирчевска Јовановиќ. Денеска Археолошлиот локалитет Стоби го посети и премиерот Заев.

Откриените мозаик, фрескоживопис и фонтана ја зголемија посетеноста на Стоби

+инфо - 12.07.2019

На комплексот околу Храмот на Изида во Стоби е откриен дел од мозаик, фрагменти од штуко-декорација и фонтана, што зборува за раскошот на овој археолошки локалитет. По 2009 година, ова е прво откритие на мозаик во Стоби кој датира од 4 век.

Скулптурата на Дионис од Стоби била употребена како градежен материјал

Н.Македонија - 11.07.2019

Минатата недела на археолошкиот локалитет Стоби била откриена мермерна скулптура со претстава на богот Дионис. Ова исклучителното откритие е резултат на археолошките истражувања во рамките на летната интернационална школа за теренска археологија.

Заев: Стоби е непроценливо богатство и мораме да го чуваме и да го презентираме пред светот

24Инфо - 12.07.2019

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев, заедно со министерот за култура Хусни Исмаили и директорката на Управата за културно наследство Елеонора Петрова, денеска, го посетија археолошкиот локалитет Стоби, каде што ...

Значајните археолошки откритија ја зголемија посетеноста на Стоби

А1 On - 12.07.2019

На комплексот околу Храмот на Изида во Стоби е откриен дел од мозаик, фрагменти од штуко-декорација и фонтана, што зборува за раскошот на овој археолошки локалитет. По 2009 година, ова е прво откритие на мозаик во Стоби кој датира од 4 век.

(Видео) Заев во посета на археолошкиот локалитет Стоби: Должност ни е да го чуваме непроценливото археолошко богатство

Макфакс - 12.07.2019

Претседателот на Владата Зоран Заев, заедно со министерот за култура Хусни Исмаили и директорката на Управата за културно наследство Елеонора Петрова, денеска, го посетија археолошкиот локалитет Стоби, каде што неодамна беше откриена ретка мермерна ...

Новите археолошки откритија ја зголемија посетеноста на Стоби

1tv - 12.07.2019

На комплексот околу Храмот на Изида во Стоби е откриен дел од мозаик, фрагменти од штуко-декорација и фонтана, што зборува за раскошот на овој археолошки локалитет. По 2009 година, ова е прво откритие на мозаик во Стоби кој датира од 4 век.

Заев во посета на археолошкиот локалитет Стоби: Должност ни е да го чуваме непроценливото археолошко богатство

Точка - 12.07.2019

Претседателот на Владата Зоран Заев, заедно со министерот за култура Хусни Исмаили и директорката на Управата за културно наследство Елеонора Петрова, денеска, го посетија археолошкиот локалитет Стоби, каде што неодамна беше откриена ретка мермерна ...

Заев во посета на археолошкиот локалитет Стоби

Н.Македонија - 12.07.2019

Претседателот на Владата Зоран Заев, заедно со министерот за култура Хусни Исмаили и директорката на Управата за културно наследство Елеонора Петрова, денеска, го посетија археолошкиот локалитет Стоби кадешто неодамна беше откриена ретка мермерна ...

Значајните археолошки откритија ја зголемија посетеноста на Стоби

Сител - 12.07.2019

На комплексот околу Храмот на Изида во Стоби е откриен дел од мозаик, фрагменти од штуко-декорација и фонтана, што зборува за раскошот на овој археолошки локалитет. По 2009 година, ова е прво откритие на мозаик во Стоби кој датира од 4 век.

Значајните археолошки откритија ја зголемија посетеноста на Стоби

Опсервер - 12.07.2019

На комплексот околу Храмот на Изида во Стоби е откриен дел од мозаик, фрагменти од штуко-декорација и фонтана, што зборува за раскошот на овој археолошки локалитет. По 2009 година, ова е прво откритие на мозаик во Стоби кој датира од 4 век.

Мозаик, фрескоживопис и фонтана откриени во Стоби

Либертас - 12.07.2019

На комплексот околу Храмот на Изида во Стоби е откриен дел од мозаик, фрагменти од штуко-декорација и фонтана, што зборува за раскошот на овој археолошки локалитет. По 2009 година, ова е прво откритие на мозаик во Стоби кој датира од 4 век.

Значајните археолошки откритија ја зголемија посетеноста на Стоби

MakPress - 13.07.2019

На комплексот околу Храмот на Изида во Стоби е откриен дел од мозаик, фрагменти од штуко-декорација и фонтана, што зборува за раскошот на овој археолошки локалитет. По 2009 година, ова е прво откритие на мозаик во Стоби кој датира од 4 век.