TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Денеска е Св. великомаченичка Ирина

OhridNews - 18.05.2024

Пенелопа така се викаше пред да се крсти, беше ќерка на некој мал цар, чија престолнина беше некојси балкански град Магедон. Родителите и беа незнабошци. Во христијанската вера ја воведе некој учител Апелијан, а потоа неа и нејзините дворски дами ги ...

Ја славиме Светата великомаченичка Ирина

4NEWS - 18.05.2024

Живееше во апостолските времиња на Балканот во некој град Магедон, каде што татко ѝ Ликиниј беше владетел. Некои мислат дека таа е Словенка. Родена како незнабошка од родители-незнабошци, Пенелопа (така ѝ беше името пред да се крсти) на ...

Црквата денеска го одбележува споменот на великомаченичка Ирина и светите Мартин и Ираклиј

Нетпрес - 18.05.2024

Светата великомаченичка Ирина Живееше во апостолските времиња на Балканот во некој град Магедон, каде што татко ? Ликиниј беше малечок цар. Некои мислат дека таа е Словенка. Родена како незнабожка од родители незнабожци, Пенелопа (така ? беше името ...