TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Никогаш нема да удриме жена, тоа го прават слаби и исфрустрирани мажи: Јавните личности против семејно насилство

Женски магазин - 26.11.2020

Сопругот ме тепаше, а потоа ме влечеше по земја. Ме маваше со разни предмети. Агресијата ја пренесуваше и на децата. Со месеци бев во домашен притвор. Ова е исповед на една жена изложена на семејно насилство. Ги има многу. Но, повеќето од нив молчат.

Мламбо-Нгчука, UN Women: Доколку постои волја, постои и начин да се стави крај на насилството врз жените

Радио МОФ - 26.11.2020

По повод отпочнувањето на годинешната кампања „16 дена активизам против родово базирано насилство“под слоганот „Кажи НЕ на насилството врз жени и девојчиња“, своја изјава даде извршната директорка на UN Women, Пумзиле Мламбо-Нгчука.

Ковид кризата го зголеми семејното насилство во Струмица

Телма - 26.11.2020

84 годишна жена којашто била физички и психички малтретирана од својот внук е најстарата жртва на семејно насилство којашто била сместена во Шелтер центар во Струмица. Жената престојувала одреден период во текот на летото, велат од организацијата ...

Во Струмица расте бројот на жртвите на семејно насилство

24 Вести - 26.11.2020

Околу 200 жени од Струмичко од почетокот годинава досега пријавиле елементи на семејно насилство до надлежните институции, а околу 70-тина од нив побарале стручна помош и сместени во шелтер центарот во Струмица.

ХК: Новиот закон против насилството врз жените и семејството е добра основа, институциите да се подготват за целосна ...

А1 On - 25.11.2020

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека најавениот закон за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство е добра основа за унапредување на борбата против овој тип насилство, но посочуваат дека тој целосно треба да се ...

Новиот закон против насилството врз жените и семејството е добра основа, институциите да се подготват за целосна ...

24Инфо - 25.11.2020

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека најавениот закон за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство е добра основа за унапредување на борбата против овој тип насилство, но посочуваат дека тој целосно треба да се ...

Хeлсиншки: Новиот закон против насилството врз жените и семејството е добра основа, институциите да се подготват за ...

Фокус - 25.11.2020

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека најавениот закон за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство е добра основа за унапредување на борбата против овој тип насилство, но посочуваат дека тој целосно треба да се ...

ХК: Новиот закон против насилството врз жените и семејството е добра основа, институциите да се подготват за целосна ...

Бриф - 25.11.2020

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека најавениот закон за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство е добра основа за унапредување на борбата против овој тип насилство, но посочуваат дека тој целосно треба да се ...

ХК: За џабе е нов закон ако полицијата не интервенира

МКД - 25.11.2020

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека најавениот закон за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство е добра основа за унапредување на борбата против овој тип насилство, но посочуваат дека тој целосно треба да се ...

ХК: Новиот закон против насилството врз жените и семејството е добра основа, институциите да се подготват за целосна ...

Кумановски м. - 25.11.2020

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека најавениот закон за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство е добра основа за унапредување на борбата против овој тип насилство, но посочуваат дека тој целосно треба да се ...

ХК: Новиот закон против насилството врз жените и семејството е добра основа, институциите да се подготват за целосна ...

Либертас - 25.11.2020

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека најавениот закон за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство е добра основа за унапредување на борбата против овој тип насилство, но посочуваат дека тој целосно треба да се ...

ХК: Новиот закон против насилството врз жените и семејството е добра основа

Телма - 25.11.2020

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека најавениот закон за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство е добра основа за унапредување на борбата против овој тип насилство, но посочуваат дека тој целосно треба да се ...

Хелсиншки: Новиот Закон против насилство врз жените и семејното насилство е позитивен чекор

Опсервер - 25.11.2020

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека новиот закон против насилство врз жените и семејното насилство е позитивен чекор и дека институциите треба да се подготват за негова доследна примена.

Хелсиншки: Новиот Закон против насилство врз жените и семејното насилство е позитивен чекор

Вечер - 25.11.2020

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека новиот закон против насилство врз жените и семејното насилство е позитивен чекор и дека институциите треба да се подготват за негова доследна примена.

ХК: Најавата за законот за спречување и заштитаод насилство врз жените и семејното насилство е добра основа, но треба и ...

