TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Утврден концептот по кој ќе се усогласуваат учебниците во Северна Македонија и Грција

Телма - 25.03.2019

Темите во учебниците во Северна Македонија и Грција за кои ќе се констатираа дека е потребна реинтерпретација за да се избегне формулација на иредентизам или анимозитет кон другата срана ќе се прави според принципите на УНЕСКО и Советот на Европа ...

Комисијата за учебниците со забелешка за содржините во грчките учебници за граѓанската војна во Грција

24 Вести - 25.03.2019

Постои приближување на позициите на Заедничкиот интердисциплинарен комитет на експерти меѓу нашата земја и Грција во делот на стратегијата за надминување на разликите околу учебниците. Ова е заклучокот кои произлезе од последната средба на работните ...

Историска ревизија – македонското минато се прекројува според грчките желби

Алфа - 25.03.2019

Протерувањето на Егејците, грчката граѓанска војна, балканските војни. Ова се само дел од историските настани кои најверојатно ќе претрпат ревизија. Македонските експерти не откриваат детали но велат дека со грчките колеги се договориле дека треба ...

Македонската страна засега со 20 страни забелешки на грчките учебници

Алсат-М - 25.03.2019

Учебниците по историја и по географија за основно и за средно образование први ќе се менуваат според Договорот од Преспа. По дводневниот состанок викендов, членовите на Интердисциплинарниот комитет на експерти за историски, археолошки и образовни ...

Се бара начин за формулирање на одредени историски настани, а не нивно исфрлање од учебниците

МКД - 25.03.2019

Изнаоѓање конкретни формулации за одредени настани од историјата кои ќе бидат прифатливи и за македонската и за грчката страна, со цел да се избегне меѓусебен анимозитет е заклучокот од втората средба на Заедничкиот интердисциплинарен комитет на ...

Ново толкување на немилите настани од македонско-грчката историја

Р.С.Европа - 25.03.2019

Во учебниците треба да се избегнува она што претставува анимозитет, непријатност. Односно, ако имате еден настан кој бил „немил“ за едната страна, да не биде веќе така третиран, вели амбасадорот Виктор Габер, копретседавач на македонскиот дел на ...

Немилите настани од македонската и грчката историја ќе се објаснат на пофин начин во учебниците

Сакам да кажам - 25.03.2019

Заедничкиот интердисциплинарен комитет на македонски и грчки експерти оформен согласно Договорот од Преспа на 22 и 23 март имал средба на која било навлезено конкретно во материјата на учебниците по историја и географија за средно и основно ...

ЗИКЕ: Од учебниците нема да се вади, туку ќе се реинтерпретира

365 - 25.03.2019

Интензивирање на активностите во насока на преформулирање на историските настани на начин што нема да предизвикува меѓусебен анимозитет и ќе биде прифатлив и за македонската и за грчката страна, е правецот во кој ќе работи Заедничкиот ...

Какви промени ќе претрпат учебниците по Историја и Географија?

Канал5 - 25.03.2019

Во учебниците треба да се избегнуваат непријатни формулации и кај грчката и кај македонската страна. Со цел правилно да се едуцираат новите генерација ова го соопшти шефот на македонскиот тим Виктор Габер по дводневниот состанок на македонско – ...

МАКЕДОНСКО-ГРЧКИОТ КОМИТЕТ СЕУШТЕ НЕ ДЕБАТИРАЛ ЗА КОНКРЕТНИ ПРАШАЊА Ништо нема да се исфрли од учебниците само ...

Вечер - 25.03.2019

Експертите ќе бараат начин да вметнат конкретни формулации за одредени настани од историјата, кои ќе бидат прифатливи и за македонска и за грчка страна, на начин на кој ќе се избегне анимозитет, но нема да се исфрлаат содржини.

Како ќе се надминат разликите со Грците околу учебниците?

Фактор - 25.03.2019

Има приближување на позициите на Заедничкиот интердисциплинарен комитет на експерти меѓу Македонија и Грција во делот на стратегијата за надминување на разликите околу учебниците. Ова е заклучокот од последната средба на работните групи која се ...

Учебниците ќе се менуваат во духот на Преспанскиот договор: Ќе се отстрануваат формулации кои создаваат непријатност

ММС - 25.03.2019

Викендов Скопје беше домаќин на вториот состанок на Заедничкиот интердисциплинарен комитет на експерти за историски, археолошки и образовни прашања, кој беше формиран согласно Преспанскиот договор.

