TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Недостиг на лекови за ретки болести

ТВ21 - 13.01.2018

Иако пред нова година имаше итна набавка на лекови за ретки болести, стануваше збор за краткорочно решение. Сега се очекува да се направи редовна набавка за да им се обезбедат на пациентите потребните лекови.

Една десеттина од лековите во сиромашните земји се фалсификат

Deutsche Welle - 13.01.2018

Според Светската здравствена организација, еден од десет лекови во земји со ниски и средни примања е фалсификат! Во Африка има креативни предлози за решавање на проблемот. Од декември 2014 до август 2015 година во областа Итури во Демократска ...

ВИДЕО: Исповед на пациенти кои примале фалсификуван лек во 24 Анализа

Либертас - 12.01.2018

40 проценти од лековите од паралелен увоз се фалсификувани. Како претходната власт правела бизнис со здравјето на граѓаните? Дали законските измени ќе донесат безбедни лекови за граѓаните? Исповед на пациенти кои примале фалсификуван лек.

Направивме итна набавка за да не останат шеќерашите без инсулин, вели министерот Филипче

Сакам да кажам - 12.01.2018

Болните од дијабетес го користат и инсулинот што Министерството за здравство го доби како донација од еден од производителите и инсулинот на кој Агенцијата за лекови скоро цел месец му го проверуваше квалитетот, вели министерот за здравство Венко ...

СЗО: Една десеттина од лековите во сиромашните земји се фалсификат

Либертас - 13.01.2018

Според Светската здравствена организација, еден од десет лекови во земји со ниски и средни примања е фалсификат! Во Африка има креативни предлози за решавање на проблемот, пишува Дојче веле .

Претходната власт си донела закон со кој внесувале смртоносни лекови

Нова ТВ - 12.01.2018

Големите странски компании се сомневаат дека 40 проценти од нивните лекови кои влегуваат преку паралелен увоз се фалсификувани. Кој и зошто дозволил да влегуваат сомнителни лекови во државата.

Агенција за лекови: Откриен е еден болнички лек, кој е фалсификуван, но не стигна до пациентите

Скопје24 - 11.01.2018

Еден фалсификуван болнички лек во повеќе пакувања бил увезен во Македонија, потврдуваат од Агенцијата за лекови, но убедуваат дека лекот не стигнал до пациентите. Сепак за кој лек станува збор, во колкава количина и каде бил откриен, директорот на ...

СЗО: Една десеттина од лековите во сиромашните земји се фалсификат

Локално - 13.01.2018

Според Светската здравствена организација, еден од десет лекови во земји со ниски и средни примања е фалсификат! Во Африка има креативни предлози за решавање на проблемот, пишува Дојче веле .

Агенција за лекови: Откриен е еден болнички лек, кој е фалсификуван, но не стигна до пациентите

10без10 - 12.01.2018

Еден фалсификуван болнички лек во повеќе пакувања бил увезен во Македонија, потврдуваат од Агенцијата за лекови, но убедуваат дека лекот не стигнал до пациентите. Сепак за кој лек станува збор, во колкава количина и каде бил откриен, директорот на ...