TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Интегрално: Уредбата за финансиска поддршка на приватниот сектор во кризата со ковид-19

360 степени - 08.04.2020

Во продолжение интегрално ја објавуваме содржината на Уредбата со законска сила за финансиска поддршка на приватниот сектор во актуелната криза, објавена во „Службен весник“ број 93 од 7 април 2020 ...

Појаснување: За кои вработени важи условот стариот одмор да се искористи до 31 мај, а дел од новиот до крај на јуни

Скопје24 - 08.04.2020

Уредбата за користење на годишниот одмор која стапи на сила од 4 април 2020 година, предвизвика конфузија во толкувањето не само кај вработените и приватните компании, туку и помеѓу Државниот инспекторат за труд и Сојузот на синдикатите на ...

ССМ контра Инспекторатот за труд: Поради солидарност старите одмори треба да ги искористат сите вработени во приватниот ...

А1 On - 07.04.2020

Сојузот на синдикати на Македонија и Државниот инспекторат за труд различно ја толкуваат Уредбата за користење на годишните одмори во приватните компании. Откако „А1он“ го објави ставот на Државниот инспекторат за труд од каде сметаат дека старите ...

На годишен одмор не мораат сите вработени во приватните компании, Инспекторатот за труд ја појасни Уредбата

Press24 - 07.04.2020

Неискористените годишни одмори од 2019 година како и првиот дел од одморот за 2020 година задолжително треба да го користат само вработените во приватните компании кои ја користат мерката за чување дете до 10 години, бремените и вработените со ...

На вработените од јавниот сектор кои не одат на работа ланскиот одмор им се смета за искористен

+инфо - 07.04.2020

Владата ја донесе Уредбата со законска сила за примена на Законот за вработените во јавниот сектор за време на вонредна состојба согласно која вработените во јавниот сектор кои се работно ангажирани за времетраење на времените мерки за заштита од ...

СИНДИКАТОТ ЗАЧУДЕН ОД УРЕДБАТА ЗА ОДМОРИТЕ - вака нема да биде праведна за сите работници

Фактор - 07.04.2020

Владината Уредба за примена на Законот за работните односи за време на вонредна состојба, каде што новините всушност се однесуваат на користењето на деновите од годишниот одмор од 2019 година и 2020година, го затече Синдикатот, а и голем број од ...

12: Паричен надомест за прекин на работен однос, шестмина со симптоми на Ковид 19 во Охридската болница, до крај на мај ...

Frontline - 07.04.2020

Актуелности од 09 до 12 часот. Шест лица со симптоми на Ковид-19 во болницата во Охрид . Новопоставенот директор на Општата болница во Охрид, д-р Горан Балевски денеска соопшти дека состојбата со заразата со коронавирусот будно се следи, уверувајќи ...

До крајот на мај ќе мора да се искористи стариот одмор, а новиот за 2020 до крајот на јуни

Frontline - 07.04.2020

За работниците вработени во приватниот сектор опфатени од времените мерки за заштита од ширење и превенција од Корона вирус COVID-19, неискористениот дел од годишниот одмор, односно неискористениот годишен одмор од календарската 2019 година, да се ...

На годишен одмор не мораат сите вработени во приватните компании, Инспекторатот за труд ја појасни Уредбата

Скопје инфо - 07.04.2020

Неискористените годишни одмори од 2019 година како и првиот дел од одморот за 2020 година задолжително треба да го користат само вработените во приватните компании кои ја користат мерката за чување дете до 10 години, бремените и вработените со ...

ССМ: Поради солидарност, старите одмори да ги искористат сите вработени во приватниот сектор

Макфакс - 07.04.2020

Сојузот на синдикатите на Македонија и Државниот инспекторат за труд не ја толкуваат исто уредбата за користење на годишните одмори во приватните компании. Од Државниот инспекторат за труд сметаат дека старите одмори и првиот дел од новите годишни ...

ССМ: Поради солидарност, старите одмори да ги искористат сите вработени во приватниот сектор

Точка - 07.04.2020

Сојузот на синдикатите на Македонија и Државниот инспекторат за труд не ја толкуваат исто уредбата за користење на годишните одмори во приватните компании. Од Државниот инспекторат за труд сметаат дека старите одмори и првиот дел од новите годишни ...

ССМ смета дека треба да се искористат старите одмори

Н.Македонија - 07.04.2020

Сојузот на синдикатите на Македонија и Државниот инспекторат за труд не ја толкуваат исто уредбата за користење на годишните одмори во приватните компании. Од Државниот инспекторат за труд сметаат дека старите одмори и првиот дел од новите годишни ...

