TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Експертите со порака општините домаќински да ги трошат ветените пари

24 Вести - 23.09.2021

Парите кои Владата пред избори им ги вети на општините мора да се условени, сметаат економистите. Иако ова за познавачите е добар обид за да се направи промена во структурата на приходите велат залудно им се парите ако тие не се трошат за развој на ...

Владата пред избори им вети повеќе пари на новите градоначалници

Р.С.Европа

Ќе станат ли општините пофункционални со нов модел за финансирање?

Сител

Изменетото финансирање на општините ќе им донесе стабилност и ефикасни услуги, вели Заев

Слободен Печат

Владата ветува повеќе пари за општините до 2024 година

Zoom

Бесими: 10-годишна структурна обврзница за фискална консолидација на општините

4NEWS - 23.09.2021

Општините ќе имаат можност за финансиска консолидација преку 10-годишна структурна обврзница што ќе ја издава Министерството за финансии. Ова е еден од трите инструменти што општините ќе ги имаат на располагање во случај на финансиска нестабилност, ...

Бесими: 10-годишна структурна обврзница за фискална консолидација на општините

Локално

АКО ОПШТИНАТА Е ФИНАНСИСКИ НЕСТАБИЛНА, ГРАДОНАЧАЛНИКОТ НЕМА ДА СМЕЕ ДА ТРОШИ - а државата ќе се задолжи за да ја спаси

Фактор

Бесими: Десетгодишна структурна обврзница за фискална консолидација на општините

Нова ТВ

Бесими: Десетгодишна структурна обврзница за фискална консолидација на општините

Република

Бесими: Десетгодишна структурна обврзница за фискална консолидација на општините

24Инфо

Бесими: Десетгодишна структурна обврзница за фискална консолидација на општините

Бизнис Вести

Опсервер +инфо Независен Денар Вечер Прес MakPress

Од 2024 година повеќе средства за општините

Бизнис Вести - 23.09.2021

Oпштините ќе добиват секоја година повеќе средства, но од 2024 година. Министерот за финансии Фатмир Бесими вчера најави предлог-измени на Законот за финансирање на општините со кои ќе се подобри нивниот фискален капацитет и ќе се зголемат приходите ...

Од 2024 година општините ќе располагаат со повеќе пари

Иновативност

Од 2024 година повеќе средства за општините

24Инфо

Од 2024 година повеќе средства за општините

Frontline

Од 2024 година повеќе средства за општините

Опсервер

Од 2024 година општините ќе добиваат повеќе пари

Скопје инфо

Од 2024 година повеќе средства за општините

Акцент

Сител МКД Lider Либертас MakPress Frontline 24Инфо OhridNews

Од 2024 година за локалните власти – 6 отсто од персоналниот данок и ДДВ

Слободен Печат - 23.09.2021

Наместо 3 отсто како досега, од 2024 година на сите општини во државата ќе добиваат по 6 отсто од персоналниот данок и од данокот на додадена вредност (ДДВ), потврди премиерот Зоран Заев, откако Владата во вторникот, го утврди текстот на измените на ...

Законски измени: 6 отсто од персоналниот данок и ддв ќе оди за општините

24 Вести

Oпштините секоја година ќе добиваат повеќе средства, но од 2024 година

Слободен Печат - 23.09.2021

Oпштините секоја година ќе добиваат повеќе средства, но од 2024 година. Министерот за финансии Фатмир Бесими вчера најави предлог-измени на Законот за финансирање на општините со кои ќе се подобри нивниот фискален капацитет и ќе се зголемат ...

Најава од Бесими: Повеќе средства за општините од 2024 година

Нова ТВ

ЗАКОНСКИ ИЗМЕНИ: Од 2024 година повеќе средства за општините

Локално

Општините од 2022 година ќе добиваат повеќе пари од ДДВ и персонален данок

Локално