TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Со години беше мит и легенда: Мачколисицата потврдена за посебен вид

Кајгана - 22.03.2023

Уникатниот генетски вид на диви мачки во оддалечените шумски грмушки на Северна Корзика е потврден со нова анализа на гени. Неостварливата шарена мачколисица, позната главно на корзиканските овчари и интригантна за научниците, е посебен животински ...

Мистериозната корзиканска „мачкoлисица“ потврдена како уникатен вид

Нетпрес - 22.03.2023

Неувловивата шарена „мачколисица“, позната главно на корзиканските овчари и интригантна за научниците, е посебен животински вид карактеристичен за францускиот медитерански остров, објави Француската канцеларија за биолошка разновидност (OFB).