TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Кои се опасностите по кожата од силното сонце и како да се заштитите

Бриф - 07.06.2024

Меланомот е малиген тумор што произлегува од меланоцитите – клетки кои произведуваат пигмент во кожата. Луѓето со т.н. фототип 1 и 2 – оние со светли очи, светла коса и кожа, со многу пеги, се изложени на поголема опасност од развој на меланом.

Вакцината против рак на кожата го намали ризикот од смртност

24Инфо - 06.06.2024

Првата персонализирана мРНК-вакцина против рак на кожата во светот го преполови ризикот од смрт на пациенти или враќање на болеста. Резултатите на Светскиот фонд за истражување на ракот за 2020 година покажуваат дека меланомот погодува повеќе од ...

Случајно ѝ откриле рак на кожа кој се проширил на мозокот: Наградена е со најголем благослов

Мастило - 06.06.2024

Кога имала 22 години, Мариена Браунинг дознала дека се бори со меланом, познат и како рак на кожата. Имено, Мариена речиси и да немала видливи бенки на телото, ниту пак некогаш отишла на солариум, но ги предупредува луѓето да се откажат од ...