TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Од христијанските календари

Опсервер - 26.03.2023

26 март 2023 ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 13 март. Денеска е Пренос на моштите на св. Никифор. Свети Никифор бил цариградски патријарх во времето на императорот-иконоборец Лав Ерменецот.

Денеска се празнува Свети Никифор, патријарх Цариградски

Слободен Печат - 26.03.2023

Управуваше мудро и ревносно со Светата Црква како најголем цариградски архипастир. Кога Лав Ерменин стана против иконите, тој му се спротивстави на царот и прво го советуваше, но потоа го разобличи.

Календар на МПЦ: Денес се празнуваат овие светители

Пулс24 - 26.03.2023

Пренос на моштите на Свети Никифор, патријарх Цариградски. Управуваше мудро и ревносно со Светата Црква како најголем цариградски архипастир. Кога Лав Ерменин стана против иконите, тој му се спротивстави на царот и прво го советуваше, но потоа го ...

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Пренос на моштите на св. Никифор

Курир - 26.03.2023

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 13 март. Денеска е Пренос на моштите на св. Никифор. Свети Никифор бил цариградски патријарх во времето на императорот-иконоборец Лав Ерменецот.