TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Анѓушев најави македонско-холандска инвестиција во ТИРЗ „Тетово“ ВИДЕО

+инфо - 20.06.2018

За состојбите со „Југохром“, Анѓушев рече дека веќе имаат договор со сопственикот да инвестира дополнителни еден милион евра, додека државата преку Македонската банка за поддршка и развој ќе и додели на фабриката од еден до 1,5 милион евра за ...

Бизнис климата во Кина се влошува според европските компании

Денар - 20.06.2018

Европските компании ја определуваат бизнис климата во Кина како непријателска поради ограничувањата во интернет просторот и неправедните законски прописи, според годишната студија на Стопанската комора на ЕУ во Кина.

Бизнисот стравува од хаос ако пропадне договорот со Грција

Deutsche Welle - 20.06.2018

Решението на спорот за името е од витално значење за македонската економија, а патот кон ЕУ нема алтернатива. Стопанствениците очекуваат ветар во едра, но сѐуште се во грч во исчекување на конечната разрешница. .

Анѓушев и Бектеши во посета на ТИРЗ Тетово и Леар

Слободен Печат - 20.06.2018

Вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев заедно со министерот за економија Крешник Бектеши денеска ја посетија ТИРЗ кај Тетово. Тие најпрво ја посетија фабриката „Леар“, а потоа се сретнаа и со раководството на ТИРЗ „Тетово“.

Каков сигнал стигнува до стопанствениците?

Н.Македонија - 19.06.2018

Она што секоја влада на Република Македонија како мантра го повторува сублимирајќи ги целите на своите економски политики и секоја влада на свој начин и преку свои модели се обидува да го оствари како значаен исчекор на државата се: растот на ...

Компаниите што лани инвестирале можат да аплицираат за поврат на средства

Н.Македонија - 19.06.2018

Сите компании што инвестирале и вработиле нови лица во текот на 2017 година, до крајот на јуни може да аплицираат за поврат на средствата, соопшти вчера вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев.

Бизнисот стравува од хаос ако пропадне договорот со Грција

Либертас - 20.06.2018

Решението на спорот за името е од витално значење за македонската економија, а патот кон ЕУ нема алтернатива. Стопанствениците очекуваат ветар во едра, но сѐуште се во грч во исчекување на конечната разрешница.

Дали деблокирањето на евроинтеграциите ќе ја раздвижи економијата?

Фактор - 19.06.2018

Пред и по потпишувањето на договорот со Грција за решавање на спорот за името, власта, но и повеќе експерти излегоа со очекувања дека деблокирањето на евроинтеграциите ќе резултира со повеќе инвестиции.

Компаниите можат да аплицираат за финансиска поддршка од владата за поврат на инвестиција и нови вработувања

Сител - 18.06.2018

Над 30 милиони евра наменети за поврат на инвестициите што странските, но и домашните фирми, ги реализирале во земјава во текот на минатата година. Петгодишната владина програма предвидува поддршка на инвестициите, а ќе придонесе за зголемување на ...

Кои документи се потребни и каде компаниите да ги достават барањата за финансиска поддршка од државата

еМагазин - 18.06.2018

Вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев и министерот за економија Крешник Бектеши ги презентираа усвоените правилници за добивање и исплата на финансиска поддршка, со што практично е овозможена имплементација на мерките кои произлегуваат од ...

Компаниите можат да аплицираат за финансиска поддршка од владата за поврат на инвестиција и нови вработувања

iPortal - 18.06.2018

Над 30 милиони евра наменети за поврат на инвестициите што странските, но и домашните фирми, ги реализирале во земјава во текот на минатата година. Петгодишната владина програма предвидува поддршка на инвестициите, а ќе придонесе за зголемување на ...

Процедурата за финансиска поддршка на компаниите кои реализирале нови инвестиции и вработиле нови луѓе

Академик - 19.06.2018

Владата на РМ го објави Калкулаторот за финансиска поддршка на инвестиции и за конкурентност , електронска алатка која може да им послужи на компаниите однапред и апроксимативно да пресметаат колкав износ на државна поддршка може да очекуваат, во ...

Профункционира владиниот калкулатор за државна финансиска помош

Фактор - 19.06.2018

Владата на РМ го објави Калкулаторот за финансиска поддршка на инвестиции и за конкурентност , електронска алатка која може да им послужи на компаниите однапред и апроксимативно да пресметаат колкав износ на државна поддршка може да очекуваат, во ...