TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

ДЕНЕСКА Е СВ. НИКОЛАЈ ЧУДОТВОРЕЦ: На овој ден, покрај други, се спомнува и чудото дека му го вратил видот на српскиот ...

Денешен - 22.05.2022

Денеска е 9 мај (по стар стил) и се слави Пренос на моштите на свети Николај, Чудотворец Мирликиски Во времето на царот Алексеј Комнен и патријархот Никола Граматик, во 1087 година телото на овој светител беше пренесено од Мира Ликиска во градот ...

УТРЕ ПРАВОСЛАВНИТЕ ВЕРНИЦИ ГО СЛАВАТ СВ. НИКОЛА ЛЕТЕН: Празник на пренесувањето на моштите на св. Николај Чудотворец во ...

Денешен - 21.05.2022

Утре, на 22 мај, православните христијани го слават Св. Никола Летен. Освен зимскиот празник Свети Никола нашиот народ празнува и друг празник посветен на свети Николај Чудотворец архиепископ Мирликијски. Тоа е празникот Свети Никола – летен.

Во недела ова направете им го на вашите деца – ни доаѓа летен Св. Никола

Пулс24 - 20.05.2022

Верниците на православната црква во недела на 22 мај го одбележуваат летниот Свети Никола, празник посветен на преносот на моштите на Светиот отец Николај – Мирликискиот чудотворец. Во прашање е спомен на настанот кога моштите на овој светец се ...

Свети Николај, Чудотворец Мирликиски

OhridNews - 22.05.2020

Православната црква денеска го одбележува денот кога биле пренесени моштите на Св. Никола во Бари. Во времето на царот Алексеј Комнен и на патријархот Никола Граматик, во 1087 година телото на овој светител било пренесено од Мир Ликиски во градот ...

Летен Свети Никола: Овие работи никако не треба да ги правите

4NEWS - 21.05.2022

Верниците на православната црква денеска го одбележуваат летниот Свети Никола, празник посветен на преносот на моштите на Светиот отец Николај- Мирликискиот чудотворец. Во прашање е спомен на настанот кога моштите на овој светец се пренесени од Мир ...

УТРЕ Е ЛЕТЕН СВЕТИ НИКОЛА: Дарувајте ги децата и помолете се за чудо, а една работа никако не правете ја

НМД - 21.05.2022

Свети Никола е најпразнуваниот светител во Македонија, на кого најмногу семејства му искажуваат почит co негово прославување како домашна слава. Ho тоа се однесува главно за неговото празнување во декември, односно за Свети Никола зимен.

Се празнува летен Св. Никола: Дарувајте ги децата, а ова никако не го правете денес

Курир - 21.05.2022

Верниците на православната црква денеска го одбележуваат летниот Свети Никола, празник посветен на преносот на моштите на Светиот отец Николај – Мирликискиот чудотворец. Во прашање е спомен на настанот кога моштите на овој светец се пренесени од Мир ...

Денес се празнува: Пренос на моштите на свети Николај, Чудотворец Мирликиски

Слободен Печат - 22.05.2022

Во времето на царот Алексеј Комнен и патријархот Никола Граматик, во 1087 година телото на овој светител беше пренесено од Мира Ликиска во градот Бари во Италија. Тоа се случи заради нападите на муслиманите на Ликија.