Куркумата долго време се користи во азиската кујна и медицина, но сè повеќе го наоѓа патот до европските и другите кујни и полици со зачини. Ова растение е најдобро познато како зачин за многу јадења, но е многу повеќе од тоа.
Чаевите често се користат за чистење на организмот, исфрлање на вишокот вода од тела и поттикнување на варењето на храната. Овие три врсти чаеви ги топат килограмите, го забрзуваат метаболизмот.
Доколку во овие денови чувствувате умор, одморете се и наполнете ги батериите со добар детокс со помош на овие пет чаеви: Чај од коприва Копривата во средниот век се користела како природен диуретик и за ублажување на болки во зглобовите и мускулите.
Иако нуспојавите не се чести, чајот од камилица може да предизвика повраќање, поспаност и алергиски реакции како проблеми со дишењето, иритација и оток на устата, јазикот или лицето. Чајот од камилица не се препорачува за лицата кои се алергични на ...
Куркумата веќе долго време се користи во азиската кујна и медицина, но сè повеќе го наоѓа патот до европските и другите кујни и полиците за зачини. Ова растение е најдобро познато како зачин за многу јадења, но е многу повеќе од тоа.
Кога станува збор за кашлица и болки во грлото, кај народот е најпознатиот лек за овие тегоби, а кој се приготвува од коренот на бел слез. Чајот од оваа билка ја обложува слузокожата, па освен кај кашлица, помага и кај чир на желудник, акни и други ...
Циметот содржи цинамалдехид, соединение кое му дава карактеристичен мирис и вкус на зачинот, како и здрави својства. Студиите покажуваат дека циметот има антимикробно, антиинфламаторно, антидијабетично, антиканцерогено дејство.
Иако несаканите ефекти не се чести, камилицата може да предизвика повраќање, поспаност и алергиски реакции, како што се проблеми со дишењето, иритација или оток на усните, на јазикот или на лицето.
Овој чај помага при превенцијата на рак и деменција… Се препорачува, во чаевите да додавате куркума. Овој зачин е главен за сите во Индија и се користи како древен лек веќе стотина години наназад.