TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Совети за тинејџери чии родители се разведуваат

Деца - 26.11.2022

Кога ќе одлучите да се разведете, сосема е сигурно дека за оваа одлука сте размислувале многу пати и сте ја донеле во свој и најдобар интерес на вашите деца. Сепак, важно е да се знае дека дури и кога можеби не се гледа толку јасно, разводот е ...

Ниту една родителска грешка не е пресудна ако му покажеме на детето дека е вредно суштество

Деца - 26.11.2022

Колку и да сме добронамерни родители, некаде ќе згрешиме. Затоа што не е сѐ до родителите, иако одговорноста е најголема. Залудно е да се обидувате да ги контролирате сите аспекти. Детето нема само еден родител. Има повеќе. На различни нивоа.

Како растењето со емоционално незрели родители влијае врз децата?

Кумановски м. - 25.11.2022

Со оглед на тоа дека родителите сепак се само луѓе, сосема е разбирливо дека тие не се совршени и дека од време на време можат да грешат. Меѓутоа, проблемот настанува кога нивните постапки почнуваат да го трауматизираат детето и да остават длабоки ...

Зошто детето понекогаш „го сака“ едниот родител повеќе?

ТВ21 - 24.11.2022

Понекогаш се чини дека децата „го фаворизираат“ едниот родител… Но, тоа не е затоа што детето повеќе ја сака мама или тато. Имено, децата, особено ако се помали од пет години, се потпираат на своето семејство за задоволување на своите потреби.

ПО РАЗВОД: Зборувањето грди работи за отсутниот родител стручњаците го нарекуваат емоционално злоставување на детето

Pedijatar.mk - 24.11.2022

Во поимот емоционално злоставување на детето влегува и отуѓувањето од другиот родител по развод на бракот. Р азводот е по смртта на блиска личност, случување кое остава најголема траума кај личноста која учествува во него.

НАМЕСТО “КАКО БЕШЕ ВО УЧИЛИШТЕ“, поставете им ги на децата овие прашања

Pedijatar.mk - 24.11.2022

Ова се 27 прашања кои можат да го заменат класичното “Па, како беше во училиште денес?“. “К ако беше на училиште денес?“ е прашање кое повеќето родители им го поставуваат на децата по враќањето од училиште, но ретко кој добива задоволителен одговор.