TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

5 трикови за полесно успивање на детето

Pedijatar.mk - 29.05.2020

Било да станува збор за новороденче или бебе старо една година, за повеќето родители успивањето е исцрпувачко. Р етки се оние родители кои никогаш не искусиле проблеми со успивање на мало дете.

Како да им се помогне на децата ако имаат проблем со ноќно мокрење

Алсат-М - 29.05.2020

Има дечиња кои, иако навремено ќе се одвикнат од употреба на пелени, сепак во текот на ноќта продолжуваат да мократ, процес кој може да трае следните неколку години. 90 % од децата мислат дека тие се единствените кои го прават тоа во текот на ноќта, ...

Некои работи не треба да ги правите пред детето! Еве кои

Lady - 29.05.2020

Иако некои работи се подразбира дека не треба да ги правите пред детето, сепак секојдневно сведочиме дека некои родители ги прават, па затоа на нив им треба потсетник. Некои од наведените ставки посебно се однесуваат за родителите кои само мораат да ...

Детето постојано ви седнува во скутот – слатко и фрустрирачко истовремено

Деца - 29.05.2020

За нас што работиме од дома со мали деца, ова не е некоја новост, но луѓето што неодамна почнале да работат од дома сигурно забележале нешто. Детето секогаш сака да биде во вашиот скут – особено кога се обидувате да работите – па дури како да не ...

Грешки во воспитувањето кои може да ги поправите

Алсат-М - 28.05.2020

Однесувањето на детето е одраз на родителот и затоа е многу важно да разберете дека тие постојано го применуваат вашиот образец на однесување. Ако кај вашето дете забележите некое лошо однесување, бидете свесни дека тоа најверојатно е ваше дело, ...

Елена Трајкова, логопед: ОД ИГРА ДО ГОВОР – Родителите треба да го научат своето дете на правилен говор

Pedijatar.mk - 28.05.2020

Преку играта детето може да се отслика како итро или неспретно, брзо или бавно, опуштено или напнато ♦♦♦♦♦♦♦ Д етето ја има таа моќ да не развесели сите кои сме околу него. Детскиот дух може да направи премногу насмевки на нашите лица.

Децата ни се зависни од мобилните телефони. А родителите?

Деца - 28.05.2020

Често зборуваме (некој ќе рече и премногу често) за детската зависност од уредите и за тоа дека премногу време поминато пред екраните влијае врз нивниот развој. Но, дали некогаш сте се запрашале како им влијае родителската зависност од телефоните? ...

Родителството и грижата за себе: Како да си помогнете?

Деца - 28.05.2020

Веројатно веќе неколку пати сте слушнале дека во авионите, како безбедносен совет, им се порачува на родителите во случај на нужда најпрво да стават на себе маска за кислород, а потоа на детето.

Зошто не е добро да ги лажете децата: Што е дозволено, а што не е?

Pedijatar.mk - 27.05.2020

Постои потреба некои работи кај децата да се ублажат или да се приближат, за тие да можат полесно да ги прифатат и разберат. И тоа, не само што е прифатливо, туку често е и неопходно и нема родители кои не користеле такви стратегии кај децата.

Родители, овие грешки во воспитувањето не е доцна да ги поправите

Курир - 29.05.2020

Однесувањето на детето е одраз на родителот и затоа е многу важно да разберете дека тие постојано го применуваат вашиот образец на однесување. Ако кај вашето дете забележите некое лошо однесување, бидете свесни дека тоа најверојатно е ваше дело, ...