Швајцарските научници смислиле сосема нов начин за производство на чоколадо, користејќи го целото овошје на какаото дрво без додавање шеќер. Откријте како оваа иновација може да го промени светот на чоколадото и зошто сите зборуваат за тоа.
Чоколадото традиционално се произведува само од зрнoто од какао, додека остатокот се фрла. Но, научниците од Швајцарија пронајдоа подобар и поодржлив начин на производство, а тој не вклучува фрлање на „вишокот“, туку користење на целиот плод и тоа ...
Замислете ситуација во која берете убаво и сочно јаболко. Но, наместо да го изедете, вие ги зачувувате семките, а остатокот го фрлате. Тоа обично го прават производителите на чоколадо со плодот на какаото, пишува Би-би-си .
Чоколадата која ја направил научникот Ким Мишра и неговиот тим на престижниот Федерален институт за технологија во Цирих ги користи пулпата, сокот, па дури и кората од какаото за правење чоколада.
Замислете да берете убаво, сочно јаболко, но наместо да ги зариете забите во него, ги зачувувате семките, а остатокот го фрлате – тоа обично го прават производителите на чоколади со плодот на какаото.
Замислете ситуација во која берете убаво и сочно јаболко. Но, наместо да го изедете, вие ги зачувувате семките, а остатокот го фрлате. Тоа обично го прават производителите на чоколадо со плодот на какаото, пишува Би-би-си.