TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Ги празнуваме Светите петнаесет Тивериополски маченици: Теодор, Тимотеј, Комасиј, Евсевиј, Петар, Јован, Сергиј, ...

4NEWS - 11.12.2023

За време на владењето на императорот Јулијан Отстапник (361-363) беше извршен страшен прогон на христијаните. Тогаш во целата Римска империја беа издадени посебни наредби и беа испраќани луѓе да ги спроведуваат.

Утре се празнуваат овие светители

Курир - 20.12.2023

Преподобен Патапиј Преподобен Патапиј Роден е е и воспитан во верата и во страв Божји во Тива Мисирска од благоверни родители. Рано ја увиде и ја презре суетата на овој свет и се оддалечи во Мисирската пустина, каде што се предаде на подвиг на ...

УТРЕ СЕ СЛАВИ СВ. 15 ТИВЕРИОПОЛСКИ МАЧЕНИЦИ: Празникот е посветен на 15-те струмички свештеномаченици

Денешен - 10.12.2023

Меѓу македонските светители-маченци што Македонската православна црква ги празнува со посебно внимание спаѓаат и Петнаесетте свештеномаченици од Тивериопол (Струмица). Во Службата за нив се вели дека преку нив стана сенародно просветлување на ...

Денеска се празнува Преподобна Ана – ја биеја, а потоа ја фрлија во затвор, каде што ја предаде душата на Бога

Екран - 11.12.2023

Преподобна Ана Благородна жена. По смртта на својот маж прими потстриг од Св. Стефан Нови. Царот Копроним ја наговараше да рече дека имала недозволени односи со Св. Стефан за да може да го унижи пред народот.

Денеска ги празнуваме Свети петнаесет Тивериополски маченици

Слободен Печат - 11.12.2023

За време на владењето на императорот Јулијан Отстапник (361-363) беше извршен страшен прогон на христијаните. Тогаш во целата Римска империја беа издадени посебни наредби и беа испраќани луѓе да ги спроведуваат.

ДЕНЕСКА Е СВ. 15 ТИВЕРИОПОЛСКИ МАЧЕНИЦИ: Празникот посветен на 15-те струмички свештеномаченици

Денешен - 11.12.2023

Денеска е 28 ноември (стар стил) и се слави Свети Петнаесет Тивериополски (струмички) свештеномаченици. За време на владењето на императорот Јулијан Отстапник (361-363) беше извршен страшен прогон на христијаните.

Денеска се празнуваат овие светители

Нетпрес - 11.12.2023

Преподобниот маченик Стефан Нови Како некогаш Ана, мајката на Самуил, и Стефановата мајка Ана Го молеше Бога да ѝ подари еден син. Молејќи се така еднаш во црквата Влахерна пред иконата на Пресвета Богородица, ја фати лесен сон, во којшто Ја виде ...