Габер: Приближени ставовите околу концептите, на следната средба ќе се работи на конкретни прашања

1tv - 25.03.2019

На дводневната втора по ред средба на Заедничкиот интердисциплинарен комитет за историски, образовни и археолошки прашања на Северна Македонија и на Грција што се одржа во Скопје минатиот викенд, се приближени ставовите во однос на концептите на ...

Грчко-македонскиот комитет: Новите генерации да се образуваат во духот на европските вредности

Канал5 - 24.03.2019

Македонско – грчката комисија на дводневната средба во кусо соопштение кинформираше дека со грчката страна разговарале за наставните програми и учебниците што се во употреба и нивно усогласување со Преспанскиот договор.

Утврден концептот по кој ќе се усогласуваат учебниците во Северна Македонија и Грција

Press24 - 25.03.2019

Темите во учебниците во Македонија и Грција за кои ќе се констатираа дека е потребна реинтерпретација за да се избегне формулација на иредентизам или анимозитет кон другата срана ќе се прави според принципите на УНЕСКО и Советот на Европа кои ...

Учебниците по Историја и географија први ќе се менуваат со Договорот од Преспа

Press24 - 25.03.2019

Учебниците по историја и по географија за основно и за средно образование први ќе се менуваат според Договорот од Преспа. По дводневниот состанок викендов, членовите на Интердисциплинарниот комитет на експерти за историски, археолошки и образовни ...

Габер: Приближени ставовите на македонско-грчкиот комитет околу концептите

24Инфо - 25.03.2019

На дводневната втора по ред средба на Заедничкиот интердисциплинарен комитет за историски, образовни и археолошки прашања на Северна Македонија и на Грција што се одржа во Скопје минатиот викенд, се приближени ставовите во однос на концептите на ...

Наставните програми и учебниците во фокусот на раговорите на вториот состанок на Заедничкиот комитет на експерти од ...

Локално - 23.03.2019

Новите генерации во двете земји и во регионот да се едуцираат во духот на европските вредности на солидарност, доверба и меѓусебна соработка, потврдија одлучна заложба делегациите Северна Македонија и на Грција на Вториот состанок на Заедничкиот ...

Наставните програми и учебниците во фокусот на раговорите на вториот состанок на Заедничкиот комитет на експерти од ...

Опсервер - 24.03.2019

Новите генерации во двете земји и во регионот да се едуцираат во духот на европските вредности на солидарност, доверба и меѓусебна соработка, потврдија одлучна заложба делегациите Северна Македонија и на Грција на Вториот состанок на Заедничкиот ...

Габер: Приближени ставовите околу концептите, на следната средба ќе се работи на конкретни прашања

MakPress - 25.03.2019

На дводневната втора по ред средба на Заедничкиот интердисциплинарен комитет за историски, образовни и археолошки прашања на Македонија и на Грција што се одржа во Скопје минатиот викенд, се приближени ставовите во однос на концептите на двете ...

Се договараат нови наставни програми за новите генeрации во нашата земја и Грција

еМагазин - 24.03.2019

Новите генерации во двете земји и во регионот да се едуцираат во духот на европските вредности на солидарност, доверба и меѓусебна соработка, потврдија одлучна заложба делегациите Северна Македонија и на Грција на Вториот состанок на Заедничкиот ...

Габер: Приближени ставовите околу концептите, на следната средба ќе се работи на конкретни прашања

Локално - 25.03.2019

На дводневната втора по ред средба на Заедничкиот интердисциплинарен комитет за историски, образовни и археолошки прашања на Северна Македонија и на Грција што се одржа во Скопје минатиот викенд, се приближени ставовите во однос на концептите на ...

И Грција ќе ги менува своите учебници „во духот на Преспанскиот договор“

Фактор - 24.03.2019

И gрчките учебници по историја ќе се менуваат согасно Преспанскиот договор, бидејќи „н овите генерации во двете земји и во регионот треба да се едуцираат во духот на европските вредности на солидарност, доверба и меѓусебна соработка“, потврди ...

Габер: На следната средба ќе се работи на конкретни прашања

Независен - 25.03.2019

На дводневната втора по ред средба на Заедничкиот интердисциплинарен комитет за историски, образовни и археолошки прашања на Северна Македонија и на Грција што се одржа во Скопје минатиот викенд, се приближени ставовите во однос на концептите на ...

Македонски и грчки експерти ги кројат учебниците, наставните програми и карти

Сител - 24.03.2019

Новите генерации во двете земји и во регионот да се едуцираат во духот на европските вредности на солидарност, доверба и меѓусебна соработка, потврдија одлучна заложба делегациите Северна Македонија и на Грција на Вториот состанок на Заедничкиот ...