Локално - 25.11.2020

Најавата за законот за спречување и заштитаод насилство врз жените и семејното насилство е добра основа за унапредување на борбата против овој тип насилство, но тој целосно треба да се применува, заради што сите институции кои имаат надлежности во ...

Семејното насилство е најзастапен облик на насилство врз жените во Грција

А1 On - 25.11.2020

Осум од десет жени кои пријавиле насилство во Грција, како во периодот од 1 ноември 2019 година до 31 октомври 2020 година, така и за време на првиот карантин, биле жртви на семејно насилство, а во повеќе од половината случаи, пријавата се ...

Семејното насилство е најзастапен облик на насилство врз жените во Грција

Опсервер - 25.11.2020

– Осум од десет жени кои пријавиле насилство во Грција, како во периодот од 1 ноември 2019 година до 31 октомври 2020 година, така и за време на првиот карантин, биле жртви на семејно насилство, а во повеќе од половината случаи, пријавата се ...

Хелсиншки: Законот против насилството врз жените и семејството е добра основа – потребна е целосна примена

Нова ТВ - 25.11.2020

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека најавениот закон за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство е добра основа за унапредување на борбата против овој тип насилство, но посочуваат дека тој целосно треба да се ...

Гутереш бара да се стави крај на пандемијата на родово-базирано насилство

24Инфо - 25.11.2020

Генералниот секретар на ООН Антонио Гутереш посочи дека насилството врз жени и девојчиња ширум светот стои на патот на остварувањата на човековите права и дека пандемијата на коронавирусот го направи овој проблем уште појасен, како и потребата од ...

Хелсиншки: Новиот Закон против насилство врз жените и семејното насилство е позитивен чекор

MTM - 25.11.2020

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека новиот закон против насилство врз жените и семејното насилство е позитивен чекор и дека институциите треба да се подготват за негова доследна примена.

Меѓународен ден за борба против насилството врз жените

Академик - 25.11.2020

16 дена активизам против родово базирано насилство е годишна меѓународна кампања, која започнува на 25 ноември – Меѓународниот ден за борба против насилството врз жените, и трае до 10 декември – Денот на човековите права.

Заев: Сите имаме општествена одговорност да создаваме атмосфера во која насилството врз жените е неприфатливо

Нова ТВ - 25.11.2020

Меѓународниот ден за елиминација на насилство врз жените, низ портокаловата боја на кампањата „16 дена активизам“, нѐ потсетува дали и колку сме придонеле во борбата против насилството врз жените, истакнува премиерот Заев по повод одбележувањето на ...

ЕССЕ: Без целосна примена на новиот закон, нема да има промена во заштитата на жртвите на насилство

24Инфо - 25.11.2020

Здружението за еманципација, солидарност и еднаквост на жените ЕССЕ смета дека носење нов закон за спречување и заштита од насиство врз жените и семејно насилство нема да ги реши проблемите, доколку одредбите од законот не се применуваат.

ЕССЕ: Нема да запре родовото насилство без целосна примена на новиот закон

Слободен Печат - 25.11.2020

Здружението за еманципација, солидарност и еднаквост на жените ЕССЕ смета дека носење нов закон за спречување и заштита од насиство врз жените и семејно насилство нема да ги реши проблемите, доколку одредбите од законот не се применуваат.

ЕССЕ: Без целосна примена на новиот закон, нема да има промена во заштитата на жртвите на насилство

Телма - 25.11.2020

Здружението за еманципација, солидарност и еднаквост на жените ЕССЕ смета дека носење нов закон за спречување и заштита од насиство врз жените и семејно насилство нема да ги реши проблемите, доколку одредбите од законот не се применуваат.

Гутереш бара да се стави крај на пандемијата на родово-базирано насилство

Курир - 25.11.2020

Генералниот секретар на ООН Антонио Гутереш посочи дека насилството врз жени и девојчиња ширум светот стои на патот на остварувањата на човековите права и дека пандемијата на коронавирусот го направи овој проблем уште појасен, како и потребата од ...

ХК: Новиот закон против насилството врз жените и семејството е добра основа, институциите да се подготват за целосна ...

MakPress - 25.11.2020

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека најавениот закон за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство е добра основа за унапредување на борбата против овој тип насилство, но посочуваат дека тој целосно треба да се ...

