TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Муратов за искривената слика за Ромите во медиумите

CivilMedia - 09.11.2018

„На пример, кога зборуваме за малолетнички бракови, прво што ќе му текне на новинарот е ‘ајде најдете ми некоја Ромка’, нели таа е онаа што треба ‘да се мажи за Белгија’. И овој пример покажува дека прво на што се помислува кога се зборува за ...

Дебата: Како да се намали дискриминацијата и стереотипноста на Ромите во медиумите

MTM - 09.11.2018

Во медиумскиот простор малку се знае за ромската популација, додека почесто се присутни стереотипите. Забележано е кршење на основните права на Ромите преку медиумите, а најчесто овие дискриминаторски односи се поприсутни на социјалните мрежи, каде ...

Во Владата одбележан Светскиот ден на ромскиот јазик

Н.Македонија - 09.11.2018

Владата на Република Македонија останува посветена на процесите за поголемо учество на Ромите во донесувањето на одлуките за прашањата што ја засегаат оваа заедница и за сите останати прашања, порача премиерот Зоран Заев на денешното одбележување на ...

Адеми на одбележувањето на Светскиот ден на ромскиот јазик

Стандард - 09.11.2018

Во Владата на Република Македонија денеска се одржа свеченост по повод одбележувањето на Светскиот ден на ромскиот јазик, 5 Ноември. На свеченоста, пред присутните се обрати и министерот за култура Асаф Адеми.

Одбележување на Светскиот ден на ромскиот јазик

Локално - 09.11.2018

Одбележување на Светскиот ден на ромскиот јазик во живо од Влада на РМ. Одбележување на Светскиот ден на ромскиот јазик Во живо: Одбележување на Светскиот ден на ромскиот јазик. Posted by Zoran Zaev on Петок, 09 ноември ...

Одбележување на Светскиот ден на ромскиот јазик

Сител - 09.11.2018

Во медија центарот во Владата на Република Македонија денеска ќе биде одбележан Светскиот ден на ромскиот јазик. На настанот, ќе присуствува и ќе се обрати претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, како и министерот без ресор ...

Во Владата одбележан Светскиот ден на Ромите

MTM - 09.11.2018

Владата на Република Македонија останува посветена на процесите за поголемо учество на Ромите во донесувањето на одлуките за прашањата што ја засегаат оваа заедница и за сите останати прашања, порача премиерот Зоран Заев на денешното одбележување на ...

Конференција за инклузијата на Ромите по завршувањето на ромската декада

А1 On - 07.11.2018

Ромите како дел од нашите општества отсекогаш се соочуваат со проблемот во пристапот и остварувањето на слободите и правата. Притоа, нивната перцепција на исклученост и нееднаквост, чувството дека не им се посветува внимание кое го заслужуваат, за ...

„Декадата на Ромите“ не даде резултати

24 Вести - 07.11.2018

Македонија има слаби резултати, без конкретен напредок во унапредување на правата на ромите и нивна интеграција во општеството. Меѓународната декларација позната како декада на Ромите, која имаше за цел да го подобри нивниот статус, не ја исполна ...

Во Владата одбележан Светскиот ден на Ромите

Сител - 09.11.2018

Владата на Република Македонија останува посветена на процесите за поголемо учество на Ромите во донесувањето на одлуките за прашањата што ја засегаат оваа заедница и за сите останати прашања, порача премиерот Зоран Заев на денешното одбележување на ...

Конференција за инклузијата на Ромите по завршувањето на ромската декада

24Инфо - 07.11.2018

Ромите како дел од нашите општества отсекогаш се соочуваат со проблемот во пристапот и остварувањето на слободите и правата. Притоа, нивната перцепција на исклученост и нееднаквост, чувството дека не им се посветува внимание кое го заслужуваат, за ...