TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Македонија пробно ќе воведе сексуално образование во основни училишта

Сакам да кажам - 08.11.2019

Македонија од септември 2021 ќе воведе настава по сексуално образование во основни училишта. За почеток, оваа пилот-програма ќе се воведе во четири училишта од урбани и рурални средини, како изборен предмет за учениците од осмо и деветто одделение.

Родителите одобруваат настава по сексуално образование

Сител - 08.11.2019

По Владата, и родителите велат ДА за воведување на сексуално образование во училиштата. Речиси секој од 800-те испитаници, одговорил позитивно на прашањето за воведување на наставни содржини на оваа тема, покажува истражувањето на асоцијацијата ХЕРА.

Сеопфатно сексуално образование во основните училишта

24 Вести - 08.11.2019

Близу 90 отсто од родителите се согласуваат да се воведе сеопфатно сексуално образование во основните училишта, покажуваат резултатите од истражувањето што го спровела асоцијацијата за здравствена едукација и истражување „Хера“.

Сексуалното образование ќе стартува во четири училишта

Канал5 - 08.11.2019

Тинејџерите се порано го имаат својот прв сексуален однос. Токму ова е главната причина зошто по примерот на Европските развиени земји е потребна сексуална едукација на младата популација.

Сексуално образование ќе се учи во осмо и деветто одделeние во Четири училишта од 2021

Сакам да кажам - 08.11.2019

Четири училишта од рурална и урбана средина ќе бидат избрани за пилот-програмата за сеопфатно сексуално образование (ССО), која треба да стартува од септември 2021, вели Бојан Јовановски од Асоцијација за здравствена едукација и истражување ХЕРА, ...

Освен Владата, и родителите „за“ сексуално образование во училиштата

CivilMedia - 08.11.2019

Исклучително висок процент на родители кој се движи помеѓу 82% и 96% прифаќаат младите да изучуваат теми кои се дел од сеопфатното сексуалното образование, покажува истражувањето на невладината организација ХЕРА.

Висок процент од родителите согласни младите да изучуваат теми од сексуално образование

Слободен Печат - 08.11.2019

Целта на истражувањето, како што истакна Бојан Јовановски од ХЕРА на денешната прес-конференција во Скопје, е преку личните ставови и мислења да се добие подобро разбирање за подготвеноста на родителите за воведување на наставни содржини за ...

ХЕРА: Висок процент на родители го поддржуваат сексуалното образование

Слободен Печат - 08.11.2019

На часовите по сексуално образование, во рамки на пилот програмата како што беше истакнато на прес конференцијата ќе предаваат наставници, кои не мора задолжително да предаваат биологија. Осумстотини родители и старатели преку телефонска анкета, ...

(Видео) Повеќе од 90 отсто од родителите се согласуваат да се воведе сексуално образование

Макфакс - 08.11.2019

Близу 90 отсто од родителите се согласуваат да се воведе сеопфатно сексуално образование во основните училишта, покажуваат резултатите од истражувањето што го спровела Асоцијацијата за здравствена едукација и истражување „ХЕРА“.

ИСТРАЖУВАЊЕ: Освен Владата и родителите кажаа ДА за воведување сексуално образование во училиштата

Либертас - 08.11.2019

Во јули 2019 година, ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување спроведе телефонско истражување за ставовите и мислењата на родителите за воведување наставни содржини за сексуално образование.

Лина Даневска, „Секси маало“: Предизвик е да се зборува отворено за сексуалнaта едукација

Радио МОФ - 08.11.2019

„ Секси маало “ е младинска емисија на Радио МОФ која се емитува секоја втора среда од 12.15 часот, изминативе осум години. Во неа може да се слушнат разни информации за сексуалното и репродуктивно здравје прилагодени за младата публика.

(Во живо) Истражување на ХЕРА за воведување сексуално образование

Либертас - 08.11.2019

(Во живо) Истражување на ХЕРА за воведување сексуално образование (Во живо) Истражување на ХЕРА за воведување сексуално образование (Во живо) Истражување на ХЕРА за воведување сексуално образование Posted by DW на македонски on Петок, 08 ноември ...

Секс, данок и политика

Н.Македонија - 07.11.2019

Вообичаено помалку видливата, па некогаш дури и тајната, врска помеѓу сексот, даноците и политиката деновиве навестува видливи последици на јавната сцена. Имено, Владата реши малку да пилотира со сексуално образование во основните училишта, а да го ...