Шахпаска: Не 16  туку 365 дена да работиме на прашањето на насилството, родово-базираното и семејното насилство

Слободен Печат - 25.11.2020

Во организација на Министерството за труд и социјална политика, а по повод одбележување на Меѓународниот ден за борба против насилство врз жените – 25 ноември денеска се оддржа онлајн настан насловен „Нулта Толеранција за насилството врз жените и ...

Гутереш бара да се стави крај на пандемијата на родово-базирано насилство

Нетпрес - 25.11.2020

Генералниот секретар на ООН Антонио Гутереш посочи дека насилството врз жени и девојчиња ширум светот стои на патот на остварувањата на човековите права и дека пандемијата на коронавирусот го направи овој проблем уште појасен, како и потребата од ...

Хелсиншки: Новиот Закон против насилство врз жените и семејното насилство е позитивен чекор

Точка - 25.11.2020

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека новиот закон против насилство врз жените и семејното насилство е позитивен чекор и дека институциите треба да се подготват за негова доследна примена.

Гутереш бара да се стави крај на пандемијата на родово-базирано насилство

Кумановски м. - 25.11.2020

Генералниот секретар на ООН Антонио Гутереш посочи дека насилството врз жени и девојчиња ширум светот стои на патот на остварувањата на човековите права и дека пандемијата на коронавирусот го направи овој проблем уште појасен, како и потребата од ...

Гутереш бара да се стави крај на пандемијата на родово-базирано насилство

А1 On - 25.11.2020

Генералниот секретар на ООН Антонио Гутереш посочи дека насилството врз жени и девојчиња ширум светот стои на патот на остварувањата на човековите права и дека пандемијата на коронавирусот го направи овој проблем уште појасен, како и потребата од ...

Семејното насилство е најзастапен облик на насилство врз жените во Грција

Слободен Печат - 25.11.2020

Осум од десет жени кои пријавиле насилство во Грција, во периодот од 1 ноември во 2019 година до 31 октомври 2020 година, биле жртви на семејно насилство, а во повеќе од пола во случаите, пријавата се однесувала на нивниот сегашен или поранешен ...

Шахпаска на онлајн настан по повод 25 ноември – Меѓународниот ден против насилство врз жените: Сите ние, не 16  туку ...

24Инфо - 25.11.2020

Во организација на Министерството за труд и социјална политика, а по повод одбележување на Меѓународниот ден за борба против насилство врз жените – 25 ноември денеска се оддржа онлајн настан насловен „Нулта Толеранција за насилството врз жените и ...

Се зголемува бројот на случаи на фемицид во Германија

24Инфо - 25.11.2020

Секој ден маж во Германија се обидува да ја убие сопругата или партнерката, а секој трет ден има убиство, покажуваат најновите статистички податоци во таа земја. Шефот на канцеларијата за борба против семејното насилство во Министерството за правда ...

Се зголемува бројот на случаи на фемицид во Германија

Кумановски м. - 25.11.2020

Секој ден маж во Германија се обидува да ја убие сопругата или партнерката, а секој трет ден има убиство, покажуваат најновите статистички податоци во таа земја. Шефот на канцеларијата за борба против семејното насилство во Министерството за правда ...

Шахпаска: Сите ние, не 16 туку 365 дена да работиме на прашањето на насилството

Кумановски м. - 25.11.2020

Во организација на Министерството за труд и социјална политика, а по повод одбележување на Меѓународниот ден за борба против насилство врз жените – 25 ноември денеска се оддржа онлајн настан насловен „Нулта Толеранција за насилството врз жените и ...

Шахпаска: Не 16, туку 365 дена да работиме на прашањето за секаков вид насилство

Frontline - 25.11.2020

Во организација на Министерството за труд и социјална политика, а по повод одбележување на Меѓународниот ден за борба против насилство врз жените – 25 ноември денеска се оддржа онлајн настан насловен „Нулта Толеранција за насилството врз жените и ...

Се зголемува бројот на случаи на фемицид во Германија

Опсервер - 25.11.2020

– Секој ден маж во Германија се обидува да ја убие сопругата или партнерката, а секој трет ден има убиство, покажуваат најновите статистички податоци во таа земја. Шефот на канцеларијата за борба против семејното насилство во Министерството за ...

