TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Бугарите бесни! Македонскиот јазик се најде на листа на 10 најстари јазици во светот кои се зборуваат и денес

Во Центар - 21.11.2020

Еволуцијата на јазикот е како еволуцијата на биологијата – се случува постепено, генерација по генерација, па затоа и не постои точка на „кршење“ помеѓу еден јазик и следниот јазик што се развил од истиот.

Основно непознавање е да тврдиш дека македонскиот е дијалект на бугарскиот со застарени поими за јазик и нација, вели ...

360 степени - 21.11.2020

Лошата работа е кога измислените светови стануваат партија и партијата влегува во парламентот за да ги брани наводно патриотските каузи, тврди професорот по историја на културата на софискиот Филозофски факултет Бугарскиот културолог Александар ...

Сталин живееше во Софија, не во Скопје

Н.Македонија - 21.11.2020

Сите медиуми во Македонија ја објавија изјавата на министерката за надворешни работи на Бугарија Екатерина Захариева во која вели дека во Македонија сѐ уште живеат идеите на Сталин и Тито.

Основно непознавање е да тврдиш дека македонскиот е дијалект на бугарскиот со застарени поими за јазик и нација, вели ...

Либертас - 21.11.2020

Бугарскиот културолог Александар Ќосев ги критикува ставовите на официјална Софија дека македонскиот јазик е дијалект на бугарскиот, додавајќи дека се работи за основни непознавања и застарени поими за нација и јазик.

Македонско-бугарски континуум и дисконтинуум

Окно - 20.11.2020

Името Булгар е од туркско потекло, коешто првобитно означувало конкретна туркска народност. Имам малку трпение за крајности содржани во изјави од типот – „македонскиот и бугарскиот јазик (и народ) немаат ништо заедничко“, „македонскиот и бугарскиот ...

ЗПРМ: За нас, преведувачите и толкувачите, македонскиот јазик не е само алатка туку дел од нашето битие

Вечер Прес - 20.11.2020

Здружението на преведувачи и толкувачи на Република Северна Македонија, по повод неодамнешните, повеќекратни настапи на видни бугарски политичари, историчари и академици насочени кон претставувањето на македонскиот јазик како дијалект или ...