На Мешовитиот комитет со Грција биле разгледувани учебниците по историја и географија за основно и средно образование

еМагазин - 25.03.2019

На дводневната втора по ред средба на Заедничкиот интердисциплинарен комитет за историски, образовни и археолошки прашања на Северна Македонија и на Грција што се одржа во Скопје минатиот викенд, се приближени ставовите во однос на концептите на ...

грчки експерти ги кројат учебниците, наставните програми и карти

ТВ21 - 24.03.2019

Новите генерации во двете земји и во регионот да се едуцираат во духот на европските вредности на солидарност, доверба и меѓусебна соработка, потврдија одлучна заложба делегациите Северна Македонија и на Грција на Вториот состанок на Заедничкиот ...

Габер: Во учебниците ќе се избегнува анимозитетот во двете насоки

Нова ТВ - 25.03.2019

На дводневната, втора по ред, средба на Заедничкиот интердисциплинарен комитет за историски, образовни и археолошки прашања на Северна Македонија и на Грција што се одржа во Скопје минатиот викенд, се приближени ставовите во однос на концептите на ...

Усогласен работниот план за промена на учебниците согласно Преспанскиот договор

Алфа - 24.03.2019

Новите генерации во двете земји и во регионот „ да се едуцираат во духот на европските вредности на солидарност, доверба и меѓусебна соработка “, се заложија делегациите на Македонија и на Грција на Вториот состанок на Заедничкиот интердициплинарен ...

Заедно со Грција ќе ги адаптираме учебниците, први на тапет историја и географија

+инфо - 25.03.2019

На дводневната втора по ред средба на Заедничкиот интердисциплинарен комитет за историски, образовни и археолошки прашања на Северна Македонија и на Грција што се одржа во Скопје минатиот викенд, се приближени ставовите во однос на концептите на ...

грчки експерти ги кројат учебниците, наставните програми и карти

4NEWS - 24.03.2019

Новите генерации во двете земји и во регионот да се едуцираат во духот на европските вредности на солидарност, доверба и меѓусебна соработка, потврдија одлучна заложба делегациите Северна Македонија и на Грција на Вториот состанок на Заедничкиот ...

Габер: Во учебниците ќе се избегнува анимозитетот

Либертас - 25.03.2019

На дводневната, втора по ред, средба на Заедничкиот интердисциплинарен комитет за историски, образовни и археолошки прашања на Северна Македонија и на Грција што се одржа во Скопје минатиот викенд, се приближени ставовите во однос на концептите на ...

Наставните програми и учебниците во фокусот на вториот состанок на Заедничкиот комитет на експерти

MakPress - 24.03.2019

Новите генерации во двете земји и во регионот да се едуцираат во духот на европските вредности на солидарност, доверба и меѓусебна соработка, потврдија одлучна заложба делегациите Македонија и на Грција на Вториот состанок на Заедничкиот ...

Учебниците по историја и географија за основно и средно образование биле „чешлани“ на последната средба меѓу грчките и ...

Фокус - 25.03.2019

На дводневната втора по ред средба на Заедничкиот интердисциплинарен комитет за историски, образовни и археолошки прашања на Северна Македонија и на Грција што се одржа во Скопје минатиот викенд, се приближени ставовите во однос на концептите на ...

Темпото на работа на двете комисии, со Грција и со Бугарија не е исто за да има нови учебници

Сител - 24.03.2019

Ќе учат ли македонските ученици нова историја од септември? По средбата на македонско грчкиот комитет за историски, археолошки и образовни прашања, шефот на грчкиот тим Маркос Боларис најави забрзана динамика на работа, со цел новата школска година ...

Грција бара бришење на текстовите во кои се говори за поделбата на Македонија во Балканските војни

Република - 25.03.2019

Во учебниците треба да се избегнува третирање на другата страна, едната према другата во двете насоки, изјави Виктор Габер, копретседавачот со македонскиот дел од заедничкиот интердисциплинарен комитет за историски, образовни и археолошки прашања на ...

Габер: Приближени ставовите околу концептите, на следната средба ќе се работи на конкретни прашања

Опсервер - 25.03.2019

На дводневната втора по ред средба на Заедничкиот интердисциплинарен комитет за историски, образовни и археолошки прашања на Северна Македонија и на Грција што се одржа во Скопје минатиот викенд, се приближени ставовите во однос на концептите на ...

Грција бара бришење на текстовите за поделбата на Македонија во Балканските војни

Магазин - 25.03.2019

Во учебниците треба да се избегнува третирање на другата страна, едната према другата во двете насоки, изјави Виктор Габер, копретседавачот со македонскиот дел од заедничкиот интердисциплинарен комитет за историски, образовни и археолошки прашања на ...