TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

76 години од смртта на Кочо Рацин

CivilMedia - 13.06.2019

Коста Солев Рацин е роден на 22 декември 1908 година, во Велес, а на денешен ден пред 76 години тој го загуби животот откако бил застрелан во близина на партизанската печатница на планината Лопушник.

Капак од 10 килограми ги крие гробовите на кочо Рацин и партизаните во Спомен костурницата

Сакам да кажам - 13.06.2019

Во Спомен костурницата во Велес, меѓу посмртните останки на борците од НОБ и жртвите на фашизмот се наоѓаат и коските на поетот и револуционер Коста Солев Рацин, кој е убиен пред 76 години на денешен ден.

Се навршија 76 години од смртта на Кочо Рацин

Слободен Печат - 13.06.2019

Неговата творечка дејност опфаќа поезија, проза, историски записи, филозофија, есеи и критика, но секако, најзапамтен е по својата стихозбирка „Бели мугри“. Коста Солев Рацин е роден на 22 декември 1908 година, во Велес.

Чествување за Рацин на планината Лопушник

Н.Македонија - 13.06.2019

На планината Лопушник, денеска, со посета на спомен обележјето ќе биде одбележана 76-годишнината од смртта на Коста Солев Рацин, кој сѐ уште под неразјаснети околности загинал на овој ден во 1943 година.

Дваесет и трети Меморијален планинарски марш „Цвеќе за Рацин“

Н.Македонија - 12.06.2019

Во организација на ПСД „Бистра“, ПЕД „Ендорфини“ и извидничкиот одред „Мирко Милески“, сите од Кичево, по дваесет и трети пат беше организиран Меморијалниот планинарски марш „Цвеќе за Рацин“, како потсетување на денот кога пред 76 години на ...