TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Лекот Метформин на Мерк е испитан-не содржи супстанца која предизвикува рак

Нова ТВ - 09.12.2019

Компанијата Мерк спровела детални анализи на лекот Метформин за можно присуство на нитрозамин (НДМА) на барање на европските здравствени регулаторни органи и во ниту една серија не е пронајдена оваа супстанца, информираат од Варус ДООЕЛ Скопје кои ...

ФДА испитува дали лекот Метформин за дијабетес содржи супстанца што предизвикува рак

Нова ТВ - 08.12.2019

Американската Агенција за лекови (ФДА) започна со тестирање примероци на лекот за дијабетес Метформин за да се испита дали содржи супстанца Н-нитросодиметиламин(НДМА), која предизвикува рак, соопшти ФДА, а пренесоа медиумите во САД.