TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Мадрид забрани 32% од автомобилите во некои делови од градот

Иновативност - 06.12.2018

Минатиот петок стапија во сила новите контролни мерки за емисијата на штетни гасови од возилата во Мадрид. Тоа резултираше со намалување на сообраќајот во некои делови од градот за 32%. Новите правила вклучуваат строги забрани кои возила можат да ...

Дизел-забрани: Пораз на обичните луѓе

Deutsche Welle - 06.12.2018

Јаглерод диоксид, микрочестички, азотни оксиди - сето нездраво, неодговорно, неморално! Затоа возачите на дизел-возила во Германија сега ги очекува своевидна експропријација. Коментар на Анѓелко Шубиќ.

Без жртва, нема почист воздух

Независен - 06.12.2018

Сања Наумовска Истиот ден кога во Скопје и во уште неколку македонски града беа регистрирани пиковите на најголема загаденост на воздухот во сезонава, со десетпати повисоки вредности на ПМ10 честичките од максимално дозволените, Царинската управа ја ...

Мадрид забрани 32% од автомобилите во некои делови од градот

Студенти - 06.12.2018

Минатиот петок стапија во сила новите контролни мерки за емисијата на штетни гасови од возилата во Мадрид. Тоа резултираше со намалување на сообраќајот во некои делови од градот за 32%. Новите правила вклучуваат строги забрани кои возила можат да ...

Мадрид со забрана за стари дизел и бензински автомобили

USB - 05.12.2018

Шпанската престолнина Мадрид воведе строги рестрикции кога станува збор за пристап на автомобилите загадувачи до централниот дел на градот, а целта е намалување на загадувањето на воздухот за 40%.

Скопје се гуши, расте загадувањето, а расте и увозот на стари автомобили

Скопје инфо - 05.12.2018

Едни од поголеми загадувачи на воздухот се издувните гасови од старите возила кои се увезени во последните 5 години. Овој увоз на половни воозила беше овозможен со одлука на Владата и покрај предупредувањата на увозниците на автомобили на ...

Расте загадувањето, а расте и увозот на крнтии

Независен - 05.12.2018

Податоците на Царинската управа покажуваат дека годинава до септември се увезени 21.069 половни автомобили, што е 5.286 стари возила повеќе отколку за девет месеци лани. „Не се регистрирани сите увезени возила.