Висок процент од родителите согласни младите да изучуваат теми од сексуално образование

Сител - 08.11.2019

Исклучително висок процент од родителите, од 82 до 96 отсто, се согласуваат младите да изучуваат теми кои се дел од сеопфатното сексуално образование. Најголема согласност, 96 отсто, постои за теми поврзани со Заштита од насилство врз жените, ...

Висок процент од родителите согласни младите да изучуваат теми од сексуално образование

Канал5 - 08.11.2019

Исклучително висок процент од родителите, од 82 до 96 отсто, се согласуваат младите да изучуваат теми кои се дел од сеопфатното сексуално образование. Најголема согласност, 96 отсто, постои за теми поврзани со Заштита од насилство врз жените, ...

ВИДЕО: Родителите се согласуваат во учиштата да се предава сеопфатно сексуално образование

А1 On - 08.11.2019

Близу 90 отсто од родителите се согласуваат да се воведе сеопфатно сексуално образование во основните училишта, покажуваат резултатите од истражувањето што го спровела Асоцијацијата за здравствена едукација и истражување „ХЕРА“.

САКААТ ДЕЦАТА ДА ИМ СЕ ОБРАЗУВААТ СЕКСУАЛНО - но хомосексуалноста уште табу

Фактор - 08.11.2019

Речиси сите граѓани во земјава сакаат нивните деца во ушилиште да се едуцираат за сексуланото образование. Исклучително висок процент од родителите, од 82 до 96 отсто, се согласуваат младите да изучуваат теми кои се дел од сеопфатното сексуално ...

Освен Владата и родителите го поддржаа сексуално образование во училиштата

МКД - 08.11.2019

Асоцијација за здравствена едукација и истражување спроведе телефонско истражување за ставовите и мислењата на родителите за воведување наставни содржини за сексуално образование. Анкетата беше спроведена на примерок од 800 родители/старатели.

ХЕРА: Родителите кажаа ДА за воведување сексуално образование во училиштата

Радио МОФ - 08.11.2019

Откако владата даде зелено светло за водедување пилот програма за сеопфатно сексуално образование (ССО) во училиштата, ХЕРА преку истражување потврди дека и родители кажаа ДА за вакво образование во школите.

И родителите сакаат сексуално образование за нивните деца, покажа анкетата на ХЕРА

Деца - 08.11.2019

Над 90 отсто од анкетираните родители сметаат дека сексуалното образование ќе им помогне на нивните деца да научат како да се заштитат од сексуално насилство во секојдневниот живот и на социјалните мрежи, а ист процент сметаат и дека овој предмет ќе ...

Висок процент од родителите согласни младите да изучуваат теми од сексуално образование

ММС - 08.11.2019

Исклучително висок процент од родителите, од 82 до 96 отсто, се согласуваат младите да изучуваат теми кои се дел од сеопфатното сексуално образование. Најголема согласност, 96 отсто, постои за теми поврзани со Заштита од насилство врз жените, ...

Сексуално образование ќе се изучува во четири училишта во 8 и 9 одделение

Нова ТВ - 08.11.2019

Четири училишта во државата ќе влезат во Пилот проектот со кој ќе се изучува Сеопфатно сексуално образование. Се уште не се знае кои училишта ќе влезат во програмата, но тоа ќе бидат училишта со мешан етнички состав и од различни средини Четири ...

ИСТРАЖУВАЊЕ: Освен Владата и родителите кажаа ДА за воведување сексуално образование во училиштата

Фокус - 08.11.2019

Во јули 2019 година, ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување спроведе телефонско истражување за ставовите и мислењата на родителите за воведување наставни содржини за сексуално образование.

Родителите се согласуваат младите да изучуваат теми од сексуално образование

MakPress - 08.11.2019

Исклучително висок процент од родителите, од 82 до 96 отсто, се согласуваат младите да изучуваат теми кои се дел од сеопфатното сексуално образование. Најголема согласност, 96 отсто, постои за теми поврзани со Заштита од насилство врз жените, ...

Висок процент од родителите согласни младите да изучуваат теми од сексуално образование

Либертас - 08.11.2019

– Исклучително висок процент од родителите, од 82 до 96 отсто, се согласуваат младите да изучуваат теми кои се дел од сеопфатното сексуално образование. Најголема согласност, 96 отсто, постои за теми поврзани со Заштита од насилство врз жените, ...

Македонија ќе воведе ,,сексуално обазование” од 2021 во основните училишта

24Инфо - 08.11.2019

Македонија од септември 2021 ќе воведе настава по сексуално образование во основни училишта. За почеток, оваа пилот-програма ќе се воведе во четири училишта од урбани и рурални средини, како изборен предмет за учениците од осмо и деветто одделение.