Влада: Неискористениот дел од годишниот одмор од 2019 година, јавниот сектор може да го искористи до 31 мај 2020

ТВ21 - 07.04.2020

На 37-мата седница Владата ја донесе Уредбата со законска сила за примена на Законот за вработените во јавниот сектор за време на вонредна состојба согласно која вработените во јавниот сектор кои се работно ангажирани за времетраење на времените ...

Стариот одмор мора да се искористи до 31 мај, а новиот за 2020 до 30 јуни

iPortal - 07.04.2020

На сила стапи Уредба за примена на Законот за работните односи за време на вонредна состојба, а новините се однесуваат на користењето на деновите од годишниот одмор од 2019 година и 2020година.

Вработените во јавниот сектор, кои се ослободени од работа, нема да имаат лански одмор

Макфакс - 07.04.2020

На оваа седница Владата ја донесе Уредбата со законска сила за примена на Законот за вработените во јавниот сектор за време на вонредна состојба согласно која вработените во јавниот сектор кои се работно ангажирани за времетраење на времените мерки ...

Нови владини уредби: Нема надоместоци на плата во јавниот сектор, ослободените работници го губат одморот

Фокус - 07.04.2020

На денешната седница Владата донесе Уредба со законска сила за ограничување на исплата на додатоци и надоместоци на плата за вработените во јавниот сектор за време на вонредна состојба. Воедно, Владата донесе Уредба согласно која вработените во ...

Влада: Неискористениот дел од годишниот одмор им се смета за искористен на оние кои се ослободени од работа

А1 On - 07.04.2020

На денешната седница Владата донесе Уредбата со законска сила за примена на Законот за вработените во јавниот сектор за време на вонредна состојба согласно која вработените во јавниот сектор кои се работно ангажирани за времетраење на времените ...

Неискористениот годишен одмор за вработените во јавниот сектор кои се ослободени од работа се смета за искористен

Слободен Печат - 07.04.2020

На денешната седница Владата ја донесе Уредбата со законска сила за примена на Законот за вработените во јавниот сектор за време на вонредна состојба согласно која вработените во јавниот сектор кои се работно ангажирани за времетраење на времените ...

Вработените во администрацијата кои не одат на работа поради коронавирусот, ќе се смета дека го искористиле стариот ...

MakPress - 07.04.2020

На владина седница донесена е Уредба со законска сила за примена на Законот за вработените во јавниот сектор за време на вонредна состојба согласно која вработените во јавниот сектор кои се работно ангажирани за времетраење на времените мерки за ...

Вработените во јавниот сектор неискористениот дел од годишниот одмор од 2019 година може да го искористат до 31 мај

Република - 07.04.2020

Владата ја донесе Уредбата со законска сила за примена на Законот за вработените во јавниот сектор за време на вонредна состојба согласно која вработените во јавниот сектор кои се работно ангажирани за времетраење на времените мерки за заштита од ...

Вработените во јавниот сектор кои се ослободени од работа нема да имаат лански одмор

Точка - 07.04.2020

На оваа седница Владата ја донесе Уредбата со законска сила за примена на Законот за вработените во јавниот сектор за време на вонредна состојба согласно која вработените во јавниот сектор кои се работно ангажирани за времетраење на времените мерки ...

Ланскиот одмор на вработените од јавниот сектор кои не одат на работа, им се смета за искористен

Нетпрес - 07.04.2020

Владата ја донесе Уредбата со законска сила за примена на Законот за вработените во јавниот сектор за време на вонредна состојба согласно која вработените во јавниот сектор кои се работно ангажирани за времетраење на времените мерки за заштита од ...

Вработените во јавниот сектор, кои се ослободени од работа, нема да имаат лански одмор

Н.Македонија - 07.04.2020

На оваа седница Владата ја донесе уредбата со законска сила за примена на Законот за вработените во јавниот сектор за време на вонредна состојба во согласност со која вработените во јавниот сектор, кои работно се ангажирани за времетраење на ...

КОЈ, КОГА И ДО КОГА ЌЕ ГО КОРИСТИ ОДМОРОТ - познати сите детали за вработените и од јавниот и од приватниот сектор

Фактор - 08.04.2020

Владата конечно се изјасни околу тоа како годишните одмори ќе ги користат вработените во јавниот сектор. На својата вчерашна седнива таа донела Уредба со законска сила за примена на Законот за вработените во јавниот сектор за време на вонредна ...

Вработените во јавниот сектор кои се ослободени од работа нема да имаат лански одмор

MTM - 08.04.2020

На оваа седница Владата ја донесе Уредбата со законска сила за примена на Законот за вработените во јавниот сектор за време на вонредна состојба согласно која вработените во јавниот сектор кои се работно ангажирани за времетраење на времените мерки ...

