TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Како родителот го уништува детето за цел живот: 7 работи кои оставаат длабоки лузни на срцето и психата

Женски магазин - 21.11.2020

Иако е со добри намери, ова никогаш, ама никогаш немојте да му го зборувате на детето... Многу родители се колнат дека никогаш нема да го удрат своето дете и дека тоа е одлука за почит, но мал број на луѓе обрнуваат внимание на емоционалната ...

Кои спортови се најдобри за вашето дете според неговата возраст?

Црнобело - 21.11.2020

Физичката активност е важна и за возрасните, но и за децата од најрана возраст. Разните спортови можат да го поттикнат физичкиот и менталниот развој на вашето малечко, ќе го зајакнат неговиот организам и ќе му помогнат да се социјализира.

Родители, не чувствувајте вина затоа што ги оставате децата во градинка кога одите на работа!

Деца - 21.11.2020

Децата на вработените мајки побрзо напредуваат од оние чии мајки не работат, покажува истражувањето на Универзитетот во Оксфорд и Лондонската школа за економија. Секојдневното одење во градинка или кај баба и дедо ги подобрува говорот, социјалната ...

Презентиран Детскиот алтернативен извештај за состојбата на правата со децата во Македонија

Акцент - 21.11.2020

Денес, токму кога секаде во светот се прославува Меѓународниот ден на детето, Првата детска амбасада „Меѓаши“ го презентираше Детскиот алтернативниот извештај за состојбата со правата на децата во Македонија.

Меѓаши: Над 90% од децата сметаат дека возрасните треба повеќе да се едуцираат за детските права

MakPress - 20.11.2020

Околу 63 проценти од децата слушнале за Конвенцијата на правата на децата во училиште, од интернет, од дома, од телевизија, од невладини организации, додека над 90 проценти мислат дека и возрасните треба повеќе да се едуцираат и да знаат за правата ...

Омбудсман: Институциите да работат на подобрување на правата на децата

MakPress - 20.11.2020

По повод 20 ноември – Светскиот ден на детето, кој оваа година се одбележува под мотото „Вложувањето во нашата иднина значи вложување во нашите деца“, народниот правобранител потенцира дека овој ден треба да биде поттик за уште поголем интерес на ...

Народниот правобранител: Голем број деца немаат основни услови за живеење

Слободен Печат - 20.11.2020

По повод 20 Ноември, Светскиот ден на детето, кој оваа година се одбележува со мотото: „Вложувањето во нашата иднина значи вложување во нашите деца“, народниот правобранител потенцира дека тој треба да биде поттик за уште поголем интерес на ...

Детска прес-конференција на „Меѓаши“: Презентиран Детскиот алтернативен извештај за состојбата на правата со децата во ...

Екран - 20.11.2020

Денес, токму кога секаде во светот се прославува Меѓународниот ден на детето, Првата детска амбасада „Меѓаши“ го презентираше Детскиот алтернативниот извештај за состојбата со правата на децата во Македонија.

Што навистина им е потребно на децата од семејството

Деца - 20.11.2020

Сите сме го слушнале аргументот дека на децата им е подобро ако се пораснати во традиционално семејство со мајка, татко и ако е можно, биолошки брат или сестра. Но, дали ова тврдење е засновано на факти? Професорката Сузан Голомбок, директор на ...

Треба ли со децата да излегувате надвор кога ќе паднат температурите

Деца - 20.11.2020

Кога температурите паѓаат, родителите почнуваат да се грижат и сè поретко ги водат децата надвор на воздух. Загриженоста е поврзана со стравот од детските болести, па најчесто есенските денови ги поминуваат во затворен простор пред телевизорот или ...

Шахпаска: Не само 20 Ноември, туку секој ден треба и мора да биде ден на детето

Факултети - 20.11.2020

Oбраќање на министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска по повод 20 Ноември – Светскиот ден на детето: Денес е Светскиот ден на детето! Одбележуваме точно 31 година од усвојувањето на Конвенцијата за правата на детето од Обединетите ...