Шахпаска: Сите ние, не 16 туку 365 дена да работиме на прашањето на насилството, родово-базираното и семејното ...

Опсервер - 25.11.2020

– За да се овозможи соодветен одговор на сите форми на насилство врз жени и девојчиња потребно е спроведување сеопфатна политика за борба против насилството, политики кои ќе бидат елемент на демократското и транспарентно владеење, кое ја чини ...

Заев: Многу е важно жените да не молчат, да кажат НЕ на насилството и веднаш да пријават

Слободен Печат - 25.11.2020

Сите ние, а особено, ние мажите, имаме општествена одговорност да создаваме атмосфера во која насилството врз жените е неприфатливо и срамно, напиша премиерот Зоран Заев на „Фејсбук” по повод Меѓународниот ден за елиминација на насилство врз жените.

Заев: Имаме одговорност да создаваме атмосфера во која насилството врз жените е неприфатливо

Press24 - 25.11.2020

Сите ние, а особено, ние мажите, имаме општествена одговорност да создаваме атмосфера во која насилството врз жените е неприфатливо и срамно, напиша премиерот Зоран Заев на „Фејсбук“ по повод Меѓународниот ден за елиминација на насилство врз жените.

Шахпаска: Сите ние, не 16 туку 365 дена да работиме на прашањето на насилството, родово-базираното и семејното ...

Press24 - 25.11.2020

За да се овозможи соодветен одговор на сите форми на насилство врз жени и девојчиња потребно е спроведување сеопфатна политика за борба против насилството, политики кои ќе бидат елемент на демократското и транспарентно владеење, кое ја чини ...

Шахпаска: Сите ние, не 16 туку 365 дена да работиме на прашањето на насилството, родово-базираното и семејното ...

А1 On - 25.11.2020

За да се овозможи соодветен одговор на сите форми на насилство врз жени и девојчиња потребно е спроведување сеопфатна политика за борба против насилството, политики кои ќе бидат елемент на демократското и транспарентно владеење, кое ја чини ...

Заев на ФБ: Имаме одговорност да создаваме атмосфера во која насилството врз жените е неприфатливо

24Инфо - 25.11.2020

Сите ние, а особено, ние мажите, имаме општествена одговорност да создаваме атмосфера во која насилството врз жените е неприфатливо и срамно, напиша премиерот Зоран Заев на „Фејсбук” по повод Меѓународниот ден за елиминација на насилство врз жените.

Заев: Ние мажите, имаме општествена одговорност да создаваме атмосфера во која насилството врз жените е неприфатливо и ...

Либертас - 25.11.2020

Сите ние, а особено, ние мажите, имаме општествена одговорност да создаваме атмосфера во која насилството врз жените е неприфатливо и срамно, напиша премиерот Зоран Заев на „Фејсбук” по повод Меѓународниот ден за елиминација на насилство врз жените.

ЕССЕ: Без целосна примена на новиот закон, нема да има промена во заштитата на жртвите на насилство

А1 On - 25.11.2020

Здружението за еманципација, солидарност и еднаквост на жените ЕССЕ смета дека носење нов закон за спречување и заштита од насиство врз жените и семејно насилство нема да ги реши проблемите, доколку одредбите од законот не се применуваат.

Заев: Имаме одговорност да создаваме атмосфера во која насилството врз жените е неприфатливо

А1 On - 25.11.2020

Сите ние, а особено, ние мажите, имаме општествена одговорност да создаваме атмосфера во која насилството врз жените е неприфатливо и срамно, напиша премиерот Зоран Заев на „Фејсбук“ по повод Меѓународниот ден за елиминација на насилство врз жените.

Гутереш по повод Светскиот ден за борба против насилство врз жените: Да ставиме крај на пандемијата на родово-базирано ...

Слободен Печат - 25.11.2020

Генералниот секретар на Обединетите Нации (ОН), Антонио Гутереш посочи дека насилството врз жени и девојчиња ширум светот стои на патот на остварувањата на човековите права и дека пандемијата на коронавирусот го направи овој проблем уште појасен, ...

Се зголемува бројот на случаи на фемицид во Германија

А1 On - 25.11.2020

Секој ден маж во Германија се обидува да ја убие сопругата или партнерката, а секој трет ден има убиство, покажуваат најновите статистички податоци во таа земја. Шефот на канцеларијата за борба против семејното насилство во Министерството за правда ...