Стариот одмор ќе се користи до крај на мај, а дел од новиот до крај на јуни

Слободен Печат - 08.04.2020

Новите правила за користење на годишен одмор се однесуваат за работниците од компаниите од приватниот сектор опфатени од времените мерки за заштита од ширење и превенција од коронавирус. Уредбата за примена на Законот за работните односи за време на ...

Администрацијата од денес ќе работи од 8 до 14 часот, вработените кои биле ослободени од работа го губат правото на ...

Скопје24 - 08.04.2020

Владата донесе промена на одлуката за утврдување на распоредот на работното време во Владата, министерствата и другите органи на джравата со која почетокот на работното време е во 08:00 часот, а завршетокот во 14:00 часот.

Нема лански одмор за вработените во јавниот сектор кои се ослободени од работа

Скопје инфо - 08.04.2020

На оваа седница Владата ја донесе Уредбата со законска сила за примена на Законот за вработените во јавниот сектор за време на вонредна состојба согласно која вработените во јавниот сектор кои се работно ангажирани за времетраење на времените мерки ...

Владата појасни: До 31 мај јавниот сектор да го искористи вториот дел од одморот за 2019 година

+инфо - 08.04.2020

Вработените во јавниот сектор кои се работно ангажирани за времетраење на времените мерки за заштита од ширење и превенција од коронавирус КОВИД-19, неискористениот дел од годишниот одмор од 2019 година може да го искористат до 31 мај годинава, ...

До 31 мај јавниот сектор да го искористи вториот дел од одморот за 2019 година

Нетпрес - 08.04.2020

Вработените во јавниот сектор кои се работно ангажирани за времетраење на времените мерки за заштита од ширење и превенција од коронавирус КОВИД-19, неискористениот дел од годишниот одмор од 2019 година може да го искористат до 31 мај годинава, ...

Вработени во јавниот сектор кои се ослободени од работа годишниот одмор од 2019, ќе им се смета за искористен

Локално - 08.04.2020

Владата ја донесе уредбата со законска сила за примена на Законот за вработените во јавниот сектор за време на вонредна состојба во согласност со која вработените во јавниот сектор, кои работно се ангажирани за времетраење на привремените мерки за ...

Неискористениот дел од годишниот одмор работно ангажираните во јавниот сектор може да го искористат до 31 мај

OhridNews - 08.04.2020

Владата донесе Уредба со законска сила за примена на Законот за вработените во јавниот сектор за време на вонредна состојба согласно која вработените во јавниот сектор, кои се работно ангажирани за времетраење на времените мерки за заштита од ширење ...

Вработените во судската служба неискористениот дел од годишниот одмор да го искористат до 31 мај годинава

Слободен Печат - 08.04.2020

На предлог на Министерството за правда, Владата денеска донесе Уредба со законска сила за примена на Законот за судска служба за време на вонредна состојба, со која вработените во судска служба кои се работно ангажирани за времетраењето на времените ...

Судската и обвинителската служба има право да го искористи ланскиот одмор до крајот на мај

А1 On - 08.04.2020

На предлог на Министерството за правда, Владата денеска донесе Уредба со законска сила за примена на Законот за судска служба за време на вонредна состојба, со која вработените во судска служба кои се работно ангажирани за времетраењето на времените ...

Стариот одмор мора да се искористи до 31 мај, а новиот за 2020 до 30 јуни

Женски магазин - 08.04.2020

На сила стапи Уредба за примена на Законот за работните односи за време на вонредна состојба, а новините се однесуваат на користењето на деновите од годишниот одмор од 2019 година и 2020година.

И на судските службеници ќе им се смета дека им е искористен стариот одмор поради мерките за коронавирус

MakPress - 08.04.2020

На предлог на Министерството за правда, Владата денеска донесе Уредба со законска сила за примена на Законот за судска служба за време на вонредна состојба, со која вработените во судска служба кои се работно ангажирани за времетраењето на времените ...

Старите одмори само на ослободените од работа се сметаат за искористени, останатите ќе може да ги користат

А1 On - 08.04.2020

Родители на деца до 10 години, трудници и хронично болни кои се ослободени од работа по воведувањето на мерките за заштита и спречување на ширењето на коронавирусот, задолжително треба да го искористат заостанатиот дел од ланскиот одмор и првиот дел ...

Владата донесе нови правила за годишниот одмор на администрацијата

еМагазин - 09.04.2020

Вработените во јавниот сектор кои се работно ангажирани за времетраење на мерките за заштита од ширење и превенција од корона вирусот (COVID – 19), неискористениот дел од годишниот одмор од календарската 2019 година може да го искористат до 31 мај ...