TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Денеска се празнува Светиот апостол и евангелист Матеј

Екран - 29.11.2023

Матеј беше син на Алфеј, најпрво цариник (т.е. закупец и порезник или митар) и како таков него го виде Господ во Капернаум и го повика: „Врви по Мене.“ И откако стана, тргна по Него (Матеј 9, 9).

Денес се слави светиот Апостол Матеј – Што треба да направите ако имате долгови?

Црнобело - 29.11.2023

Именден слават Матеј, Матеја, Мате... Кој бил светиот апостол Матеј и што треба да направите на овој ден? Православните христијани денес (29.11) го слават Светиот апостол и евангелист Матеј, кој го напишал Евангелието на еврејски јазик, а кое ...

Денеска е Свeти апостол и евангелист Матеј

4NEWS - 29.11.2023

Светиот евангелист и апостол Матеј најпрвин со име Левије бил цариник. Но еднаш кога Исус поминувал покрај царинарницата го повикал и овој без размислување станал негов ученик. Матеј е еден од 12-те Исусови апостоли и еден од четворицата евангелисти.

„За да ве следи среќа, направете го ова на Матејовден“: Стар народен обичај кој порано секоја куќа го почитувала

НМД - 28.11.2023

Утре, 29 ноември, верниците го празнуваат празникот Свети Матеј, празник посветен на Светиот апостол и евангелист Матеј. Свети Матеј бил даночник и неговиот живот целосно се променил кога почнал да го следи Исус Христос и станал еден од 12-те ...

Денеска се празнува Светиот апостол и евангелист Матеј

Слободен Печат - 29.11.2023

Матеј беше син на Алфеј, најпрво цариник (т.е. собирач на данок или митар) и како таков него го виде Господ во Капернаум и го повика: „Врви по Мене.“ И откако стана, тргна по Него (Матеј 9, 9).

Се празнува Свети апостол Матеј- овој евангелист никогаш не јадел месо, се хранел со овошје и зеленчук

Курир - 29.11.2023

Денеска е Светиот апостол и евангелист Матеј Матеј беше син на Алфеј, најпрво цариник (т.е. закупец и порезник или митар) и како таков него го виде Господ во Капернаум и го повика: „Врви по Мене.“ И откако стана, тргна по Него (Матеј 9, 9).

Се празнува Свети апостол Матеј - овој евангелист никогаш не јадел месо, се хранел со овошје и зеленчук

Скопје инфо - 29.11.2023

Матеј беше син на Алфеј, најпрво цариник (т.е. закупец и порезник или митар) и како таков него го виде Господ во Капернаум и го повика: „Врви по Мене.“ И откако стана, тргна по Него (Матеј 9, 9).

Православен празник во спомен на Светиот апостол Матеј

Gostivarpress.mk - 29.11.2023

Православната црква денес го празнува Светиот апостол и евангелист Матеј, син на Алфеј, најпрво цариник (т.е. закупец и порезник или митар) и како таков него го виде Господ во Капернаум и го повика: „Врви по Мене.